Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Gens Una Sumus. (лат. "Мы все одна семья.") © лозунг FIDE

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ЖУРНАЛІСТІВ ПОСАДИЛИ….ЗА ПАРТИ
Автор: Станислав Власенко      Дата: 09.04.2004 08:45


ЖУРНАЛІСТІВ ПОСАДИЛИ….ЗА ПАРТИ      Проведення аграрної реформи неможливе за відсутності інформації взагалі і ринкової зокрема. Розуміючи це Український освітній центр реформ запросив журналістів південних областей України прийняти участь у семінарі „Земельна реформа та розвиток малого бізнесу в сільській місцевості", що проходив в місті Ізмаїлі, Одеської області з 22 по 23 березня 2004 року.
     Андрій Ярмак – заступник директора Проекту аграрного маркетингу ознайомив присутніх з результатами роботи Проекту та новими можливостями для фермерських господарств в Україні, що відкриваються перед ними в наслідок сумісної співпраці.
     Проект аграрного маркетингу розпочав практичну роботу в шести областях України (АР Крим, Закарпатська, Львівська, Одеська, Полтавська та Черкаська області) з вересня 2004 року за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. Виконавцем проекту є компанія Ленд О'Лейкс, що представляє собою кооператив фермерів, який на ринку США на рівних конкурує з такими фірмами як Cargill, Kraft та інші. Накопичений досвід цей кооператив передає українським та іншим фермерам в тридцяти двох країнах світу, де Ленд О'Лейкс виконує подібні некомерційні Проекти. Основним завданням Проекту є підвищення доходів невеликих фермерських господарств та приватних виробників та створення нових робочих місць в сільській місцевості. На сьогодні через систему навчання Проекту пройшли більш як 1700 учасників ринку України.
     За короткий термін від початку роботи до кінця вчорашнього тижня, не зважаючи на те, що сезон реалізації плодоовочевої продукції фермерами вже фактично закінчився, фахівці Проекту допомогли виробникам укласти контракти на постачання овочів та фруктів напряму до супермаркетів та на переробку на суму 2,3 млн. гривень. Позитивним моментом є те, що багато контрактів укладено на перспективу з можливістю часткового фінансування виробником витрат на виробництво, що допомагає вирішенню двох нагальних проблем: збуту та кредитування. Зараз в усіх шести областях ведеться активна робота по укладанню угод на постачання продукції між виробниками та переробними підприємствами, гуртовими фірмами, супермаркетами, мережами ресторанів швидкого харчування, санаторіями та іншими потенційними покупцями овочів та фруктів на суми, що інколи перевищують 2-3 млн. гривень.
     Звичайно, для того, щоб виконувати таки великі контракти з вигодою для себе, виробники мусять навчитися працювати разом, створюючи асоціації та кооперативи, і цей процес також підтримується Проектом. Деякі українські кооперативи вже експортують свою плодоовочеву продукцію до країн ЕС і. Проект сподівається поглибити та розширити цей процес.
     Проаналізувавши ретельно ситуацію на ринку, аналітики Проекту пересвідчилися, що фермер, який має 50 гектарів землі та вирощує овочі та фрукти має набагато більше можливостей отримати вищий прибуток, ніж господарство, що вирощує 10 тис. гектарів пшениці та соняшнику. Звичайно, щоб цього досягти, потрібно не тільки володіти технологіями вирощування, але й уміти приймати правильне рішення щодо виробництва тієї продукції, що буде користуватися найвищим попитом та вигідно її реалізувати. Проект допомагає фермерам освоїти новітні технології але робить акцент саме на питаннях реалізації продукції.
     Певних успіхів Проект вже досягнув і в Одеській області, яка, завдяки клімату та географічному розташуванню надає фермерам, що займаються плодоовочевою продукцією, дуже великі можливості. Наприклад продукція, що вирощуються на півдні може надходити до обласного центру та інших регіонів значно раніше (або також пізніше), що дозволяє виробникові отримати набагато привабливішу ціну.
     Сільське господарство - один з найважливіших секторів економіки Одеської області, у ньому зайнято 35% населення, зосереджено більш половини виробничих фондів, виробляється 42% валового суспільного продукту, 80% товарів народного споживання.
     Земельний фонд області складає 3331,3 тис. га, у тому числі 2594,5тис. га (78%) -сільськогосподарські угіддя. З них 2076,5 тис. га (80%) -рілля, 19,9 тис. га (0,9%) - ,бросові землі, 90,7 тис.га (4,4%) - багаторічні насадження, 50,6 тис. га (2,4%) - косовиці, 356,8 тис. га (17,2%) - пасовища.
     Питома вага області в загальному обсязі виробництва валової сільськогосподарської продукції по Україні перевищує 5,3%, зерна - 7,5%, соняшника - 8,1%, винограду- 45,5%, м'яса -4,5%, молока - 4,8%, яєць -6,3%.
     483 колективні сільськогосподарські підприємства були трансформовані в 934 агроформування ринкового типу, з них 15,4% складають приватні підприємства, 31,2% - господарчі товариства, 29,2% - сільськогосподарські кооперативи, 20,8% - селянські (фермерські) господарства, 3,4% - інші суб'єкти господарювання.
     Основний напрямок (виробничої) сільськогосподарської спеціалізації області - зерноскотарське з розвитим виробництвом соняшника, винограду, птахівництвом і свинарством.
     Частина рослинної продукції в загальному виробництві валової сільськогосподарської продукції області складає 62%, тваринництва - 38%.
     У структурі валової продукції сільського господарства питома вага окремих видів складає: зерна - 29,9%, технічних культур - 5,9%, у тому числі соняшника -4,1%, м'яса - 15,9%, молока - 13,3%, овочів - 10,1%.
     У залежності від природнокліматичних умов в області визначилися такі форми господарювання відповідно зонам виробничої спеціалізації сільського господарства:
     скотарсько-зернобурякова зона (Савраньський, Ананьєвський, Балтський, Колимський, Котовський, Красноокнянський, Любашевський райони);
     скотарська зона з розвитим виробництвом соняшника і буряка (Великомихайлівський, Березовський, Іванівський, Миколаївський, Роздільнянський, Ширяєвський і Фрунзівський);
     молоковочептахівницька зона (Бєляєвський, Овідіопольський, Комінтерновський);
     зерноскотарська зона з розвитим виноградарством і свинарством (Білгород-Дністровський, Саратський, Тарутинський, Болградський, Ізмаїльський, Ренійський, Татарбунарський, Кілійський, Арцизський).
     Проект вже має багато успішних прикладів практичної допомоги фермерам, змінюючи їх життя на краще. А фермер зазвичай має родину та найманих працівників, які, таким чином, також відчувають підтримку. Наприклад, кожен додатковий гектар огірків додає мінімум 15-20 сезонних робочих місць з зарплатою на рівні 300-500 грн. на місяць, та 1-3 робочих місця в таких споріднених сферах як транспорт, постачання матеріально-технічних ресурсів, переробка, торгівля, тощо. Отже, допомагаючи лише одному фермеру реалізувати огірків з площі 10 гектарів, ми не тільки допомагаємо йому та його родині, але й створюємо можливість для інших мешканців села заробити додатково в сумі від 10 до 20 тис. гривень на місяць в середньому. Це лише один приклад. Таких можна привести тисячі. Не варто також забувати, що успішні приклади зазвичай наслідують.
     ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ ВЛАСНИКІВ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК
     Роман Барабаш, координатор Чернігівського центру юридичної допомоги сільському населенню зупинився на юридичних аспектах агробізнесу.
     Метою Проекту-підтримки приватизації землі в Україні, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку та здійснюється компанією "Кемонікс Інтернейшнл", є надання технічної та консультативної допомоги уряду, фізичним та юридичним особам України щодо прискорення процесу приватизації землі. -Проект тісно співпрацює з органами державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, з Державним комітетом України по земельних ресурсах, іншими зацікавленими організаціями та установами. Проект структурований таким чином, що розташований у Києві головний офіс забезпечує діяльність на всій території України через мережу регіональних представників, регіональний офіс в Тернополі та приватні структури, які діятимуть на підставі договорів, укладених з Проектом. З лютого 2003 року відкрито 6 центрів юридичної допомоги сільському населенню у Вінниці, Херсоні, Рівному, Чернігові, Тернополі та Житомирі.
     Як вже відомо, з 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України від 22 травня 2003 року № 889-IV "Про податок з доходів фізичних осіб", який прийшов на зміну чинному раніше Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 13-92 "Про прибутковий податок з громадян".
     Без перебільшення можна стверджувати, що даний Закон встановлює радикально новий механізм оподаткування доходів громадян України, в тому числі і тих, які є власниками земельних ділянок. Так, в ньому міститься чимало новацій, які безпосередньо стосуються інтересів селян - нових землевласників та викликають зрозуміле занепокоєння серед тих, для кого земля стала єдиним засобом, що забезпечує їх виживання у цей складний час. Проте ми зупинимось лише на деяких з цих нововведень та спробуємо їх охарактеризувати.
     Порядок оподаткування громадян, запроваджений у вищезгаданому Законі, суттєво відрізняється від раніше діючого. Так, з 1 січня 2004 року оподаткуванню підлягають доходи, що одержані громадянином у власність чи нараховані на його користь і ставка такого податку становить 13 відсотків.
     Що стосується доходів отриманих від надання в оренду або суборенду нерухомості, в тому числі земельних ділянок, то вони включаються до загального оподатковуваного доходу особи. Об'єкт оподаткування такого доходу визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше мінімальної суми орендного платежу, встановленої чинним законодавством (не менше 1,5 відсотка визначеної відповідно до законодавства та проіндексованої у встановленому порядку вартості земельної ділянки (земельної частки (паю)).
     Оподаткування доходів отриманих внаслідок здійснення інших цивільне правових угод, має свої особливості. Так, доходи, одержані селянином внаслідок відчуження належних йому земельних ділянок сільськогосподарського призначення (в тому числі земельних часток (паїв)), які були отримані ним у власність у процесі приватизації, оподатковуванню не підлягають. Пе підлягає на сьогодні оподаткуванню (до 1 січня 2005 року) і вартість успадкованого громадянином майна (в тому числі земельної ділянки (земельної частки (паю)).
     Занепокоєння селян викликає новація Закону "Про податок з доходів фізичних осіб" якою запроваджене оподаткування доходів, отриманих від реалізації сільськогосподарської продукції вирощеної в особистому селянському господарстві. Останнім часом в засобах масової інформації стали з'являтися публікації, в яких фахівці (в тому числі службовці податкових органів) в безальтернативному порядку заявляють про необхідність утримання такого податку з громадян -виробників сільськогосподарської продукції.
     Дійсно, Закон "Про податок з доходів фізичних осіб" не передбачає пільг щодо оподаткування доходів від продажу вирощеної в особистому селянському господарстві сільськогосподарської продукції (в тому числі худоби, птиці, м'яса, молока, овочів тощо). Проте, на розгляді у Верховній Раді України вже знаходиться інший законопроект, який має врегулювати дану проблему.
     У свою чергу. Державна податкова адміністрація України видала наказ від 29 січня 2004 року № 53 у якому міститься роз'яснення про те, що у разі продажу сільськогосподарської продукції, яка вирощена власником (користувачем) земельної ділянки (наданої йому для ведення особистого селянського (підсобного) господарства) і реалізується ним підприємству-переробнику, заготівельній організації чи іншим особам, які є суб'єктами господарювання (податковими агентами), вищевказаний податок не утримується, за умови надання таким селянином копії державного акту на земельну ділянку, а в разі його відсутності - довідки сільської (селищної) ради про наявність такої ділянки.
     Отже ми маємо надію, що вже в найближчий час дана проблема буде остаточно врегульована і на законодавчому рівні, що сприятиме подальшому розвитку аграрного сектору економіки держави та підвищенню добробуту сільського населення.
     ХАЗЯЇН СВОЄЇ ЗЕМЛІ
     До речі журналісти мали змогу ознайомитись не тільки з теоретичними засадами ведення бізнесу, але й побачити своїми очами досягнення місцевих виробників. Фермерське господарство Олексанра Семеновича Вітєбського дійсно можно вважати за взірець ведення сільського господарства.
     Основна спеціалізація це плодовоовочева продукція. Великий яблуневий сад, дялянки під полуницю, цибулю. Вражає планування земельної ділянки. Її площа біля 20 гектарів. І вся ця територія спланована с точністю до одного сантиметра. А навкруги викопаний рів, що оточую землі і виконує кілька функцій. По перше це система водного регулювання землі. По друге величезне водоймище використовується для розведення риби. І ще не треба забувати про чисто охорону роль. А до цього тут застосовуються найсучасніші технології.
     Журналісти повернулися до своїх міст. А отримані знання передадуть тим, хто дійсно в них зацікавлений – старому новому класу, тим, хто дійсно є хазяїном на своїй землі.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 3145 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 972
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика