Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Главное чудо - то, что мы живем. © Сергей Капица

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Криза української демократії
Автор: Сергій Гайдук      Дата: 24.11.2012 14:17


     Від 28 жовтня – дня виборів до Верховної Ради минув місяць, проте парламентські перегони-2012 і до сьогодні залишаються темою, яка викликає найгострішу полеміку в українських і зарубіжних мас-медіа. Днями мені трапилася нагода відвідати кілька містечок Київщини. В розмовах із місцевими мешканцями про політичний стан, вибори, ціни та інші актуальні для більшості українців питання, дізнався якими брудними методами «перемагали» в їхніх округах провладні кандидати у народні депутати. Вертикаль влади, яку на свій смак вибудував нинішній президент з безмежними правами, призначаючи не тільки уряд, голів облдержадміністрацій, а й очільників районних держадміністрацій, унеможливлює інше (альтернативне, демократичне тощо) бачення життя в цих регіонах. Там, де наявне майже суцільне безробіття, а відповідно - безгрошів’я, доволі легко керувати підлеглими. Не погодився виконати наказ голови райдержадміністрації, по-перше, будеш звільнений, по-друге, можеш навіть не сподіватися, що знайдеш роботу в цьому районі. Телефонне право залякування живе й донині. Так от, якщо по-чесному, то на останніх виборах у Київській області переконливо перемогли кандидати від опозиції, а в наявності маємо «перемогу» кандидатів-регіоналів. А було так. Очільники районів викликали до себе голів окружних та територіальних комісій, і роздавали вказівки, на кшталт будь-що робіть, а має бути саме такий, як треба для влади результат. Фокус веб-камери спрямовується на нейтральний об’єкт, а в цей час голова комісії тишком-нишком бере валізу з бюлетенями, протоколами й зникає в лабіринтах школи або клубу, де розташована виборча дільниця. На превеликий жаль, справжніх патріотів, які б не спокусилися на кошти заради справедливості, важко знайти на місцях. Спостерігачі закривають очі на правопорушення за означену суму гонорару, як і решта членів комісії. Вказівку виконано, всі учасники фальсифікації залишаються при своїх інтересах. А виборці здивовані підрахунками голосів на користь тих, хто навіть жодних шансів на перемогу в їхньому окрузі не мав. Подібні зло-діяння відбувалися на Черкащині, Вінниччині... На жаль, саме такі антидемократичні бандитські методи застосовує нинішня влада, і планує застосовувати їх і надалі. Під час президентських виборів у 2015 році.
      22 листопада 2012 р. – потрійна дата для українців. По-перше, у цей день відзначали восьму річницю Помаранчевої революції. По-друге, роковини за Днем Свободи, який святкувався з 2005 року, а від 30.12.2011 р. указом президента скасований. По-третє, день другої річниці податкового майдану.
     І ось, що ми маємо. Відтепер п'ятикласникам не будуть розповідати про Майдан. З підручників історії за 5 клас викинули згадки про Помаранчеву революцію. На думку міністерських чиновників, у вступному курсі до історії не має бути зайвої політизації, тому в новій редакції книги, за якою будуть навчатися п'ятикласники вже цьогоріч, сучасності приділяється один параграф. Там говориться про досягнення українців у спорті, культурі, позатим показані всі наші Президенти з 1991 року, але без політичних оцінок. Згадка про Помаранчеву революцію буде лише в підручниках історії для 11-го класу та й то лише в наступному році. Думки політиків про цю ініціативу розділилися. Бютівець Володимир Яворівський вважає, що це несправедливо: «Неможливо вилучити з підручника Майдан, адже вперше в нашій історії мільйон людей цивілізовано протестували проти несправедливості». У свою чергу регіонал Максим Луцький заявив, що Помаранчеву революцію «треба випалити з історії за те, що її призвідники зробили із країною». Нагадаю, раніше міністр освіти і науки Дмитро Табачник запропонував узагалі вилучити з підручників згадки про останні 10 років української історії. Крім того, він заявляв, що в українських підручниках історії написана «просто брехня» і повідомив про намір їх переписати. Позатим він обіцяв особисто перечитувати підручники з історії та літератури та з гуманітарних предметів для ВНЗ. Наразі цей «діяч» обраний народним депутатом і вже написав заяву на звільнення з посади міністра.
     Характерне ставлення нинішньої влади до цього дня. Два роки поспіль, саме 22 листопада на Майдані Незалежності розпочинають встановлювати новорічну ялинку. Робиться це для того, щоб запобігти масовим зібранням, а в разі будь-яких заворушень у підземному переході та на всіх вуличках, що ведуть до головної площі країни, чатують численні спецпідрозділи МВС. Далі. Нещодавно Україна потрапила до «Європейського списку особливої уваги» — перелік країн, що показують символічні елементи зростаючої загрози свободі медіа в Європі. Особливе занепокоєння в експертів викликали пропозиції про повернення кримінальної відповідальності за наклеп. Білорусь, Угорщина, Туреччина та Україна показують небезпечні приклади відступу від свободи ЗМІ в Європі. Про це заявив Міжнародний Інститут Друку та включив ці країни в названий список. Мова йде не про те, що в України турецький чи білоруський рівень цензури, а про те, що ми за темпами згортання свободи ЗМІ потрапили до загрозливої зони. До неї, до речі,включили і одну з держав ЄС (Угорщину), в якій рівень свободи ЗМІ теж не можна порівнювати із білоруським, однак там простежуються такі ж негативні тенденції у динаміці.
     Насамкінець трохи сучасної української статистики. Нині 80% книжок, що продаються в Україні, видані російською мовою. Частка українських пісень у радіопросторі становить аж 3,4 відсотка. Україномовний телеефір складає близько 40%.
     


Автор: Сергій Гайдук прочтений: 3938 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 7986
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика