Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Что есть государство без правосудия? Шайка разбойников, и только. © Блаженный Августин

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Мінжитлокомунгоспу представлено досвід Миргорода у здійсненні енергетичного аудиту систем теплопостачання міста
Автор: Станислав Власенко      Дата: 23.10.2008 13:47


     15 жовтня у Миргороді відбулась розширена робоча нарада з реалізації пілотного проекту "Реконструкція теплової системи міста Миргорода", під час якої було представлено результати енергетичного аудиту системи теплопостачання міста, здійсненого в рамках проекту. В роботі наради взяли участь перший заступник Міністра України з питань житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак, начальник Управління енергоефективності та інженерного захисту територій В’ячеслав Лісовик та начальник Управління регіональної політики Дмитро Новицький, заступник голови Полтавської облдержадміністрації Сергій Ясинський.
     
     Проект "Реконструкція теплової системи міста Миргорода" спрямований на вирішення актуальної для міста проблеми низької енергетичної та економічної ефективності процесу надання послуг системою централізованого теплопостачання. Фінансування проекту передбачає залучення коштів міського бюджету (240 тис. грн.), державного бюджету (52,5 тис. грн.), кредитних ресурсів (40,9 тис. грн.) та кошти приватних інвесторів (18,9 тис. грн.).
     
      Енергоаудит систем теплопостачання міста Миргорода здійснено з метою розробки технічно обґрунтованої програми, спрямованої на економію теплової енергії, поетапної реалізації енергозберігаючих заходів з урахуванням обсягів витрат та термінів окупності при забезпеченні високого рівня комунальних послуг.
     
     Шляхом техніко-економічного аналізу було виявлено причини нераціональних енергозатрат та необґрунтованої втрати теплової енергії (високі витрати на виробництво тепла, спричинені низькою ефективністю обладнання теплової системи та зростаючою вартістю енергоресурсів; значні експлуатаційні затрати, через фізично зношені та дорогі в експлуатації об’єкти виробничої інфраструктури; високі втрати води та теплової енергії при транспортуванні; як наслідок – висока собівартість теплової енергії). На основі цього аналізу розроблено рекомендації щодо поетапного впровадження заходів з оптимізації схеми теплопостачання і технічного переоснащення системи теплопозабезпечення з впровадженням енергозберігаючих технологій. Це стане передумовою цільового використання коштів під час комплексної реорганізації системи теплозабезпечення міста.
     
     Перший заступник міністра з питань житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак позитивно оцінив роботу Миргородської міської влади, яка здійснюється у напрямі реалізації перспективних пілотних проектів з енергозбереження. Він зазначив, що приклад миргородців достойний підтримки та поширення на всій території України: «Актуальність проблеми модернізації систем теплозабезпечення міст зростатиме, адже дорожчають енергоносії. Безповоротна фінансова допомога держави на здійснення енергозберігаючих заходів, яка здійснювалась у попередні роки, довела свою неефективність. Статистика свідчить, що хоча на житлово-комунальну галузь протягом останніх років було спрямовано близько 4 млрд. грн., всі показники діяльності підприємств (втрати води, тепла тощо) лише погіршилися. Виходом з цієї ситуації може стати саме реалізація перспективних пілотних проектів, як це робиться у Миргороді. Адже, щоб забезпечити цільове використання коштів – спочатку необхідно здійснити енергетичний аудит систем теплопостачання міста, щоб визначити «слабкі місця», на усунення яких й спрямовувати кошти».
     
     Миргородський міський голова Олександр Паутов, який і був ініціатором реконструкції теплових мереж міста, обґрунтував злободенність проблеми пошуку ефективних шляхів зменшення витрат енергоносіїв взагалі, і природного газу. Він поінформував про організаторську роботу депутатів міської ради, які беруть активну участь у роз’ясненні населенню економічного та соціального значення якісно нових підходів до використання енергоносіїв в умовах неминучого зростання ціни на природний газ. Голова особисто побував у Чехії з метою вивчення досвіду використання альтернативних джерел енергії і представив конкретні розрахунки, як заощаджувати тепло від виробника до споживача.
     
     Координатор обговорюваного проекту, Ігор Мурашко поінформував про узгодження умов фінансування першочегових заходів, залучення до реалізації проекту приватних інвесторів та одержання необхідних дозволів, ліцензій на виконання робіт, які сприятимуть створенню у місті конкурентного середовища у сфері надання житлово-комунальних послуг, створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, утеплення фасадів, встановлення приладів обліку витрат тепла у житловому фонді.
     
     Учасникам заходу також було представлено інноваційний досвід Миргорода у напрямку роздільного збору сміття та очистки питної води.
     
     У обговоренні шляхів реалізації проекту реконструкції мережі централізованого теплопостачання у Миргороді взяли участь радник голови Полтавської облдержадміністрації з питань енергозбереження, житлово-комунального господарства Сергій Кожемяко, технічний директор теплогенеруючої компанії з Чехії Мирослав Марада, директор виробничого підприємства "Миргородтеплоенерго" Анатолій Подліпний, депутат міської ради Анатолій Сапа та інші представники обласних та міських підрозділів з питань житлово-комунального господарства, а також представники міжнародних компаній та організацій.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1824 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 4431
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика