Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Что есть государство без правосудия? Шайка разбойников, и только. © Блаженный Августин

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Поводження з побутовими відходами в Україні: суспільна проблема може перетворитися на вигідний бізнес
Автор: Станислав Власенко      Дата: 25.06.2008 11:03


     Скільки сміттєзвалищ потрібно Україні?
     
     Тільки 70% населення України охоплено послугами із вивезення побутових відходів, в тому числі лише третина сільського населення, що веде до щорічного утворення 16 тисяч несанкціонованих звалищ на площі більше ніж тисяча гектарів землі. Відтак, несанкціоновані звалища та лісосмуги щорічно забруднюються 5-ма мільйонами тон побутових відходів.
     
     Офіційно ж в Україні зібрані побутові відходи захоронюються на території чотирьох з половиною тисяч сміттєзвалищ і полігонів. Потужності значної кількості існуючих полігонів та сміттєзвалищ вже вичерпали свій ресурс: 242 з них є недіючими, 248 сміттєзвалищ перевантажені, а більше 1100 не відповідають нормам екологічної безпеки. Практично всюди відсутні системи утилізації фільтрату, що збільшує техногенну небезпеку цих об’єктів. Неналежним чином проводиться рекультивація сміттєзвалищ, відповідними роботами охоплено лише 20 % з тих, що потребують рекультивації.
     
      Деякі полігони знаходяться в безпосередній близькості від житлової забудови, водних об’єктів, на ділянках, де активизуються зсуви грунту, порушуючи вимоги щодо санітарно-захисних зон. Тому в населених пунктах, зокрема, в Києві, Одесі, Ялті, Ковалівці та Косівому, що на Івано-Франківщині, та інших не вщухають протиріччя й соціальна напруга. Населення, природозахисні й громадські організації протидіють виділенню земельних ділянок під будівництво нових полігонів для побутових відходів, потреба в яких в Україні, на думку вітчизняних фахівців, сягає 580 об’єктів. Органи ж місцевого самоврядування, до компетенції яких належить вирішення питань поводження з побутовими відходами, у більшості не мають позитивної практики надання відповідних гарантій та компенсацій населенню. Разом з тим, за оцінкою датських експертів, кількість полігонів в Україні необхідно скоротити в сім разів через їх техногенну небезпеку та навантаження на навколишнє природне середовище.
     
     За принципом: «забруднювач - платить»
     
     Середній тариф поводження з побутовими відходами в Україні становить нині близько 20 гривень ( за перевезення кубічного метра -14 грн., за захоронення - 6 грн.). В Естонії цей тариф в чотири рази вищий, в Данії та Швеції - вдев’ятеро, в Італії – вдесятеро. Хоча норми утворення побутових відходів населенням приблизно однакові і зростають у всьому світі. В Україні річна норма утворення ТВП складає від 1-го до 2-х кубічних метрів на людину ( в залежності від регіону), в Італії - 1,6 , в Данії - 2 кубічних метри.
     
      При цьому в Україні витрати населення на поводження з побутовими відходами становлять всього 0,2 % середнього доходу – близько 2-3-х гривень в місяць на одну людину, що в 5 разів менше ніж в європейських країнах, де такі витрати дорівнюють 1% і більше. За умови впровадження сучасних технологій утилізації відходів, витрати населення неминуче зростатимуть. Сьогодні необхідно втричі підвищувати розмір тарифу на поводження з побутовими, до 6-8 гривень на місяць з кожної людини. Соціологічні дослідження у цій сфері доводять, що громадяни готові платити за якісні послуги і більше – до 10-20 гривень на місяць.
     
     На думку фахівців Міністерства з питань житлово-комунального господарства України, певну солідарну відповідальність мають нести підприємства, що сприяють утворенню побутових відходів населенням. Необхідно розширити базу державного збору за забруднення навколишнього природного середовища за рахунок впровадження відповідальності виробників товарів в упаковці (такі відходи складають 30-40% загальної кількості побутових відходів), електричних та електронних приладів, екологонебезпечних товарів - батарейок, термометрів, ламп, ліків, фарб. Запровадження принципу «забруднювач - платить» сприятиме зменшенню тарифів на вивезення побутових відходів та зменшить кількість відходів, що захоронюються.
     
     Ринок, вартістю мільярд гривень, може вирости вдесятеро
     
     Разом з проблемами забруднення довкілля, в Україні вкрай повільно розв’язуються проблеми використання побутових відходів в енергетичних цілях та як джерела вторинної сировини ( до 40 % обсягу побутових відходів містить ресурсоцінні компоненти, які можуть бути повернені у господарський обіг – папір, скло, пластик тощо. Не реалізуються положення Кіотського протоколу щодо утилізації полігонного біогазу .
     
     На фінансування розвитку та утримання засобів санітарної очистки населених пунктів України щорічно виділяється понад 250 мільйонів гривень з бюджетів усіх рівнів.
     
     Основними чинниками, що сприяють погіршенню стану цієї сфери є невиконання місцевою владою вимог, визначених Законами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи», «Про благоустрій населених пунктів» в частині недостатнього фінансування розвитку і утримання об’єктів галузі, встановлення економічно-обгрунтованих тарифів та організації належного контролю за перевезенням відходів, розміщенням і використанням полігонів та сміттєзвалищ.
     
     Лише в окремих містах України намічаються позитивні зрушення стосовно впровадження сучасних методів та технологій поводження з твердими побутовими відходами. Зокрема, розпочато впровадження роздільного збору побутових відходів у Луцьку, Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Харкові, Южноукраїнську, Миргороді та інших. Лише 3% побутових відходів спалюється в Києві та Дніпропетровську на двох діючих сміттєспалювальних заводах. У Києві за рахунок вітчизняних приватних інвестицій у 2005-му році збудовано першу в країні сміттєсортувальну станцію з переробки побутових відходів, потужністю 800 тисяч кубометрів на рік.
     .
     Втім, у галузі поводження з побутовими відходами нині спостерігається розвиток конкурентного середовища. У 2007-му році послуги у цій сфері надавали понад тисяча підприємств, з яких майже чверть - приватної власності, і зазначений показник щороку зростає.
     За висновками експертів, обсяг ринку поводження з побутовими відходами в Україні вже зараз сягає близько мільярда гривень та має потенціал збільшення до десяти мільярдів у разі запровадження сучасних технологій та виконання вимог ЄС у цій сфері.
     
     Державна політика у сфері поводження з побутовими відходами: стимулювання ринкових відносин і дієвий контроль порушень
     
     Для запровадження роздільного збирання побутових відходів, будівництва першочергових об’єктів з їх сортування та утилізації, рекультивації діючих полігонів та будівництва нових регіональних полігонів, відповідно до європейських стандартів, потрібні значні інвестиції у сферу поводження з побутовими відходами.
     
     Відповідно до Порядку використання у 2008-му році коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства, в тому числі на здешевлення залучених з цією метою кредитів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.03.08 № 225, передбачено кошти в розмірі 46,75 мільйони гривень на здешевлення кредитів для виконання інвестиційних проектів у галузі житлово-комунального господарства, і, зокрема, запровадження сучасних методів поводження з твердими побутовими відходами.
     
     Згідно із пунктом 5 зазначеного Порядку, відбір інноваційних проектів здійснюється на конкурсній основі , відповідно до наказу Мінжитлокомунгоспу № 120 від 5 травня 2008-го року «Про затвердження порядку проведення конкурсного відбору інноваційно-інвестиційних проектів» (з ним можна ознайомитися на офіційному сайті Міністерства).
     
     На думку фахівців Міністерства, для забезпечення дотримання технологічних, екологічних та санітарно-епідеміологічних вимог при експлуатації полігонів варто запровадити ліцензування послуг із захоронення побутових відходів. Крім того, потрібно внести зміни до Ліцензійних умов щодо дотримання перевізниками вантажів автомобільним транспортом екологічного законодавства та правил благоустрою населених пунктів. Це дозволить застосовувати санкції й вилучати ліцензію у недобросовісних перевізників, які не довозять відходи до полігонів та утворюють несанкціоновані звалища.
     
      Також Міністерством проведено дослідження щодо можливості переходу від тарифів з вивезення побутових відходів до місцевого збору за утворення побутових відходів. Його результати обговорено з науковцями, представниками органів місцевого самоврядування, профільних підприємств. Однак, Мінфін та Державна податкова адміністрація не підтримали ініціативу Мінжитлокомунгоспу.
     
     Міністерство з питань житлово-комунального господарства України розпочало розробку нової Державної програми поводження з твердими побутовими відходами. Цією програмою держава має створити стимул для стовідсоткового впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів на всій території України, впровадження сучасних методів і технологій їх переробки та остаточної утилізації, забезпечити розвиток ринкових відносин у сфері поводження з твердими побутовими відходами, створити механізми дієвого контролю за порушеннями в цій сфері.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1527 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 4106
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика