Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Гуманизм - оружие небожителей ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

МінЖКГ ініціює нові «правила гри» на ринку природних монополій
Автор: Станислав Власенко      Дата: 27.05.2008 20:38


     - Віднині Міністерство з питань житлово-комунального господарства України започатковує роботу з ліцензіатами на іншому рівні – зазначив Олексій Кучеренко, відкриваючи нараду, - за структурними змінами Управління теплоенергетики та водно-каналізаційного господарства Міністерства координуються новоствореним в рамках Міністерства Департаментом державного регулювання. Головна мета діяльності Департаменту, як державного регулятору – виробити й запровадити нові «правила гри» на ринку житлово-комунальних послуг, які надаються монополістами. Вони повинні враховувати перехід на ринкові рейки галузі ЖКГ, оптимізацію й економічну обґрунтованість тарифів, відображати інтереси споживачів послуг, використовувати нові досягнення науки щодо енергозбереження й енергоефективності. Незалежний державний регулятор стане арбітром інтересів держави, споживача і виробника послуг. Регулюватимуться ці відносини через механізми умов ліцензування. Доки не внесено відповідних змін до Конституції, виконуватися ця функція буде в рамках Міністерства.
     Без повноцінного обліку ніколи не оптимізувати процесу надання послуг. За статистичним даними 2,5 млрд. кіловат електроенергії витрачається лише на підйом води, яка житлово-комунальному господарстві іде на втрати. МінЖКГ виходило з ініціативою - протягом двох років за підтримки держави вирішити питання оснащення житлового фонду побудинковими пристроями обліку. Уряд ставить завдання завершити цей процес протягом року.
     Надважливим, на думку Міністра , є сьогодні питання якості води, триває робота Міністерства над розробкою нових стандартів та законодавчих актів щодо питної води.
     Пояснюючи позицію МінЖКГ щодо залучення інвестицій у розвиток комунальних підприємств водопостачання та водовідведення, Олексій Кучеренко зауважив що розраховувати лише на державні субвенції у майбутньому не варто. Світовою практикою приватно-державного партнерства напрацьовано нині щонайменше 15 різноманітних підходів. Яким з них піти, щоб ефективно залучити інвестиції в галузь житлово-комунального господарства України однозначної відповіді немає – на практиці поки що все зводиться до передачі підприємств у довгострокову оренду або концесію. Потрібні додаткові науково-економічні дослідження та розрахунки.
     У обговоренні зазначених питань взяли участь представники підприємств водопостачання та водовідведення Львова, Вінниці, Криму, Тернополя, Одеси, Луганська, Асоціацій «Укрводаекологія» та «Укрводоканалпроект», керівники Департаменту державного регулювання, Управлінь розвитку житлової сфери, стратегії реформування, водно-каналізаційного господарства МінЖКГ. В цілому представники підприємств водопостачання та водовідведення різних регіонів України підтримують ініціативи Міністерства з питань ЖКГ. Наголошують на необхідності вдосконалення законодавчої бази із зазначених питань. Готові вести діалог щодо поліпшення якості послуг та оптимізації тарифоутворення, й висловлюють власні побажання і пропозиції.
     У Криму лічильники вважають запорукою правильних відносин зі споживачами. Та поки що не можуть продовжувати процедуру встановлення пристроїв обліку, адже у тарифах не закладено витрат на їх обслуговування. Проте програма енергозбереження продовжує виконуватись - встановлюються автоматизовані системи управління свердловинними насосами, що дає економію електроенергії більше 40%. Республіканська система водоканалу включає 13 окремих підприємств, органи самоврядування кожного міста півострова встановлюють тарифи самостійно, інспекції по цінах та «Кримводоканал» лише відслідковують їх показники. Питання реформування «Кримводоканалу» буде розглядатись в Уряді.
     У Луганську вже три роки співпрацюють з Міжнародною асоціацією водопостачання, яка розробляє методики зниження втрат води. Тому пропонують розробити для кожного міста положення щодо зменшення втрат води в залежності від кількох чинників, в тому числі класу точності пристроїв обліку. Нещодавно підприємство «Луганськвода» було передано у концесію «Росводоканалу». Концесіонери висловлюють думку про необхідність доопрацювання деяких положень закону «Про концесію», адже на практиці зіткнулися, зокрема, з відсутністю механізму переходу від форми колективного підприємства до товариства.
     У Львові, де у розвиток водопостачання залучаються кредити міжнародних організацій і реалізовуються відповідні проекти, поквартирний облік здійснюється у майже 80 % споживачів – в 280 тисячах квартир. Проте проблематичним є загальнобудинковий облік. Адже технічні особливості подачі, зокрема, гарячої води потребують виходу на груповий облік кількох будинків.
     Одночасне встановлення квартирних і загальнобудинкових лічильників може викликати конфлікт інтересів, незацікавленість у обліку витрат , адже різницю у показниках хтось має оплатити – таку думку висловив представник Вінниці.
      Тенденцію уповільнення процесу встановлення лічильників у приватному секторі спостерігають у Тернополі, а тому висловлюють побажання офіційно визначити граничні терміни встановлення квартирних засобів обліку води.
     В Одесі проблемами водопостачання опікується підприємство-концесіонер «Інфокс». На думку його представників, в Україні необхідно прийняти закон, який би визнавав воду товаром.
     Олександр Мазурчак наголосив, що пріоритетом в роботі Міністерства на 2008-й рік залишається виконання завдання Уряду – протягом року забезпечити встановлення загальнобудинкових засобів обліку. Зі світовим банком підписано угоду на значний обсяг кредитування реконструкцій водоканалів, але ж не вистачає підготовлених проектів. В цьому році, крім того, передбачено державні кошти (47 млн. грн.) на погашення відсотків по кредитах. Також виділено 300 млн. грн. на різні програми модернізації водоканалів. Але моніторинг використання коштів за минулий рік не засвідчує ефективності – поліпшення якості води та водопостачання. Красномовним є той факт, що в різних регіонах Україні тариф на водопостачання і водовідведення відрізняється у 30 разів.
      Міністр Олексій Кучеренко запропонував створити при Міністерстві з питань житлово-комунального господарства України Робочу групу з обговорення нагальних проблем щодо тарифної політики та регулювання монополій.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1229 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 4057
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика