Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Зри в корень! © Козьма Прутков

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Мінжитлокомунгосп спільно з профспілкою працівників ЖКГ на селекторній нараді з регіонами обговорили нагальні питання погашення заборгованостей по зарплаті, тарифної політики, стимулювання створення ОСББ
Автор: Станислав Власенко      Дата: 19.05.2008 00:11


     Заборгованість по зарплаті на підприємствах ЖКГ напряму залежить від проплат за комунальні послуги
      За даними Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій станом на 01.04.2008 року заборгованість із виплати заробітної плати мали 278 підприємств галузі (8,3 %) на суму 32,7 млн. гривень. З початку 2008 року заборгованість збільшилась на 16,0 млн. грн. (або у 2,3 рази).
     У структурі боргу 8,4 млн. грн. (або 25,6 %) припадає на підприємства житлового господарства; 7,6 млн. грн. (або 23,2 %) – на підприємства міського електротранспорту; 5,0 млн. грн. (або 15,3 %) – на підприємства комунальної теплоенергетики; 4,8 млн. грн. (або 14,6 %) – підприємства водопровідно-каналізаційного господарства; 7,0 млн. грн. (21,3 %) на інші підприємства житлово-комунального господарства.
     Найбільші обсяги заборгованості із виплати заробітної плати мають підприємства Луганської (6,2 млн. грн.), Харківської (6,2 млн. грн.), Донецької (3,1 млн. грн.), Вінницької (3,0 млн. грн.), Житомирської (2,2 млн. грн.), Дніпропетровської (1,9 млн. грн.), Кіровоградської (1,8 млн. грн.), Львівської (1,6 млн. грн.) областей та АР Крим (2 млн. гривень).
     Порівняно з початком року у Закарпатській області зменшилась заборгованість на 10,4% (становить 396,6 тис. грн.), у Кіровоградській – на 4,2 % (1759,9 тис. грн.), Тернопільській – на 3,5 % (80,2 тис. грн.), Херсонській – на 1,5 % (236,1 тис. гривень).
     Не мають боргів із виплати заробітної плати підприємства житлово-комунального господарства Рівненської області та міста Києва.
     Головною причиною виникнення та збільшення заборгованості із виплати заробітної плати залишається кризовий фінансово-економічний стан підприємств галузі, спричинений незадовільним рівнем оплати за спожиті житлово-комунальні послуги та недостатнім рівнем відшкодування собівартості послуг затвердженими тарифами.
     
     
     
     
     
     
     100% вартості послуг ЖКГ відшкодовують мешканці лише кількох областей України
     
      Основною проблемою тарифної політики у галузі залишається несвоєчасний перегляд тарифів на житлово-комунальні послуги для населення та затвердження їх місцевими органами влади на рівні нижчому, ніж витрати на їх надання. При цьому у місцевих бюджетах не передбачається достатніх ресурсів на покриття збитків підприємств ЖКГ. Така ситуація призводить до збільшення кредиторської заборгованості підприємств, зокрема за енергоносії, із виплати заробітної плати.
     За даними моніторингу Мінжитлокомунгоспу станом на 1 травня 2008 року з 27 регіонів України повне (100% ) відшкодування населенням вартості послуг досягнуто: на послуги водопостачання - у м. Дніпропетровську; водовідведення - у 6 регіонах (містах Сімферополь, Житомир, Запоріжжя, Біла Церква, Тернопіль, Черкаси); теплопостачання – у 12 регіонах (містах Дніпропетровськ, Ужгород, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кіровоград, Миколаїв, Полтава, Рівне, Харків, Херсон, Хмельницький, Чернівці); з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій – у 6 регіонах (містах Дніпропетровськ, Полтава, Суми, Харків, Херсон, Черкаси). Найнижчій рівень відшкодування населенням вартості послуг: водопостачання – у містах Кіровограді та Луганську (49,5%, та 50,4% відповідно), водовідведення – у містах Донецьку та Харкові (38,9% та 42,6 % відповідно); теплопостачання – у місті Севастополі (43,8 %); з утримання житла (середньозважений тариф) – у
     містах Сімферополі та Києві (49,3 % та 43,2% відповідно).
     
     Міністерство пропонує підтримувати створення ОСББ через Центри житлових ініціатив
     
     Одним із пріоритетних напрямів розвитку житлово-комунального господарства України, визначених Урядом, є формування та стимулювання ефективного власника житла – досягнення прориву у створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.
      Аналіз засвідчує поступове зростання темпів їх створення - у 2007 році засновано 1638 ОСББ, що на 62% більше, ніж у 2006 році, та у 2,2 рази більше, ніж у 2005 році. Першість у цьому процесі утримують Бердянськ, Бердичів, Ніжин, Макіївка, Житомир, Миколаїв. Сумська, Закарпатська, Донецька області досягли темпів зростання кількості ОСББ – 80-96%. У Київській, Полтавській, Харківській, Черкаській областях та у місті Києві темпи росту ОСББ складають лише 2 - 12 %. Такий великий розрив у показниках свідчить про небажання або нездатність керівників окремих областей та міст впливати на ситуацію і керувати процесом формування ефективного власника житла.
      Для активізації цієї роботи Мінжитлокомунгоспом було направлено листи від 08.02.2008 № 14/3-301 до місцевих органів виконавчої влади з пропозицією щодо створення разом з органами місцевого самоврядування окремих підрозділів з питань організації запровадження ефективних форм управління житловими будинками.
     Міністерством розроблено проект Угоди щодо взаємодії по створенню Центрів житлових ініціатив, спрямування коштів державного бюджету на об’єкти комунального господарства, які безпосередньо забезпечать поліпшення якості послуг (водо-, теплопостачання) у тих житлових будинках, в яких створено або планується створити ОСББ .
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1244 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 4047
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика