Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Любовь, красота и действие спасут мир © древняя этрусская мудрость

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

В рамках виставки «Аква-Терм Київ-2008» Міністерство з питань ЖКГ України презентувало новинки розробників енергозберігаючих технологій, які невдовзі дадуть змогу споживачам житлово-комунальних послуг значно заощаджувати
Автор: Станислав Власенко      Дата: 15.05.2008 10:40


     В рамках виставки діяла міні-експозиція, яка презентувала узагальнений Міністерством з питань ЖКГ України передовий досвід вітчизняних та зарубіжних розробників енергозберігаючих технологій, що найближчим часом використовуватиметься у житлово-комунальному господарстві України і дасть можливість споживачам житлово-комунальних послуг значно заощаджувати.
     
      Зокрема, на ній були представлені: Інститут технічної теплофізики (м.Київ) з енергозберігаючим устаткуванням; ТОВ «Дніпро-Україна» (м. Харків) з теплолічильниками «Дніпро-теплоком» для середніх і великих діаметрів труб; ГП НПК «Прогрес» (м. Ніжин) з тепловим насосом типу «вода-вода»; «ЭнергоТеплоАвтоматика» (м.Київ) з індивідуальним тепловим пунктом; «Techem» (Німеччина) з приладами для вимірювання і регулювання споживання теплової енергії і води; «Brunata» (Данія) з приладами обліку споживання тепла і води та технологією дистанційного зняття показань та інші.
     
     Під час виставки розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція «Ресурс» на тему: «Енерго- та ресурсозбереження в житлово-комунальному господарстві – основний напрямок зниження вартості та підвищення якості послуг», організатором якої є Міністерство з питань житлово-комунального господарства України.
     
      Програму модернізації теплоенергетики України на ній презентували Міністр з питань ЖКГ України Олексій Кучеренко та директор Інституту технічної теплофізики НАН України Анатолій Долинський. З європейським досвідом впровадження енергоефективних проектів ознайомив президент Міжнародної асоціації термоенергетичних компаній Дмитро Чубенко. Про один з напрямків отримання інвестицій в реконструкцію енергетичних об’єктів – за рахунок зниження викидів парникових газів доповів директор Інституту промислової екології Олександр Сігал. Серед зацікавлених учасників конференції були представники Уряду, обласних адміністрацій, керівники підприємств та установ житлово-комунальної галузі, громадських організацій.
     Міністр з питань ЖКГ України Олексій Кучеренко та заступник Міністра Олександр Мазурчак разом з журналістами оглянули міні-експозицію розробників енергозберігаючих технологій. На прес-конференції Міністр зазначив, що дана виставка є практичним продовженням втілення у життя приоритетних напрямків розвитку житлово-комунального господарства, які визначені Урядом України та проектом «Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ на 2008-2012 роки». Міністерство з питань ЖКГ України нині завершує розробку законопроекту «Про енергозбереження в житловому фонді», яким передбачається механізм державного стимулювання заходів енергозбереження.
     
      Цього року, вперше, на виставці «Аква-Терм Київ – 2008» в рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Ресурс» презентовано Міжвідомчу робочу групу вищого рівня з розробки Національної стратегії теплозабезпечення. Дану робочу групу утворено при Кабінеті Міністрів України як консультативно-дорадчий орган (очолює керівник групи радників Прем’єр-міністра Віталій Гайдук), діяльність якого буде спрямовано на забезпечення підготовки зазначеної стратегії з врахуванням використання сучасних енергозберігаючих технологій. Реалізація Національної стратегії теплозабезпечення надасть можливість, зокрема, зменшити споживання природного газу на 35 %.
     
     Централізованим теплопостачанням охоплено 360 населених пунктів України. Його забезпечує 29965 котелень (69801 котел, з протяжністю теплових мереж 35754,3 км).
     Технічний стан потужностей із забезпечення теплопостачання незадовільний. 24% котлоагрегатів відпрацювали більше 20 років, у ветхому та аварійному стані знаходиться 15% теплових мереж. Щороку, в залежності від кліматичних умов підприємствами комунальної теплоенергетики споживається близько 8 млрд. м3 природного газу.
     Через ігнорування проблем сфери теплопостачання впродовж десятиріч і, як наслідок, обмежене фінансуванням галузі, нині окремі населені пункти України зіткнулись з певними проблемами у теплозабезпеченні: наданням послуг з централізованого опалення неналежної якості, виникненням аварійних ситуацій, значними втратами енергоносіїв, теплової енергії та зниженням рівня використання існуючих потужностей джерел теплопостачання.
     В умовах ситуації, яка склалась в країні, МінЖКГ вважає, що вирішення перерахованих проблем доцільно здійснювати шляхом оптимізації систем теплопостачання населених пунктів, тобто оптимального поєднання централізованого, децентралізованого, автономного та індивідуального опалення, що відповідає принципам державної політики у сфері теплопостачання, визначеним статтею 6 Закону України „Про теплопостачання”.
     
      Централізованими системами водопостачання забезпечені всі міста України, 768 селищ міського типу (86,7%), 6305 сільських населених пунктів (22,1%). Централізованими системами каналізації забезпечені 439 міст (95,9%), 495 селищ міського типу (55,9%), та 744 сільських населених пунктів ( 2,6%).
     Стан забезпечення населення України якісною питною водою, відведення та очищення стічних вод, рівень надійності функціонування водопровідно-каналізаційних систем у більшості населених пунктів продовжує залишатись незадовільним.
     Із загальної протяжності водопровідно-каналізаційних мереж, яка складає 230 966,5 км, 33,3%, перебувають в аварійному стані.
     Нераціональні витрати та втрати питної води у зовнішніх мережах досягли 36,9%, а в окремих містах вони перевищують цей показник.
     Енергетична складова у собівартості питної води та очищених стічних вод в середньому по Україні сягає 50%, а споживання електроенергії у водопровідно-каналізаційному господарстві становить майже 5,0 млрд.кВт.год. Через застаріле обладнання, роботу насосних станцій в неоптимальному режимі, непродуктивні витрати електроенергії складають понад 25%.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1031 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 4037
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика