Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Гуманизм - оружие небожителей ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

5 трендів річкової логістики України 2021 року
Автор: Станислав Власенко      Дата: 14.01.2022 17:04


5 трендів річкової логістики України 2021 року      В 2021 році учасники ринку річкової логістики нарощували доставку зерна баржами з морських портів на рейд, стрімко збільшили перевезення зерна в 4-му кварталі, почали формувати більші барже-буксирні склади, а головним вантажем стали будівельні матеріали.
     
     Рейдова перевалка
     
     У 2021 році зерно почали частіше доставляти баржами з морських терміналів на рейд на короткому плечі.
     
     «Ми спостерігали значне зменшення кількості експорту зернових вантажів партіями 3-5 тисяч тон з річкових портів Дніпра. Тобто, продовжилася тенденція 2020-го року. Це пов’язано з експортом цих вантажів з портів Великої Одеси, Миколаєва, а також зі значним розвитком рейдової перевалки на Банці Трутаєва, на рейді порту Херсон та інших місцях», — розповідає комерційний директор ARGO SHIPPING GROUP Олександр Нікулін.
     
     «Раніше був більший попит на партії зерна, якими можна було б довантажити судно. Зокрема, таку партію можна купити на річковому терміналі і доставити на рейд. Нині ж морські термінали пропонують комплексні послуги, забезпечуючи доставку додаткового вантажу практично за ту ж ціну», – розповідає сайту «Агрологістика» співзасновник холдингу «АгроВіста» Юрій Скічко.
     
     «АгроВіста» вже розпочала доставляти баржею «Дніпро АВ-01» із вантажністю 6000 тон зернові до морського порту Південний на термінал ТІС з херсонських елеваторів. У розвитку річкової логістики у на так звані «панамакс порти» Скічко бачить перспективу.
     
     Сьогодні понад мільйон тонн вантажів із Миколаївського регіону вивантажується на рейді.
     
     Конкуренція у цьому секторі вже зростає. Так, «Ніка Транс Логістика» для роботи на Бузько-Дніпровсько-Лиманському каналі взяла в бербоут-чартер баржу дедвейтом 15 тис. тон, яка жорстко з'єднується з потужним буксиром-штовхачем. «Сьогодні понад мільйон тонн вантажів із Миколаївського регіону вивантажується на рейді. Це судна класу супрамакс, панамакс і більше – з осадкою понад 10,3 метри. Якусь частину вантажів вони вантажать у порту, решту — на рейді. Попит на це є об'єктивно», - зазначив CEO компанії Юрій Онофрійчук. І розповів про плани покупки аналогічних барж або замовлення їх будівництва у разі успіху.
     
     Зміна сезонності попиту на перевалку зернових
     
     Після стрімкого падіння перевезення зернових у 2020 році, спостерігаємо невелике зростання +2,4%. Очікувалося, що відштовхування від дна буде більш стрімким: 2021-й приніс рекордний урожай.
     
     Втім, по-перше учасники ринку стверджують, що фермери притримують частину врожаю на весну, а по-друге на показники календарного року негативно вплинуло перше півріччя. «У першій половині року зерна на річці було ще дуже мало через неврожай попереднього року. Ми працювали переважно з великих портів – з Миколаєва та Одеси, і лише у липні місяці ми повернулися на Дніпро», — розповідає комерційний директор компанії «Грейн-Трансшипмент» Олександр Григоренко.
     
     Справді, за перше півріччя Дніпром перевезли лише 1,1 млн тон зернових. У ІІІ кварталі по річці пішло вже 850 тис. тонн, а найбільший обсяг, 1,6 млн тон, перевезли у IV кварталі.
     
     Нарощування потужностей зі зберігання зернових
     
     Учасники ринку продовжили нарощувати потужності зі зберігання та перевалки зернових вантажів. Так, минулого року на терміналі “Акварель” збудували зерновий комплекс — напільний склад на 17 тис. тон із продуктивністю 375 тонн на годину. У грудні, коли комплекс був добудований, на ньому завантажили перше судно.
     
     ПрАТ “Укррічфлот” модернізував наявні потужності для перевалки і зберігання зерна та шроту. Як повідомили сайту «Агрологістика» у компанії, у Дніпрі введено в експлуатацію додатково два критих склади по 3000 тон одночасного зберігання кожен. Сьогодні у критих складах УРФ у Дніпрі, Запоріжжі, Херсоні та Миколаєві можна одночасно зберігати більше 30 тис. тон агропродукції, а на портових елеваторах у Дніпрі та Херсоні — 66 тис. тон.
     
     Збільшення барже-буксирних складів
     
     У 2021 році перевізникам дозволили шлюзувати більші барже-буксирні склади. Раніше через дніпровські шлюзи буксир міг проводити лише одну баржу. 17 вересня, відповідно до офіційного повідомлення, через Каховський шлюз Дніпровського каскаду вперше пройшло відразу дві баржі у супроводі буксиру. Караван довжиною 235 м і 17 м завширшки увійшов до шлюзової камери, довжина якої 260 м, а ширина — 18 м.
     
     Це дає можливість додатково робити до десяти рейсів щорічно та перевозити до ста тисяч тонн вантажів одним баржо-буксирним складом.
     
     Це заощаджує судновласникам і час, і паливо. Як розплвідають у компанії “Грейн-Трансшипмент”, одна така проводка економить вісім годин. За розрахунками спеціалістів компанії, це дає можливість додатково робити до десяти рейсів щорічно та перевозити до ста тисяч тонн вантажів одним баржо-буксирним складом.
     
     “У правилах, затверджених “Укрводшляхом” наприкінці 1990-х зазначено, що через шлюз може проходити лише одна баржа з буксиром. Водночас у тих самих правилах написано, що за умов жорсткого зчалу у нитку можливе шлюзування за схемою “2+1”, — розповідає заступник гендиректора з будівництва, експлуатації флоту та безпеки судноплавства “НІБУЛОНу” Андрій Волик.
     
     “НІБУЛОН” почав відправляти по річці Південний Буг більші каравани. Якщо раніше один буксир штовхав одну чи дві баржі, то тепер — відразу чотири баржі. Баржі з Нової Одеси та Вознесенська на зовнішній рейд Миколаївського морського порту також супроводжує один портовий буксир. Таким чином транспортують понад 9 тис. тон вантажів замість 4 тис. тон.
     
     Як повідомив перший заступник директора ДП “Укрводшлях” Дмитро Москаленко, за 88 днів було проведено 97 успішних шлюзувань у форматі 2+1 на п’яти шлюзах, при цьому не відбулося жодної аварії. Але поки все це відбувається у якості експерименту. Очікується, що за його результатами таке шлюзування буде здійснюватися вже на постійній основі.
     
     Стрімкий ривок перевезень будматеріалів (+63%)
     
     У 2021 році річкові перевізники поставили на Дніпрі черговий рекорд — 14,4 млн тонн вантажів. Втім, в основному цього вдалося досягнути завдяки будівельним матеріалам, яких по річці перевезли аж 9,5 млн тон, що на 62,8% більше, ніж у 2020 році.
     
     Інші вантажі таку динаміку не продемонстрували. Так, транспортування металопродукції скоротилося на 33,4%, до 1,2 млн тонн. А зернових вантажів перевезли лише на 2,4% більше, ніж у 2020 році — 3,6 млн тон зернових.
     
     Збільшенню обсягів перевезень будівельних матеріалів сприяє програма “Велике будівництво”: будівництво доріг (понад 7 тис. км доріг різного значення), зведення мостів: нового мосту через річку Дніпро у місті Кременчук та Запорізьких мостів тощо.
     
     Більш детально ми обговоримо ці та інші тренди річкової логістики з учасниками ринку на 4-му "Річковому форумі 2022: вантажі, перевізники, термінали", що відбудеться у Києві 10 березня.
     
     Андрій Муравський, головний редактор Agrologistyka.in.ua
     
     https://agrologistyka.in.ua/uk/dumka-eksperta/5-trendiv-richkovoyi-lohistyky-ukrayiny-2021-roku


Автор: Станислав Власенко прочтений: 534 оценки: 4 от 1
© Свидетельство о публикации № 39924
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика