Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Руководить - это значит не мешать хорошим людям работать. © Сергей Капица

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

На Закарпатті презентували нову зимову розвагу для туристів «Боржавська велодрезина»
Автор: Ростислав Мищенко      Дата: 29.12.2021 21:50


На Закарпатті презентували нову зимову розвагу для туристів «Боржавська велодрезина»      На Закарпатті запустили новий атракціон «Боржавська велодрезина».
     
     Метою проєкту є розвиток Боржавської вузькоколійки через створення та промоції туристичної атракції «Боржавська велодрезина» у Довжанській територіальній громаді. А також – розвиток туристичного потенціалу громади шляхом збереження історико-культурної спадщини Закарпаття.
     
     Модель велодрезини розробили та виготовили на закарпатській кузні за два місяці. На першому етапі такі туристичні транспортні засоби плануються запустити від Приборжавського до Білок, а в перспективі – до Іршави.
     
     Ділянка колії, на якій втілено туристичний проєкт, не експлуатується з 2006 року – тоді востаннє тут був локомотив з вантажними вагонами. Спочатку вузькоколійку передали на баланс обласної адміністрації, потім – у власність територіальних громад.
     
     Чим цікава Боржавська вузькоколійка для туристів?
     
     Боржавська вузькоколійка складається із п’яти дільниць, вона вводилась в експлуатацію поступово із 1908 до 1911 року. Головна її функція полягала у тому, щоб перевозити деревину з Полонини Боржава у Закарпатську низовину. Також використовували та для пасажирських перевезень.
     
     Протяжність колії раніше становила 123 км, частину з яких добудували після Другої світової війни, але низку дільниць вже розібрали, тож пасажирське сполучення є тільки на 44 км. Ширина колії – 750 мм (проти 1520 мм звичайної української). Швидкість потягу – усього 15 км на годину, що дозволяє роздивитись усі Закарпатські гірські краєвиди.
     
     На більшості дільниць Боржавської вузькоколійки пасажирське сполучення припинилось усередині 1980-х років, а всередині 1990-х стало занепадати й вантажне, адже підприємства, що обслуговувала вузькоколійка, закривались.
     
     Зараз пасажирські перевезення відбуваються лише на гілці Виноградово – Хмільник – Іршава.
     
     З 2012 року, активісти почали проводити тури по Боржавській вузькоколійці для охочих познайомитися з місцевими виноробнями.
     


Автор: Ростислав Мищенко прочтений: 642 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 39788
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика