Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Gens Una Sumus. (лат. "Мы все одна семья.") © лозунг FIDE

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Закарпатець зібрав понад 250 радіоприймачів і планує відкрити музей
Автор: Игорь Селиванов      Дата: 14.06.2021 22:03


Закарпатець зібрав понад 250 радіоприймачів і планує відкрити музей      Житель Сваляви на Закарпатті Петро Дербаль зібрав унікальну колекцію з понад 250 приймачів: пристрої виготволені у Великій Британії, США, Франції, Швеції, Нідерландах, Угорщині, Польщі, Латвії, а також у колишніх Чехословаччині та Радянському Союзі.
     
     Один із його експонатів – жіноча сумочка-радіо, що брали з собою на пікнік у Канаді дівчата в 50-х роках ХХ століття.
     
     Петро Дербаль почав цікавитися радіо й телетехнікою ще в дитинстві, а потім в армії. Раніше будував військовий телецентр і обслуговував його 4 роки. Він не тільки збирає, а й ремонтує старі приймачі.
     
     За його словами, деякі приймачі потребують косметичного ремонту, наведення зовнішнього виду і ремонту внутрішнього. А деякі – потребують запчастини, на які треба чекати роками.
     
     У його колекції — радіоприймачі від 20-х до 60-х років минулого століття.
     
     «Радіо взагалі закінчилося в 50-60-х роках. Нового нічого не появилося, окрім того, що транзистори замінили лампи», — каже колекціонер.
     
     Деталі для відновлення приймачів Петро Дербаль шукав на ринках, пізніше вже в Інтернеті, а також на аукціонах. Замовляє як в Україні, так і за кордоном. Вартість такої техніки, каже, різниться залежно від моделі, віку і країни-виробника. Колекціонери, розповідає, мають свій клуб любителів і можуть обмінюватися технікою.
     
     Чоловік ділиться, що є такі радіоприймачі, особливо у Європі і США, які можуть коштувати, як три сучасні автомобілі. Також є своєрідний клуб колекціонерів старого радіо. І не тільки в Україні, а й за кордоном. Особливо у США. Кожне місто у США намагається мати якийсь свій музей радіо чи клуб любителів старої техніки.
     
     Він впевнений, що на Закарпатті також буде музей радіотехніки. Петро Дербаль хоче відкрити його у себе вдома у Сваляві. Тут розповідатиме не тільки про радіо, а й про телебачення. Відвідувачам покаже радянський телевізор 1949 року випуску, який, каже, транслював три канали.
     
     Музей радіотехніки буде починатися з приміщення, де найстаріші приймачі.
     
     «Мої найулюбленіші приймачі – це 1938 і 1932 років. Один із них мав уже весь діапазон частот і таку чутливість, що міг приймати зі США радіо «Ватикан»», – каже колекціонер.
     
     Музей радіотехніки запрацює влітку цього року. Крім музики можна послухати угорські, польські, румунські радіостанції на середніх і довгих хвилях.


Автор: Игорь Селиванов прочтений: 739 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 37506
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика