Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Главное чудо - то, что мы живем. © Сергей Капица

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

П’ять маловідомих туристичних місць Півдня України за версією BBC
Автор: Сергей Грищук      Дата: 24.05.2021 12:56


П’ять маловідомих туристичних місць Півдня України за версією BBC      BBC Україна оприлюднило невідомі туристичні цікаві місця Півдня України, які варто відвідати.
     
     Допоміг виданню з вибором місць краєзнавець і екскурсовод Єгор Сидорович, який досліджує об’єкти на Півдні України.
     
     Він каже, що такі місця можуть працювати як машина часу.
     
     Костел Святих Петра і Павла. Село Степове, Миколаївщина
     
     Напівзруйнована будівля одного із найбільших католицьких храмів Півдня України. Розташований костел на території села Степове, де було поселення Карлсруе, яке заснували німецькі переселенці.
     
     Храм добудували у 1885 році, до цього це була споруда з вапняку та соломи. Нова будівля була у неоготичному стилі, що рідкість для Півдня України, з одного боку, та нетипово для німецької архітектури, з іншого, через велику кількість оздоблення.
     
     Хоча поселення було невеликим, церква вийшла помпезною. В 1890-тих роках там встановили орган.
     
     Радянська авіація за часів Другої світової завдала храму значної шкоди. Тепер там тільки стіни, які щороку руйнуються ще більше.
     
     Миколаївська обсерваторія
     
     Побудована на найвищій точці міста – Спаському пагорбі. Це одна із найстаріших обсерваторій східної Європи, Україна номінувала її до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.
     
     Обсерваторію побудували в 1821 році за ініціативою адмірала Олексія Грейга для того, аби навчати моряків і офіцерів орієнтуватися за допомогою астрономічних методів.
     
     Першим директором обсерваторії став Карл Кнорре. Тоді йому навіть двадцяти років не було. Кнорре – автор п’ятої сторінки зоряної карти Берлінської академії наук, а за допомогою цієї сторінки було знайдено дві малі планети.
     
     Миколаївська обсерваторія зберегла свою першочергову функцію і працює і зараз як науково-дослідний інститут. В обсерваторії працює музей з колекцією астрономічних приладів.
     
     Палац Курісів. Село Курісове, Одещина
     
     Незвичний маєток наприкінці XVIII століття побудував полковник Іван Куріс, який отримав ці землі за участь у російсько-турецьких війнах. Палац зведений у східному стилі, його фасад має схожість з Палацом Воронцова в Криму.
     
     Є легенда, за якою у родинних склепах біля палацу закопаний скарб, але краєзнавець каже, що це лише міф – під час дослідження цієї території так нічого і не знайшли.
     
     Після революції родина Курісів покинула маєток. Значної руйнації палац зазнав за радянського періоду. Ще більшої – під час пожежі у 1990-му році. Зараз повільними темпами будівлю реставрують, але коли роботи будуть завершені – невідомо.
     
     Зруйнований палац Фальц-Фейнів на Херсонщині
     
     Фальц-Фейни – це відомі німецькі землевласники, промисловці та меценати. Маєток у колишньому селі Гаврилівка побудував брат Фрідріха Фальц-Фейна, засновника заповідника Асканія-Нова.
     
     Нині палац у руїнах, але колись був справжньою перлиною Півдня України.
     
     Двоповерхова будівля поєднувала в собі різні стилі – романтизм, готику й античні мотиви. Перед маєтком був великий фонтан, у якому плавали різні види риб. Навколо розкинувся дендропарк.
     
     Останній барон Фальц-Фейн, Едуард, називав це місце раєм. Згодом Олександр Фальц-Фейн покинув свій палац.
     
     Степові водоспади під селом Козацьке на Херсонщині
     
     Водоспади у степу – це явище, яке здивує багатьох. Вони розташовані біля руїн палацу князя Трубецького. Ці водоспади утворені підземними водами Дніпра.
     
     Князь Трубецький, маєток якого розташований біля цих джерел, вирішив штучно зробити водоспад. Йому хотілося пити каву на балконі цього маєтку і дивитися на водоспади, які красиво виходять в Дніпро.
     
     Кілька років тому біля водоспадів прибрали територію. Поряд з водоспадами є ще кілька туристичних атракцій – чинне Шато Трубецького, руїни маєтку князя, які добре видно, якщо стояти біля водоспадів, і Башта Вітовта – оборонна споруда часів литовського панування.
     
     Кожен з об’єктів – унікальний, і їх варто побачити.


Автор: Сергей Грищук прочтений: 149 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 37256
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика