Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Твоё только то, что ты понял. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

«Укргазвидобування» підвищує якість українського газу
Автор: Станислав Власенко      Дата: 07.07.2007 17:10


     Дочірня компанія «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» завершила будівництво установки гліколевої осушки газу на Червонодонецькій дотискній компресорній станції (ДКС). Введення в дію нової установки дасть змогу суттєво покращити якісні характеристики природного газу, що видобувається на Шебелинському газоконденсатному родовищі.
     
     В першу чергу, буде забезпечено максимальне вилучення вологи з газу. Це, дасть змогу покращити ефективність роботи газопроводів та підвищити надійність експлуатації газорозподільних станцій та мереж низького тиску м. Харкова. Установка забезпечить осушку 2 млрд. куб. м. газу на рік. Будівництво установки було розпочате в жовтні 2006 року, інвестиції складають 2,2 млн. грн. Роботи здійснювалися силами ГПУ «Шебелинкагазвидобування».
     
     Будівництво установки осушки стане важливим кроком на шляху модернізації Червонодонецької ДКС, яка була введена в експлуатацію ще у 1971 році для підтримання видобутку газу на Шебелинському родовищі. У 2004 році було проведено реконструкцію ДКС, зокрема було переобладнано 15 газомотокомпресорів.
     
     Без проведення робіт по стабілізації видобутку газу по Шебелинському ГКР вже в найближчий час відбудеться його падіння - 80-100 млн. куб. м. щорічно. Сьогодні зниження тиску в газоносних пластах Шебелинського родовища вимагає проведення заходів з модернізації ДКС. В 2008-2010 рр. ДК «Укргазвидобування» планує проведення реконструкції, що дозволить в подальшому перейти на роботу в дві ступені стиснення газу і проводити більш ефективну розробку родовища. Вартість проекту оцінюється в 150 млн. грн.
     
     Довідка: Шебелинське газоконденсатне родовище розташоване в Балаклійському районі Харківської області. Родовище відкрите у 1950 році, розробка покладів вуглеводнів здійснюється з 1956 року. Це родовище є найбільшим в Україні і одним з унікальних у світі за своєю структурою, запасами і розмірами. Родовище характеризується високою газовіддачею пластів, на сьогодні відсоток відбору від балансових запасів становить майже 90%. Залишкові запаси газу складають понад 110 млрд. куб. м. Видобуток природного газу з Шебелинського ГКР у 2006 році склав 2,4 млрд. куб. м.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1533 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 3658
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика