Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Этот мир наполнен идиотами, оттого и гениям нет покоя. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

КУПУВАТИ СЛІД НА ЗАВОДІ.
Автор: Станислав Власенко      Дата: 28.11.2002 08:46


     За теперішніх умов ринку економічний простір Співдружності заполонила хвиля всіляких фальсифікатів. Підробці піддається продукція найрізноманітніших галузей виробництва: харчової, сільськогосподарської, машинобудівної тощо. Не минула така доля й машинобудування.
     Останнім часом в Україні та на теренах СНД з'явився новий вид бізнесу- торгівля тракторами, складеними з вузлів, що побували в експлуатації. Ці машини оформляються як нові-заводські, забезпечуються всіма необхідними документами. Справа поставлена на широкий потік. Не секрет, що у підприємців, які непогано заробляють на подібних оборудках, є і підробні бланки документів, і печатки, і штампи.
     Ціна на складений у такий спосіб трактор, як правило, значно нижча, ніж на справжній. І здебільшого покупця , це чомусь не бентежить. Бере, що подешевше.
     Проблеми виникають дещо пізніше, коли новий трактор, не відпрацювавши й третини гарантійного терміну, починає виходити з ладу. Передусім відмовляють у роботі основні вартісні вузли: двигуни, мости, коробки зміни передач. Ось тут і з'ясовується, що фермер чи сільгосппідприємство не мають юридичного права на гарантійний ремонт.
     Продавши трактор, такі спритники не несуть за нього ніякої відповідальності. Не надають допомоги споживачам з відновлення тракторів протягом гарантійного періоду. При звертанні споживача на завод, швидко з'ясовується., що така машина там не виготовлялася й покупець залишається біля розбитого корита / трактора тобто /. Віч-на-віч зі своїми проблемами. Знову доводиться вишукувати чималі кошти на зміну й ремонт вузлів.
     Наступна проблема, з якою зіштовхується підприємство-виробник - це широкомасштабна заміна на тракторах типу Т-150 двигунів СМД-60/62 на мотори ЯМЗ-236 без дозволу на те й участі ХТЗ. Ця заміна виконується із серйозними порушеннями, які призводять до зниження надійності та довговічності роботи двигуна і трактора загалом, до зростання витрат пального й масла, погіршення умов праці тракториста, а найголовніше - до грубого ігнорування техніка безпеки. За використання на транспортних роботах переобладнаних таким чином тракторів, виникає реальна загроза для життя учасників дорожнього руху, що звісна річ, завдає збитків престижу марки ХТЗ.
     Протягом березня - липня нинішнього року завод вдався до обстеження машин Т-150 і Т-150К, обладнаних двигунами ЯМЗ-236 замість СМД-60/62. Здійснювалася така акція в Донецькій, Харківській та Полтавській областях. Вона дала змогу виявити: практично всі трактори не оснащені блокуванням запуску двигуна та ввімкненої передачі, немає приладів контролю швидкості руху й витрати пального, навіч - підвищена вібрація мотора, виявлені кислотні випаровування в кабіні, що призводить до погіршення самопочуття тракториста, надалі ж - до профзахворювань.
     Керівникам господарств та інженерним службам необхідно затямити, органи Держтехнагляду не реєструють таких тракторів, а в разі спричинення аварій чи нещасних випадків судові органи притягують до відповідальності осіб, які допустили таке переобладнання.
     Чи можливо за подібного перебігу подій спорудити надійний заслін наведеним неподобствам і сваволі? Так. Значною мірою це до снаги підприємствам та органам Держтехнагляду, якщо вони працюватимуть спільно. І така робота вже триває. ХТЗ почав вносити до паспортів машин номери всіх основних агрегатів: коробки зміни передач, мостів, двигуна, насосів. Сам бланк паспорта наділений певним ступенем захисту від підробок.
     Втілюються в життя нещодавно прийняті нормативні документи про реєстрацію та облік сільгосптехніки, зокрема, наказ № 75 від 25 травня 2000 року Міністерства Аграрної політики України "Про затвердження правил державної реєстрації та обліку тракторів, самохідних шасі, дорожно-будівельних і меліоративних машин, тракторних причепів".
     Виступивши єдиним фронтом, цю сваволю можемо приборкати.
     Потрібно бути уважнішими й керівникам господарств, підприємств, а також фермерам, які купують техніку в посередників. Не варто придбавати трактори, якщо вас бере сумнів стосовно їхнього походження. Слід неодмінно звертати увагу на ґатунок документів, які додаються до машини.
     Купуючи трактори безпосередньо на заводі чи в офіційних дилерів, споживач забезпечить техніці сервісне й гарантійне обслуговування та убезпечити себе від імовірних неприємностей і несподіванок.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2488 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 363
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика