Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Этот мир наполнен идиотами, оттого и гениям нет покоя. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

В Україні названо породи бджіл для запилення у холодну пору та у теплицях
Автор: Юрий Воеводин      Дата: 10.11.2020 20:08


В Україні названо породи бджіл для запилення у холодну пору та у теплицях      Бджоли карпатських порід виконують вильоти з вулику та збір пилку за нижчих температур, ніж українські степові породи. Про це розповіли фахівці під час конференції “Ефективне бджолозапилення” у рамках програми Програма USAID з аграрного і сільського розвитку. Про це повідомляє agronews.ua.
     
     Про походження карпатської породи бджіл або “Карпатки” немає згоди в науковому середовищі. Досі точаться наукові суперечки про те, чия вона родичка. Ряд авторитетних вчених, серед яких Ф. Руттнер, вважають її гілкою країнки (карніки). Інші знаходять докази, що вона пов’язана спорідненістю з української степової бджолою.
     
     У Карпатки є подібні ознаки з бджолами обох популяцій. Але звичайно, є і відмінності. Безсумнівно тільки те, що Карпатки існують мільйони років. Вони добре пристосувалися до виживання в складних гірських умовах.
     
     Також вони вони підходять для запилення в теплицях і павільйонах.
     
     Вивчення Карпатської популяції і селекційна робота почалися в Україні в 1966 році. Була розроблена програма, яка передбачала, що будуть виведені нові типи бджіл в окремих мікропопуляціях. В якості вихідного матеріалу бралися кілька маток.
     
     В результаті сформувалася порода з поділом на типи. Першим створили тип під назвою Вучківський. Потім з’явилися Рахівський, Говерла і наймолодший породний тип Синевир.
     
     Робочі бджоли вилітають на взяток в похмурі і прохолодні дні. Можуть працювати навіть при дощику. Добре переносять зимівлю. Восени матка довго продовжує червити. В результаті до зимового періоду сім’ї будуть великими. При цьому вони економно витрачають корм.
     Навесні підмору в вуликах дуже мало. Бджіл цієї породи розводять навіть в Новосибірській області, де безоблітний період триває до шести місяців. За умов зміни клімату та затяжних весен з пізніми приморозками використання карпатських порід бджіл значно підвищує ефективність бджільництва та бджолозапилення.
     
     Створена у минулі роки науково-дослідна бджолина пасіка Національного природного парку «Синевир» вже декілька років веде практичну роботу з вивчення, збереження та розвитку автохтонних бджолиних порід.
     
     Виявляється, як розповіли у заповіднику, існує загроза чистопородності карпатської бджоли.
     Тож саме відтворення та збереження чистої породи Карпатських бджіл і формування стратегії їхнього розвитку та домінування на території НПП «Синевир» стало важливою метою наукового відділу парку.


Автор: Юрий Воеводин прочтений: 216 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 35357
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика