Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Нет ничего ценнее во вселенной, чем мысли и чувства. © Кир Булычев

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ЦІННІ ПАПЕРИ УКРАЇНИ: Депозитарна інфраструктура: світовий досвід рейтингування (частина 2)
Автор: админ      Дата: 25.03.2007 13:54


     ГРОШОВІ СПРАВИ. Thomas Murray також оцінює здатність зберігача запропонувати своїм клієнтам систему управління грошовим залишком на рахунках. У випадку з IXIS Investor Service ця проблема вирішується дуже просто: цей зберігач інтегрований у банківську групу CNCE. Ця група по­діляє клієнтів зберігача, для яких здійснюється управління грошовими коштами, на приватних, корпоративних та інсти-туційних інвесторів.
     
      Управління коштами тут передбачає не лише короткотермінові банківські депозити, а й можливість для клієнтів, які позбулись цінних паперів, оперативно прово­дити торгові операції на ринку FOREX (відповідна послуга має скорочену назву FX). FX вже зовсім виходить за рамки компетенції зберігача, але такий фондово-валютний «кок­тейль» для клієнтів є досить зручним, особливо якщо клієнти брокерського підрозділу IXIS починають купувати цінні папе­ри, номіновані не в євро. За допомогою FX вони можуть автома­тично «прохеджувати» свій валютний ризик, не удаючись до операцій зі строковими контрактами.
     
      Іншою формою підтрим­ки клієнтів є можливість їх кредитування. Але безпосередньо IXIS Investor Service не займався кредитуванням у цінних па­перах, надаючи це право іншому підрозділу групи CNCE.
     
      Іншою рейтинговою категорією для зберігачів є їхня можливість надавати інвесторам так звані податкові послу­ги. Фактично зберігач здатний забезпечити звільнення від оподаткування у разі, якщо на це право заслуговує клієнт, або забезпечити процедуру сплати податків, якщо клієнт такого права не має. Втім, у Франції з початку цього року податковий клімат трохи погіршав, майже всі клієнти IXIS повинні сплачувати податок на дивіденди у розмірі 25% і податок на проценти у розмірі 15%. Теоретично вони мо­жуть зменшити відповідні податки, надавши через зберіга-ча відповідні документи до податкових органів країни. Змен­шення податків відбувається для резидентів країн, з якими Франція уклала угоди про усунення подвійного оподаткуван­ня. Додатково IXIS має групу податкового супроводу, яка повідомляє клієнтів про зміни у податковому законодавстві країни, та інформує клієнтів про наявність пільг для них. Фахівці Thomas Murray визнають, що ставка податку у Франції на доходи від цінних паперів поки що може бути зменшена до 0% законним шляхом, через побудову схем. Участь зберігача у забезпеченні процедури сплати податків забезпе­чується міжнародною нормою оподаткування доходів від цінних паперів безпосередньо у джерела сплати. Але якість таких послуг зберігача залежить від кваліфікації його по­даткової команди, її поінформованості про податкові пільги та своєчасного інформування клієнтів про них.
     
      ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОПЕРАЦІЇ. Особливо важливою ка­тегорією рейтингування діяльності зберігача залишаються внутрішні операції. До цієї категорії належать виписки по рахунках клієнтів, які, наприклад, в IXIS Investor Service розповсюджуються через SWIFT, через Інтернет на основі спе­ціалізованої Інтернет-платформи Antares, а також факсом чи у паперовій формі за бажанням клієнта. У приватних клієнтів найбільш популярним залишається користування системою Antares, що надає доступ до інформації на рахун­ку сім днів на тиждень, 24 години на добу через звичайне Інтернет-лідключення.
     
      Оцінювати «внутрішні операції» та їх безпеку повинні справжні фахівці з ІТ-послуг, яких має Thomas Murray. Тут потрібно оцінити безпеку ІТ-платформи, на якій працює зберігач. Крім того, безпека часто -залежить від кількості грошей, вкладених в устаткування, яке має властивість швид­ко втрачати вартість та застарівати. У випадку з IXIS Investor Service приблизно третина клієнтів компанії використову­ють факси навіть для отримання виписок з рахунку. Це не зручно для компанії, оскільки електронні запити обробля­ються автоматично без присутності персоналу, а факси здо­рожують процедуру інформування клієнтів. При цьому, на думку експертів IXIS Investor Service, факс не є більш без­печним каналом отримання інформації про стан рахунка.
     
      Двічі на рік IXIS Investor Service організовує зустрічі із клієнтами, на яких вислуховує їхні пропозиції щодо вдоско­налення системи внутрішнього контролю. Для покращання якості обслуговування зберігач у своїй структурі має сервіс­ний центр з підтримки клієнтів. У середньому до нього звер­таються 250-300 клієнтів на місяць, запити яких обробля­ються протягом трьох-чотирьох робочих днів. Збільшення витрат на сервісний центр призвело б до підвищення рей­тингу внутрішніх операцій IXIS Investor Service, проте скоро­тило б прибутки зберігача.
     
      Останньою категорією, яку оцінює Thomas Murray в діяль­ності зберігача, є ризик. Тут оцінюється ризик банкрутства зберігача, тому береться до уваги власний капітал остан­нього, його тісні стосунки з іншими учасниками банківської групи чи фінансового холдингу. Оцінюються також опера­ційний ризик, безпека зберігання активів клієнтів та безпе­ка послуг самого депозитарію. Але відповідні ризики у ви­падку з IXIS Investor Service привертають замало уваги, ос­кільки фізично зберігач не має власних сховищ цінних па­перів, всі вони знерухомлені в Euroclear France, рейтинг якого автоматично позначається на рейтингу IXIS Investor Service.
     
      ПУБЛІЧНІСТЬ ЗБЕРІГАЧІВ. Слід також зазначити, що обов'язковою частиною публічного рейтингу депозитарних установ від Thomas Murray є подання загальної інформації про зберігача, де зазначаються рік заснування, кількість клієнтів, факти конфліктів з клієнтами і т. ін. Компанія Thomas Murray чітко дотримується принципу публічності рейтингів, оприлюднюючи загальну інформацію про діяльність збері­гача, що рейтингується. Наприклад, із її джерел достовірно відомо, що IXIS Investor Service був перепроданий наприкінці 2004 р. і зараз контролюється групою CNCE, якій належить вагома частка ринку ощадних депозитів у Франції. Втім, до складу групи входять не лише зберігач і класичний банк, а й компанія з управління активами та інвестиційний банк. Thomas Murray також звертає увагу своїх клієнтів на рейтин­ги боргових зобов'язань CNCE за шкалою провідних рей-тингових агентств S&P, Moody's та Fitch; фізичну безпеку операцій зберігача, зауважуючи, що IXIS Investor Service має два операційні центри, розташовані на відстані 300 м один від одного, а також на те, що в цих центрах постійно при­сутні охорона та пожежник.
     
      Відомо також, що на початок 2005 р. приблизно 16% клієнтів IXIS Investor Service були банками чи іншими збе-рігачами, 15% - компаніями з управління активами, 3% -брокерами та дилерами, 66% - інституційними інвестора­ми, до яких відносили страхові компанії, окремі держави, пенсійні фонди. IXIS Investor Service не спеціалізувався у Франції на роботі з нерезидентами, але за їхнім бажанням відкривав рахунки і їм.
     
     Слід зазначити, що, як і до банківської таємниці, у ЄС досить скептично ставляться до таємниці операцій збері­гача. Його операції в цілому, а не по кожному окремому клієнту, мають бути відкритими, так само як і звітність, без якої неможливо визначити операційний ризик у діяльності зберігача. Проте операції по кожному з клієнтів є доступни­ми для органів нагляду через Euroclear, а також для органів слідства за наявності санкції або рішення суду. Цікаво, що у Thomas Murray відкритість зберігачів для регуляторів та громадськості вважають нормою і така відкритість пози­тивно позначається на рейтингу. З іншого боку, IXIS Investor Service є складовою частиною великої корпорації, яка пуб­лічно торгується на біржі, тому інформація про діяльність зберігача автоматично потрапляє до публічної звітності кор­порації, яка окремо визначає ефективність роботи свого кастодіального підрозділу.
     
      Вкрай важливо, щоб діяльність зберігача була відкри­тою, - в ЄС сьогодні це є бажанням великих фінансових холдингів, які контролюють більшу частину великих збері­гачів. їм потрібно продемонструвати громадськості, що між їх інвестиційними й інфраструктурними підрозділами не­має конфлікту інтересів, щоб заздалегідь уникнути публіч­них обвинувачень з цього приводу.
     
      Таким чином, слід зазначити, що рейтинг конкретного зберігача у глобальному масштабі залежить здебільшого від рівня розвитку національної депозитарної інфраструктури, основою якої є великий і надійний центральний депозитарій й інфраструктури і підрозділи інформаційного, розрахунко­вого та корпоративного спрямування, що дозволяють зроби­ти послуги зберігача зручними і безпечними для клієнтів.
     
     Цікаво, що наші дослідження показали, що здебільшого вітчизняні зберігачі технічно готові до того, щоб миттєво копіювати і надавати послуги за аналогією з IXIS Investor Service, крім тих, що потребують наявності центрального депозитарію. Таких висновків можна дійти при порівнянні переліку послуг вітчизняних зберігачів-банків безпосеред­ньо з переліком їх банківських послуг.
     
     За рейтинговою шкалою Thomas Murray наша депозитар­на система має рейтинг «ВВВ», але за наявності подвійних реєстрів та численних скандалів навколо МФС та Національ­ного депозитарію він виглядає поки що авансом для України. Наголосимо також, що в Україні рідко хто згадує про те, що депозитарну інфраструктуру можна використовувати для підвищення якості корпоративного управління та поінформо­ваності інвесторів, а на Заході ця інфраструктура є одним із факторів, що визначає вплив міноритаріїв на якість корпоративного управління у корпораціях. А поки що ключем до ство­рення якісної депозитарної інфраструктури в Україні зали­шається створення Центрального депозитарію, або депози­тарію, який мав би рейтинг, аналогічний Euroclear.
     
     
     Шапран В.
     


Автор: админ прочтений: 2434 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 3083
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика