Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Зри в корень! © Козьма Прутков

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Рукола стала однією з нових зеленних культур в Україні
Автор: Петр Чигрин      Дата: 12.01.2020 21:22


Рукола стала однією з нових зеленних культур в Україні      Однією з нових зеленних культур в Україні є індау посівний, або рукола. Індау поширений на території країн Середземного моря від Марокко та східної частини Португалії до Йордану та Туреччини.
     
     Під назвою «рукола» сьогодні можна придбати насіння не одного виду рослин, а двох, що належать до однієї родини Капустяні — індау посівний та дворядник тонколистий. Особливістю дворядника є те, що він може відростати після зрізування, давати повторні врожаї зелені. Залишені після зрізання насіннєві пагони рослини можуть сформувати квітконоси і насіння повторно протягом вегетаційного періоду. Смак у дворядника гостріший, ніж у індау.
     
     У Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні на 2019 рік станом на 18.12.2019, в наявності є 2 сорти індау посівного — Спаркл (іноземна селекція) й Знахар (вітчизняна селекція). Кількість сортів дворядника тонколистого в Переліку налічує 5 видів і всі вони є сортами іноземної селекції.
     
     Агротехніка вирощування індау посівного близька до вирощування шпинату. Ділянки для вирощування культури вибирають родючі, з рН близьким до нейтрального.
     
     Посів проводиться в ранні строки, одночасно з посівом ранніх зернових культур. На зелень культуру сіють у 2-3 строки з метою забезпечення конвеєрного надходження зеленної продукції. Повторно висівають на зелень восени, починаючи з кінця серпня. Посів в літні строки не практикують, оскільки рослини швидко переходять у фазу стеблування, навіть без формування повноцінної, характерної для сорту розетки.
     
     Ширина міжрядь при посіві на товарні цілі 30-45 см, а при вирощуванні для одержання насіння — 70 см. Глибина загортання насіння 1,0-1,5 см. Норма висіву насіння 3-5 кг/га.
     
     Поливи проводять в умовах тривалої посухи в фази початку формування розетки і зав’язування насіння. При нестачі вологи ріст листя затримується, рослина швидко зацвітає, а смакові якості погіршуються — листя починає гірчити.
     
     Товарну продукцію (зелень) індау збирають вибірково — частіше повністю (у фазі добре розвиненої розетки), іноді зрізають окремі листки. Запізнюватися зі збиранням врожаю не можна — після викидання квітконосів смакові якості їх погіршуються. Рослини виривають з коренями або зрізають на рівні поверхні ґрунту, зв’язують у пучки, або, не зв’язуючи, укладають в ящики.
     
     Використовувати листки індау посівного найкраще відразу, свіжими. Зберігати зірвані листки можна декілька днів в холодильнику, обернувши пучок харчовою плівкою або фольгою.


Автор: Петр Чигрин прочтений: 478 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 30627
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика