Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Главное чудо - то, что мы живем. © Сергей Капица

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ДК “Газ України” позбавить права обслуговувати газопроводи ті облгази, що не виконують нормативи по капіталовкладеннях у державні газорозподільні мережі
Автор: Станислав Власенко      Дата: 17.02.2007 22:39


     ДК “Газ України” позбавить права обслуговувати газорозподільні мережі підприємства з газопостачання та газифікації (облгази), які не здійснювали належне виконання договорів у частині вкладень у розвиток газопроводів та наростили критичну суму заборгованості за спожитий природний газ. Компанія заявляє, що до таких підприємств належать “Волиньгаз”, “Закарпатгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Львівгаз”, “Чернігівгаз” та “Чернівцігаз”. До такого кроку ДК “Газ України” вимушений буде вдатися, якщо з переліченими облгазами не буде укладено угод на обслуговування газопроводів.
     
     Рівень розрахунків облгазів за природний газ спожитий населенням у 2006 р. у середньому по Україні становить 85% (у 2005 р. цей показник становив 84%). Сума заборгованості у 2006 р. складає 459 млн. грн., що у 1,5 рази перевищує борг за 2005 р. (293 млн. грн.).
     Критична ситуація із розрахунками за газ спожитий населенням склалася у “Волиньгаз”, “Закарпатгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Львівгаз” та “Чернігівгаз”. У листопаді-грудні 2006 р. ці облгази припинили здійснювати перерахунок коштів ДК “Газ України” за газ поставлений для потреб населення. Водночас перелічені облгази не проводять належної роботи для погашення боргів за природний газ спожитий населенням у 2006 р. Тим часом за даними оперативного моніторингу ДК “Газ України” населення вчасно перераховує кошти на рахунки вказаних облгазів.
     Загальний борг вказаних підприємств перед ДК “Газ України” за газ, спожитий населенням у 2006 році, становить 162 млн. грн., що складає майже 35% заборгованості всіх облгазів України
     
     У листопаді “Волиньгаз”, “Закарпатгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Львівгаз” та “Чернігівгаз” практично повністю припинили розрахунки за поставлений газ населенню. У листопаді “Закарпатгаз” заплатив лише 25% вартості спожитого палива, “Чернігівгаз” - 26%., “Волиньгаз” – 37%, “Івано-Франківськгаз” – 41%, “Львівгаз” - 56%
     
     У грудні ситуація із розрахунками п’яти облгазів суттєво погіршилися: “Івано-Франківськгаз” і “Львівгаз” – 0,0 грн., “Закарпатгаз” - 4%, “Волиньгаз” – 18%, “Чернігівгаз” – 27% Для порівняння у чернівецького філіалу ДК “Газ України”, через який у Чернівецькій області здійснюються розрахунки за газ, рівень оплати становить 100%.
     
     Також протягом останніх п’яти років (2001-2006) ці підприємства не виконували принципового для здійснення надійного газопостачання нормативу – вони не вкладали необхідні кошти у реконструкцію та розвиток газорозподільних мереж. Тільки “Волиньгаз”, “Закарпатгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Львівгаз”, “Чернігівгаз” та “Чернівцігаз”, які об’єднані одним власником відмовились підписати договори оренди мереж у новій редакції, оскільки договір передбачає штрафні санкції і більшу відповідність за невчасні розрахунки та недовкладення у газопроводи.
     Критична ситуація із неповним обслуговуванням газорозподільних мереж вже вплинула на надійність функціонування газопроводів у Закарпатській області. У середу 14 лютого 2007 р. на ділянці м. Хуст – с. Іза стався витік газу із газопроводу, який належить ВАТ “Закарпатгаз”. Аварія призвела до припинення газопостачання райцентру та 15 сіл району.
     Впродовж 2002-2006 рр. на розвиток майна “Чернівцігаз” направило на реконструкцію та розвиток газорозподільних мереж лише 32% від запланованої суми, “Закарпатгаз” - 41%, “Волиньгаз” - 45%, “Чернігівгаз” - 45%, “Львівгаз” - 53%, “Івано-Франківськгаз” - 92%
     
     Газорозподільні мережі, що є державною власністю, у 2001 р. згідно з угодою з ДК “Газ України” були передані облгазам у користування. Одна із головних умов передачі газорозподільних мереж облгазам у користування – направлення не менше 4% від залишкової вартості майна облгазів на розвиток газорозподільних мереж. Шість перелічених облгазів не дотримувалися цієї вимоги і тим самим поставили під загрозу надійність газопостачання у регіонах.
     З метою більш ефективного використання державного майна, що не підлягає приватизації (об’єкти газорозподільних мереж) та ефективного розвитку газових мереж, що є неодмінною передумовою надійного газопостачання споживачів, ДК “Газ України” розгляне питання позбавлення права обслуговувати газорозподільні мережі “Волиньгаз”, “Закарпатгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Львівгаз” та “Чернігівгаз”.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2022 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 2776
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика