Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Когда власть захватывают грабители, мошенники и воры, то последующие грабежи осуществляются уже "по закону". ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Тотальні перевірки: Кого позбавлять субсидій
Автор: Вячеслав Кононенко      Дата: 01.02.2019 20:36


Тотальні перевірки: Кого позбавлять субсидій      В Україні перевірятимуть субсидіантів навіть через три роки після того, як вони втратили виплати. При цьому кожен, хто отримує виплати від держави, зокрема і пенсіонери, пройдуть перевірку у три етапи.
     
     Відповідні нововведення передбачені затвердженим Кабміном законопроектом.
     
     Як і кого перевірятимуть за новими правилами.
     
     Головне:
     
     новий механізм верифікації затвердив Кабмін, щоб він запрацював, документ мають підтримати народні депутати;
     
     інформація про всіх одержувачів соцдопомоги надходитиме в єдину базу;
     
     перевірку проводитимуть у три етапи, останній може тривати до трьох років після скасування допомоги;
     
     виплат будуть позбавлені тільки ті, хто порушив правила.
     
     Створять єдину платформу і запровадять новий механізм
     Чинну систему верифікації (перевірок) держвиплат, впевнені в уряді, необхідно змінювати. Для того, щоб бюджетні гроші не діставалися сім'ям із зарплатами у конвертах і лже-пенсіонерам, перевірки зроблять жорсткішими.
     
     Створити єдину інформаційну платформу, куди стікатиметься інформація з різних реєстрів, держвідомств — найперше, що необхідно зробити для якісної верифікації, впевнені у Кабміні. Доступ до цієї платформи обмежать, що забезпечить збереження персональних даних. Подібні бази інформації існують і в інших країнах, в Україні ж іще кілька років тому списки пільговиків велися на папері, а єдиної бази субсидіантів не існувало.
     
     Якщо законопроект ухвалять, інформація про кожного, хто звернувся по допомогу, потрапить на спеціальну платформу. Тут можна буде побачити все: відкриті банківські рахунки і залишки на них, інформацію про фактичне місце проживання, паспортні дані, ІПН, дані з податкової тощо. Крім того, платформу поповнюватимуть даними з різних реєстрів. Зареєстрована машина або нерухомість, велика покупка — все це можна відстежити через реєстри або банківський рахунок.
     
     Перевірятимуть у три етапи: до того, як дати допомогу, під час отримання допомоги і після. Згідно із законопроектом, якщо, наприклад, субсидіант почав заробляти більше і втратив право на знижку, Міністерство фінансів має право ще три роки після цього стежити за ним. "Дозволяється верифікація інформації про реципієнтів, які не отримують допомогу в період до 3 років", — зазначено у законопроекті.
     
     Якщо під час верифікації виявили порушення, Мінфін має звернутися до того відомства, яке призначило цю виплату. Це може бути Пенсійний фонд, Міністерство соціальної політики тощо. Після цього є 15 днів, щоби все ще раз звірити і ухвалити рішення, чи забирати допомогу, чи це помилка у реєстрі.
     
     Згідно з документом, сума неправомірно отриманої допомоги повертається державі у встановленому законами розмірі. Якщо йдеться про субсидії, то доведеться повернути повну суму незаконної знижки. Для прикладу, якщо українець купив собі телевізор вартістю 50 999 грн (будь-яка сума від 50 тис. грн), а до цього поповнив свою карту на 70 тис. грн, Мінфін може виявити таку покупку, субсидію знімуть, а якщо з'ясується, що гроші на телевізор українець заробив в "тіні", і його реальна зарплата 30 тис., а не 3,7 тис., як він задекларував, то всю субсидію доведеться повернути до бюджету.
     
     Три етапи: як проходитимуть перевірки
     Міністерство фінансів за кілька років знайшло мільйони потенційних порушників серед пільговиків, пенсіонерів і субсидіантів. Завдяки таким перевіркам тільки за 2017-2018 рр. вдалося зберегти 14 млрд бюджетних грн.
     
     "Верифікація державних виплат спрямована на те, щоб допомогу з державного бюджету отримували саме ті, кому вона потрібна. Бюджетні кошти мають витрачатися ефективно і прозоро, а допомога — надаватися адресно. Тому проведення верифікації в інтересах не тільки людей, яким дійсно потрібна допомога, але і всіх чесних платників податків", — цитує прес-служба відомства заступника міністра Юрія Джигира.
     
     Якщо пропозиції Кабміну підтримають парламентарі, вже незабаром всі українці з пенсіями, субсидіями та іншими пільгами проходитимуть наступні етапи перевірки.
     
     Перший — до призначення допомоги. Так, щойно українець подасть заяву на отримання допомоги від держави, на спеціальну платформу надійде запит. Використовуючи ту інформацію, яка вже є у системі, чиновники ухвалять рішення про те, призначати допомогу чи ні.
     
     Другий — під час отримання допомоги. Інформаційна платформа буде постійно оновлюватися. У разі, якщо стосовно когось із субсидіантів або пенсіонерів виникне підозра про можливе порушення, інформацію перевірять і в разі її підтвердження виплати заберуть.
     
     Третій етап — протягом трьох років після скасування допомоги. Навіть якщо відмовитися від пільги, влада матиме право використовувати інформацію з платформи і продовжувати перевірки.
     
     Як відомо, забрати пенсію мають право всього з чотирьох причин: якщо отримували виплату за підробленими документами, якщо виїхали за кордон, якщо ви є переселенцем і живете на непідконтрольній території, якщо не отримували пенсію щонайменше 6 місяців.
     
     Також чинна постанова передбачає вичерпний перелік випадків, коли влада може залишити українців без субсидій:
     
     борг за комуналку як мінімум за два місяці;
     
     автомобіль не старше 2010 року випуску;
     
     велика нерухомість: (квартира від 120 кв. м і будинок від 200 кв. м);
     
     брехня в декларації;
     
     якщо у квартирі є працездатний, який ніде не працює і не перебуває на обліку в центрі зайнятості, не платить ЄСВ;
     
     покупка на суму від 50 тис. грн.
     
     


Автор: Вячеслав Кононенко прочтений: 416 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 25101
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика