Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Когда власть захватывают грабители, мошенники и воры, то последующие грабежи осуществляются уже "по закону". ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ДП «Газ-тепло» призупинило реалізацію «програми з енергозбереження «Рідний дім»
Автор: Станислав Власенко      Дата: 12.10.2006 00:39


     Колишнє керівництво ДП «Газ-тепло», всупереч профільній діяльності підприємства, впроваджувало так звану «програму з енергозбереження «Рідний дім», яка в деяких агітаційних матеріалах безпідставно називалася «національною». Сьогодні реалізацію так званої «програми» зупинено, і нове керівництво ДП «Газ-тепло» вживає невідкладних заходів, щоб мінімізувати її негативні наслідки і не допустити зриву нового опалювального сезону.
     Враховуючи можливі спекуляції навколо цієї теми та непросту ситуацію, що склалась в паливно-енергетичному комплексі загалом і в ДП «Газ-тепло», зокрема, в результаті непрофесійної діяльності колишнього керівництва галузі, компанія інформує про чисельні порушення, виявлені під час перевірок впровадження проекту «Рідний дім»:
      Так звана «програма» впроваджувалась безсистемно, тобто в одному й тому ж будинку встановлювалося і індивідуальне опалення, і вимушено залишалось централізоване теплопостачання. В результаті собівартість теплопостачання для квартир, не обладнаних індивідуальними системами опалення, зростає в рази, і в підсумку сумарне споживання газу від різних видів теплопостачання не тільки не зменшується, а й істотно збільшується, що призводить до відчутних збитків.
      Практично в усіх будинках, де встановлено обладнання індивідуального опалення, не проведено розрахунків на гідравлічний опір газопровідних мереж і відповідно не відбулося заміни як зовнішніх, так і внутрішніх газопроводів на більший діаметр, а існуючі мережі не розраховані на збільшення споживання газу. Це означає, що встановлене обладнання за умови одночасного включення з початком опалювального сезону функціонувати не зможе, оскільки спрацює захист на котлах, які автоматично вимикаються при низькому тискові газу на вході.
      Згідно з нормативами, для виділення від котлів продуктів згорання житлові будинки (які не обладнані до того газовими колонками і відповідно не мають можливості виведення димових газів) повинні обладнуватися прибудованими пристінними димоходами із обов’язковим розрахунком впливу на навколишнє середовище. Зазначимо, що жодних робіт з побудови пристінних або зовнішніх димоходів в жодному будинку проведено не було.
      В будинках, які були обладнані газовими колонками, котли під’єднувалися до діючих димоходів без відповідних розрахунків (Луганська, Івано-Франківська, Тернопільська, Черкаська області та АР Крим).
      Для різних за метражем квартир встановлювалися котли однакової потужності.
      Встановлення скрізь лише залежних від електроструму котлів ігнорувало болючу проблему перебоїв із забезпеченням електроенергією багатьох сіл та малих міст України. Таким чином, у знеструмленому на кілька годин або й діб населеному пункті не працюватиме система індивідуального опалення.
      Під час підключення котлів до газопроводу у Армянську (АР Крим) та Ірпені Київської області замість металевих труб використовувались гумові шланги.
      В багатьох містах не проводилось заземлення котлів індивідуального опалення, а як захист від перепадів електричної напруги не встановлювались стабілізатори. Згадані роботи, які забезпечують безпеку користувачів та роботу самого котла, необхідно виконати за додаткові кошти.
      Під час встановлення обладнання індивідуального опалення в Алчевську мало місце масове застосування роторних лічильників (замість мембранних), які визнані небезпечними для побутових потреб.
      Більш ніж наполовину необґрунтовано зросли ціни на послуги встановленого індивідуального опалення в порівнянні з попередньо розрекламованими.
     
      Підтримання вже встановленого обладнання індивідуального опалення негайно потребує:
      створення сервісних та ремонтних служб.
      створення бази запасних частин.
     
     Відповідні роботи ДП «Газ-тепло» вимушене виконувати в терміновому порядку.
      В результаті сумна практика впровадження «програми «Рідний дім» у населених пунктах без відповідного техніко-економічного обґрунтування, призводить до розладу і невиправданого руйнування існуючих централізованих систем теплопостачання, збільшення питомих витрат палива та електроенергії на виробництво одиниці тепла, значних матеріальних та фінансових витрат на переобладнання інженерних мереж, погіршення екологічного стану довкілля, підвищення небезпеки від збільшення кількості газоспоживаючого обладнання у житлових помешканнях.
      Завищення ж показників програми досягалось завдяки тому, що при підрахунках її ефективності враховувалася тільки «газова» складова, а при централізованій системі газопостачання - «газова» складова та всі інші витрати, пов’язані з виробництвом теплової енергії.
     Сьогодні у зв’язку із призупиненням реалізації так званої «програми «Рідний дім», враховуючи соціальні наслідки від її впровадження, «ДП «Газ-тепло» вимушене повертати гроші тим замовникам, у яких роботи ще не почалися. У помешканнях, де роботи вже велися, вони будуть закінчені у визначені договорами терміни, обов’язково до початку опалювального сезону.
      Таким чином, непрофесіоналізм та популізм реалізаторів так званої «програми «Рідний дім» негативно позначився на діяльності ДП «Газ-тепло», зокрема, так і нафтогазового комплексу країни в цілому.
     
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1347 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 2495
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика