Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Альтернатива лжи не другая ложь, другого размера и другой формы, а истина. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Неконтрольований видобуток Шуфричем і Бродським піску на Київщині на десятки мільйонів гривень – розслідування
Автор: Вячек      Дата: 23.11.2018 03:23
Найкращий захист – це напад

     20 листопада громадські активісти, представники ГО «Всеукраїнське Бюро з питань захисту екології та здоров’я» разом з іншими громадськими організаціями (ГО «Браття») провели протестну акцію з блокування незаконного продажу піску, як підрахували за 21 рік, з 1997 року з площі 753,50 га продається в середньому 200 тис тонн піску за ціною 100 гривень за тонну, а це 20 мільйонів обороту, а чистий прибуток економічних злочинців складає понад 10 мільйонів на місяць. Зокрема, адвокат Дмитро Калько розповив деталі цієї справи.
     https://youtu.be/bzF9fvRmZXw
     Також Дмитро Калько показав відповідні документи. За його словами, за багатомільйонними оборотами стоять скандально відомі політики: екс-регіонал Нестор Шуфрич і Михайло Бродський, голова Партії вільних демократів, власник сайту «Обозреватель» та телеканалу «ObozTV», акціонер ПАТ «Київський річковий порт». За часів Віктора Януковича Михайло Бродський очолював Державний комітет з питань регуляторної політики та підприємництва.
     
     Михайло Бурда, як голова громадської організації «Всеукраїнське Бюро з питань захисту екології та здоров’я» (код ЄДРПОУ 37769846), отримав інформацію від громадських активістів міста Києва та Київської області про те, що на території м. Києва та Київської області невстановлені посадові особи ПАТ «Київський річковий порт» (КОД ЄДРПОУ 03150071), яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Електриків, 12 та 16 проводяться роботи із незаконного видобутку корисних копалин (піску).
     
     ПАТ «Київський річковий порт» видобуває пісок (родовище Ново-Українське, вид користування надрами – видобування корисних копалин, площа 753,50 га), але в порушення постанови КМУ № 615 від 30.05.2011 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами» (далі – ПКМУ № 615), невід’ємною частиною спецдозволу є угода про умови користування надрами, що укладається між органом з питань надання дозволу і надрокористувачем і містить програму робіт, яка оформлюється як додаток, та особливі умови надрокористування.
     В Угоді про умови користування надрами № 672, а саме у п. п. 3 п. 5.3. статті 5 (інші права та обов’язки сторін) зазначено, що при виконання робіт відповідно до умов цієї Угоди, надрокористувач зобов’язаний – дотримуватись вимог законодавства України, чинних стандартів, правил, норм виконання робіт, пов’язаних з користуванням надрами, а також має бути Акт гірничого відводу, що надає суб’єкту господарювання право на видобуток корисної копалини (піску), а також має бути Акт гірничого відводу, що надає суб’єкту господарювання право на видобуток корисної копалини (піску).
     Видобуток піску з вищевказаного родовища посадовими особами ПАТ «Київський річковий порт» здійснюється без наявності Акту гірничого відводу, в порушення ст. ст. 17, 19 КУпН (право на користування надрами засвідчується актом про надання гірничого відводу), тобто здійснювати продаж видобутого піску підприємство не має права.
     Враховуючи вищевикладене, у діях посадових осіб КРП, вбачаються ознаки скоєння злочинів, передбачених ч. 3 ст. 212 та ч. 5 ст. 191 КК України.
     Зокрема він зазначає, що на сьогоднішній день ПАТ «Київський річковий порт» за даними публічної кадастрової карти України, ПрАТ «Київський річковий порт» не має земельної ділянки для потреб, пов’язаних з видобуванням надр із Ново-Українського родовища. Вказане є грубим порушенням ст. 66 Земельного кодексу України (далі – ЗКУ) та ст. 18 Кодексу України про надра, тобто грошова плата за оренду 753,50 га не нараховувалась та не сплачувалась до місцевого бюджету протягом 21 року.
     Окрім зазначеного з інформації Київської обласної державної адміністрації, розпоряджень про передачу земельних ділянок для потреб пов’язаних з користуванням надрами ПАТ «Київський річковий порт» не видавалось. Також, відсутнє рішення органу місцевого самоврядування (Обухівська районна рада, до 1997 року Українська міська рада) про надання надр у користування для ПАТ «Київський річковий порт».
     На цих підставах Михайло Бурда звернувся до відповідних органів, і отримали такі відповіді (документи). Також Михайло Бурда звертає увагу на те що:
     – ст. 13 Конституції України, надра, що знаходяться в межах України, є об’єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власності здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах чинного законодавства;
     – ст. 4 Кодексу України про надра – надра є виключною власністю Українського народу і надаються тільки у користування. Угоди або дії, які в прямій або прихованій формі порушують право власності Українського народу на надра, є недійсними. Український народ здійснює право власності на надра через Верховну Раду України, Верховну Раду Автономної Республіки Крим і місцеві ради.
     Оскільки метою нашої громадської організації є забезпечення захисту довкілля від протиправного нанесення йому шкоди, а також сприяння правоохоронним органам України у захисті прав громадян на належний стан довкілля, а також досить часті випадки незаконного видобутку піску, що мають місце останнім часом, відповідна інформація не могла бути залишена поза увагою.
     З огляду на зазначене, громадськими активістами Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське Бюро з питань захисту екології та здоров’я» буде проведено акцію щодо зупинення незаконного вивезення піску з цієї території ПАТ «Київський річковий порт» шляхом блокування виїзду (в’їзду).
     Такі дії щодо видобутку, складування, перевалки піску, в тому числі його вивантаження-навантаження за допомогою роботи механізмів і людей, складування на відкритій території, вивезення з території забруднюють довкілля та спричиняють до непоправних негативних наслідків. Відповідна місцевість вважається місцем відпочинку як місцевих жителів, так і жителів сусідніх населених пунктів та міста Києва, що відпочивають на цій місцевості із малолітніми дітьми.
     З огляду ж на ту обставину, що місцева громадськість виступала проти перевалки та видобутку піску на зазначеній території, а відповідна земельна ділянка перебуває у володінні громади, має місце самостійне протиправне заволодіння земельною ділянкою та її шаром ґрунтів невідомими особами.
     З огляду ж на те, що видобуток піску відбувався частково з земель водного фонду, за попередньою змовою групою осіб, такі дії відповідають складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 27, ч. 2 ст. 2392 Кримінального кодексу України.
     Крім того, відповідають вказані дії й ознакам складу закінченого кримінального правопорушення, передбаченого ст. 27, ч. 2 ст. 1971 Кримінального кодексу України, скоєного у співучасті групою осіб, а саме самовільному зайняттю земельної ділянки, що вчинене групою осіб.
     В свою чергу, Порушення встановлених правил використання надр, що створило небезпеку для довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення є також кримінально караним діянням, передбаченим ч. 2 ст. 240 Кримінального кодексу України.
     Турбуючись про власну безпеку та безпеку громадськості, керуючись статтями 60, 170, 214, 216 КПК України, ГО «Всеукраїнське Бюро з питань захисту екології та здоров’я» висуває наступні вимоги:
     1) прийняти до розгляду та внести відомості до ЄРКП по цій заяві про кримінальне правопорушення;
     2) провести досудове розслідування викладених у цій заяві обставин та подій, а також встановити винних осіб за ознакам кримінального правопорушення;
     3) звернутися до суду із клопотанням про арешт майна, що стало предметом вчинення кримінального правопорушення з метою запобігання подальшого вчинення кримінального правопорушення;
     4) ініціювати проведення експертизи з метою визначення наслідків незаконного заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, та встановити суму завданих збитків завданих незаконним видобутком корисної копалини (піску).
     Влад ЛИТВИН
     


Автор: Вячек прочтений: 1353 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 23718
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика