Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Зри в корень! © Козьма Прутков

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

В Одеському регіоні розмірковують над збільшенням контейнерних потоків залізничним транспортом
Автор: Владимир Морозов      Дата: 15.09.2018 20:09


В Одеському регіоні розмірковують над збільшенням контейнерних потоків залізничним транспортом      Створення найбільш сприятливих та вигідних умов для руху контейнерних потоків на залізничному транспорті повинно бути одним з пріоритетних завдань для українського бізнесу. Така ключова думка звучала від учасників XII Міжнародного «Чорноморського контейнерного саміту 2018», що відбувся в Одесі у вересні.
     
     Цьогоріч участь у заході взяли близько 200 представників і керівників бізнесу та держструктур із 7 країн. Серед делегатів – представники регіональної філії «Одеська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» – в. о. начальника служби комерційної роботи та маркетингу Валентин Ращик та начальник виробничого підрозділу «Дирекція з організації взаємодії портів та припортових станцій» Андрій Киман.
     
     Як зазначили учасники саміту, контейнерні перевезення в Чорноморсько-Азовському регіоні демонструють стабільне зростання. Зокрема, за підсумками 2017 року загальний контейнерообіг в українських портах (без трансшипмента) виріс на 6,4%, а в першому півріччі 2018 року – на 17,3%.
     
     При цьому контейнерні перевезення залізничним транспортом займають значне місце в логістичному ланцюзі й постійно ведуться перемовини з приводу покращення умов процесу перевезень. Так, на даний момент зі станцій регіональної філії «Одеська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» курсують контейнерні поїзди до Білорусі та країн ЄС, зокрема й до країн Прибалтики. Втім, учасники саміту проявили зацікавленість в освоєнні транзитних контейнерних потоків через українські порти до країн Скандинавії та розвитку інших залізничних напрямків всередину Європи.
     
     Ще 8 контейнерних поїздів призначаються на станції всередині країни. Тільки за перше півріччя поточного року ці перевезення становили близько чверті від загального обсягу перевезень контейнерів через морські порти України, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року більше на 60%, або майже 12,5 тис. контейнерів.
     
     До речі, одними з основних питань сьогодення, що були обговорені на цьогорічному саміті, є розвиток Одеського морського порту, де триває робота над низкою проектів, у тому числі щодо розбудови залізничної інфраструктури, а також питання розвитку мультимодальних перевезень, як найважливішої умови посилення конкурентоспроможності приватного контейнерного терміналу «ТІС», що в акваторії порту Южний. Адже зараз із залізничних станцій Одеса-Порт та Чорноморська (ТІС-КТ) курсують контейнерні поїзди в напрямку станцій Київ-Ліски, Харків-Ліски, Ніжньодніпровськ-Пристань, Рожнятів та Тернопіль, а на порядку денному знаходиться питання з організації контейнерних поїздів ще в трьох напрямках з Одеського морського порту. Обговорювали учасники міжнародної зустрічі й перспективи контейнерних перевезень через інші українські порти, можливості налагодження контейнерного сервісу між дніпровськими портами та портами Великої Одеси, очікування від контейнерних перевезень по Дунаю, інше.
     
     Окремо, фахівці портової галузі відзначили позитивним моментом організацію з боку ПАТ «Укрзалізниця» маршрутизації, завдяки чому надано пріоритет для зернових перевезень. Проте портовики сподіваються на аналогічні заходи щодо контейнерних перевезень, про що зараз ведуться перемовини із залізничниками.
     
     У свою чергу, на Одеській залізниці виділяють декілька проблемних питань щодо здійснення контейнерних перевезень залізничним транспортом. По-перше, недостатнє фінансування портових операторів у розвиток залізничної інфраструктури і, як наслідок, усе більша різниця між зростаючими потужностями портових комплексів та фактичною пропускною спроможністю портових станцій. По-друге, нестача залізничного рухомого складу для перевезення контейнерів. Тим більше, враховуючи обмежену кількість фітингових платформ, важливим кроком до збільшення обсягів перевезень є прискорення обороту вагона, а одним зі шляхів вирішення питання скорочення часу на обробку контейнерів може стати відправлення платформ у складі контейнерних поїздів за встановленим графіком руху.
     
     «У такому випадку термін їх обороту, а відповідно, й обороту контейнерів, скорочується мінімум втричі та підвищує схоронність вантажів, – додав в.о. начальника служби комерційної роботи та маркетингу Валентин Ращик. – Крім того, ПАТ «Укрзалізниця» розроблено технологію вдосконаленого процесу перевезень контейнерних вантажів у складі контейнерних поїздів. Таким чином, залізниця та експедитори мають можливість комплексно підійти до питання формування планів накопичення та відправки контейнерів, координованості, чіткості та прозорості ціноутворення на контейнерні перевезення».
     
     Також серед проблемних питань залізничники зазначають складні та довготривалі митні процедури, а також фактичну відсутність єдиної інформаційної системи контролю та прогнозування переміщення контейнерів. Втім, на сьогодні тривають обговорення визначених завдань щодо розвитку залізничної інфраструктури, мультимодальних перевезень та транспортної галузі в цілому з метою збільшення обсягів контейнерних перевезень залізницею через портові термінали.


Автор: Владимир Морозов прочтений: 865 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 22360
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика