Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Бог коварен, но незлонамерен. © Альберт Эйнштейн

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Незабутні імена
Автор: Станислав Власенко      Дата: 13.02.2006 18:21


     Захід розпочався з огляду експонатів кімнати-музею А.М. Барановського, розташованої на другому поверсі школи. Майже посередині кімнати, ближче до вікна, стоїть робочий стіл міністра, на якому телефони та різні атрибути минулої доби, поряд з ним крісла. Вздовж стіни розміщено стенди з книжками, фотознімками, газетними вирізками, у яких згадується про Анатолія Максимовича, копії документів, його особисті речі. Музей створено з ініціативи уродженця Гошева, члена президії та заступника голови Овруцького регіонального відділення “Земляцтва житомирян” у Києві Віктора Барановського, за підтримки “Земляцтва...”, Овруцької райдержадміністрації, міністерства фінансів України та Науково-дослідного інституту фінансів. Розповів про створення музейної кімнати викладач історії Анатолій Невмержицький. Цього дня вона поповнилася ще одним експонатом - книжкою “Фінансист непростої доби”, щойно виданої до 100-річчя з дня народження А.М. Барановського (упорядники - колишній начальник управління Міністерства фінансів України, нині виконавчий директор “Земляцтва...” Анатолій Бачинський та колишній заступник начальника КРУ Мінфіну УРСР, член Національної спілки журналістів України Олексій Чуприна). Книга побачила світ завдяки сприянню Всеукраїнського благодійного фонду підтримки фінансових працівників імені А.М. Барановського, голови правління АКБ “Київ” Миколи Марченка, голови правління ВАТ КБ “Хрещатик” Дмитра Гриджука, громадської організації “Земляцтво житомирян” у Києві.
     Після огляду експозиції в актовому залі відбулися урочиста частина заходу та концерт художньої самодіяльності школярів. Заступник міністра фінансів України Володимир Матвійчук передав вітання від міністра фінансів України Віктора Пинзеника, подарував школі синтезатор Yamaha та нагородив Почесними грамотами Мінфіну України директора школи Григорія Барановського, учителя історії Анатолія Невмержицького та фундатора музею-кімнати А.М. Барановського Віктора Барановського. Також школа отримала подарунок від «Земляцтва житомирян» у Києві - музичний центр, який вручив директор Палацу культури заводу «Більшовик» Михайло Васьковський. У пам'ять про випускника цієї школи, колишнього заступника генерального директора «Агромату» Віталія Барановського за дорученням члена президії «Земляцтва житомирян», генерального директора цієї фірми Сергія Войтенка заступник генерального директора її Володимир Бабич передав школі телевізор та відеомагнітофон. Їй також вручено від Товариства «Просвіта» книги «Повість минулих літ».
     На зібранні виступив виходець села, академік, доктор географічних наук, член-кореспондент Української екологічної академії наук, автор першого «Радіологічного атласу України» Володимир Барановський, який подарував школі географічні атласи та карти.
     З Полтавщини приїхав уродженець Овруччини, доктор медичних наук, академік, професор Іван Редчиць разом з дружиною, який знав Анатолія Максимовича і працював у ті часи головним лікарем Ігнатпільської лікарні. Він пригадав епізод, коли 1963 року тодішній міністр допоміг землякам, подарував закладу рентгенівський апарат, іншу медичну апаратуру, авто.
     Далі гості поїхали до районного центру - стародавнього міста Овруча. До слова, Овруцький район найбільший за територією на Житомирщині: 150 кілометрів від сходу до заходу й 80 кілометрів від півдня до півночі, й другий в Україні. У приміщенні райдержадміністрації відбулася зустріч керівників району і гостей торжеств. Заступник міністра фінансів України Володимир Матвійчук розповів про бюджет 2006 року, відповів на безліч запитань, зокрема стосовно місцевого бюджету. По завершенню наради гості відвідали церкву святого Василя XII століття (на знімку), збудовану знаним зодчим Мілонечем, яка за свою історію багато разів руйнувалася нападниками. Останнім архітектором, за чиїм проектом її відновлено 1905-1911 рр., був талановитий зодчий Олексій Щусєв. До речі, за відновлення храму архітектор отримав звання академіка. У церкві висить люстра, виготовлена у вигляді корони, яку подарував свого часу цар Олександр І. Неподалік стоїть ще один храм, збудований останніми роками.
     Наостанок хочеться висловити вдячність усім, хто береже пам'ять про видатну людину, уславленого краянина, неординарну особистість Анатолія Максимовича Барановського.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1919 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 1984
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика