Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Не верь, не бойся, не плати. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Відбулася робоча зустріч керівництва ДК “Газ України” з делегацією міжнародного енергетичного агентства
Автор: Станислав Власенко      Дата: 18.11.2005 15:51


     17 листопада генеральний директор ДК «Газ України» Олександр Болкісєв у центральному офісі Компанії провів зустріч з Робочою групою експертів Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) на чолі з президентом «Соburn International Energy Consultans, LLC», представником Міненерго США Леонардом Кобурном.
     
      Під час зустрічі було розглянуто стан та перспективи розвитку ринку природного газу в Україні, питання експлуатації газорозподільних мереж, формування тарифів на послуги з постачання та транспортування природного газу, стан та проблеми законодавчого врегулювання функціонування газового ринку в Україні, інші питання його діяльності.
     
      Експертів МЕА поінформували про те, що дочірня компанія «Газ України» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» була створена в кінці 2000 року за рішенням спостережної ради НАК "Нафтогаз України" шляхом реорганізації та об’єднанням Дочірньої компанії "Торговий дім "Газ України" і Головного управління "Головпобутгаз" ДК "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України". Основними завданнями ДК "Газ України" є реалізація природного газу на території України населенню, бюджетним організаціям та установам, а також промисловим споживачам, енергогенеруючим компаніям Мінпаливенерго, енергетичним підприємствам АЕК „Київенерго”, іншим суб'єктам підприємницької діяльності; забезпечення повних та своєчасних розрахунків за газ, координація діяльності підприємств з газопостачання та газифікації в сфері експлуатації та розвитку систем газопостачання, розподільних газових мереж, споруд та обладнання на них.
     
     До відома представників МЕА було доведено також наступні дані.
     ДК "Газ України" реалізує:
      - 36% природного газу через підприємства з газопостачання та газифікації (підприємства з газопостачання та газифікації постачають природний газ для потреб населення (29%), бюджетним установам та організаціям (2%), промисловим споживачам (3%), а також 2% закуповують для забезпечення технологічних потреб для розподільчих мереж);
     - 6% природного газу для промислових споживачів через трейдерів (оптових постачальників);
     - 58% природного газу за прямими договорами (безпосередньо промисловим споживачам - 32%, енергогенеруючим компаніям - 9%) та підприємствам комунальної теплоенергетики - 17%.
     Керівники Компанії поінформували експертів МЕА також про те, що підприємства з газопостачання та газифікації обслуговують 308 тис. км. газопроводів, понад 51 тис. газорозподільних пунктів, понад 17 млн. газових плит, 3,2 млн. водонагрівачів та біля 5 млн. опалювальних приладів. У помешканнях громадян України встановлено близько 5,3 млн. побутових газових лічильників. Рівень газифікації міських населених пунктів становить 76%, а сільських – 32%. Основний приріст газорозподільних мереж відбувається за рахунок застосування поліетиленових технологій. У 2004 році питома вага побудованих газопроводів з поліетиленових труб склала 72% від загального приросту мереж. Протяжність газопроводів з поліетилену за останні 3 роки збільшилась у 6 разів до 27 тис. км.
     
     При загальному зростанні обсягів реалізації природного газу через ДК «Газ України», рівень реалізації його населенню протягом трьох останніх років лишається на одному рівні, що свідчить про економне використання дорогого енергоносія за рахунок впровадження приладного обліку та застосування обладнання, що спроживає газ, з високим коефіцієнтом корисної дії.
     
     Чимало запитань експертів МЕА стосувалося проблем ціно- та тарифоутворення на постачання та транспортування природного газу. Членів делегації МЕА проінформували про те, що встановлена НКРЕ гранична ціна на природний газ для населення не змінюється з 1999 року (оптова ціна на газ для населення - 185 грн. за 1000 куб. м. газу; 175 грн. за 1000 куб.м. – за наявності газових лічильників, і 190 грн. – у разі їх відсутності), а структурні зміни складової ціни, а саме тарифів на транспортування та постачання природного газу призводять до поступового зменшення безпосередньо ціни на газ (сьогодні вона становить не 122,5 грн. за 1000 куб.м., а 106 грн.). Фактично підприємства нафтогазового комплексу субсидують споживачів соціальної сфери. Реалізовуючи природний газ за нинішніми цінами, НАК «Нафтогаз України» щорічно недоотримує понад 4 млрд. грн., в тому числі при реалізації населенню – 2,5 млрд. грн., бюджетним організаціям – 0,2 млрд. грн., підприємствам комунальної теплоенергетики – 1,3 млрд. грн. Пільговими цінами на газ, що є нижче економічно обґрунтованого рівня, сьогодні користуються як соціально незахищені верстви населення, так і цілком платоспроможні громадяни, які мешкають у великих приватних будинках, що опалюються газом.
     
     Пан Кобурн, інші експерти Міжнародного енергетичного агентства позитивно оцінили рівень діяльності ДК «Газ України» щодо забезпечення газопостачання та газифікації в Україні. Представники МЕА також подякували керівникам ДК «Газ України» за надану інформацію та висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1647 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 1867
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика