Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Культуру надо насаждать! Даже силой... Иначе нас всех ждет крах. © Сергей Капица

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

РОЗКРИЙ ЗАГАДКИ МИНУЛОГО
Автор: Станислав Власенко      Дата: 24.06.2005 09:22


     Трипільська культура — одне з найяскравіших явищ первісного світу, це перша з відомих культур землеробів та гончарів, з якої почалася історія України.
     Сім тисяч років тому було закладено основи хліборобської цивілізації на землі, яку нині називаємо Україною.
     Від того часу почали тут люди вирощували и хліб, худобу, ткали, ліпили глечики, плавили метал, будували хати з дерева, лози та глини, а поза тим-творили новий духовний світ До нас дійшли пам’ятки епохи енеоліту (мідного віку) - сліди тисяч поселень, величезних протоміст (до 500 га), кераміка, форми та орнаменти якої розповідають про світогляд і всесвіт людинм-творця, вільної від тиску релігії, експлуатації та війн.
     Відкрита в кінці XIX століття видатним археологом Вікентієм Хвойкою трипільська культура і зараз залишається найбільшою таємницею європейської доісторії, її блискавичну появу в кінці VI тис до н.е. і зникнення через дві тисячі років можна порівняти хіба з долею міфічної Атлантиди.
     Такою спадщиною могла б пишатися кожна держава. Однак, якщо про Египет та Шумер, створених підневільною працею, відомо всьому світові, то про трипільську культуру вільних хліборобів, яка за давністю не поступається їм, не знають і самі українці. Але саме там починається наша історія.
     Студія реконструкції трипільської кераміки зародилась в 1994р. в М.Києві. На основі матеріалів археологічних розкопок відтворюється культурна спадщина наших пращурів Проводяться виставки творів, одягу, керамічної пластики, посуду, глечиків, макетів житла, розповсюджуються знання про наше минуле.
     На свято Івана Купала із 2003р. в м.Ржищеві щорічно відбуваються фольклорно-етнографічні, археологічні фестивалі "Ржищівський вінок", а також з 2004р. молодіжні наметові табори "Спадщина тисячоліть".
     Товариство Коло-Pa та Інститут археології НАНУ з 2000р. проводять комплексні археологічні експедиції в урочищі Ріпниця між Ржищевом та селом Уляники. Виявлено 12 нових поселень, розкопані чотири трипільські житла та черняхівська землянка з горном У місті створено відділення Обласного археологічного музею, сквер Трипільської культури.
     Під науковим супроводом археологів, реставраторів студенти та школярі беруть участь в розкопках, досліджують пам'ятки давніх культур. Кращі знахідки майстри Товариства реконструюють і виготовляють сувеніри.
     Моделювання пам'яток допомогає молоді відчути глибину нашої історії, гармонію та красу духовного світу наших пращурів.
     Моделювання давніх типів житла, побуту, технологій хліборобства, ремесел, вірувань дуже поширилась і успішно розвивається в країнах Америки та Європи. Десятки тисяч туристів, зацікавлених можливістю побувати в умовах життя давніх пращурів та власними руками відтворити їх надбання, відвідують такі експериментальні поселення.
     На правому березі Дніпра біля м.Ржищева на Київщині на громадських засадах проектується історико-археологічний культурно-просвітницький комплекс, де буде представлена жива модель давніх поселень хліборобів трипільської культури, поселення бронзового віку, селище слов^ян, давньоруське селище.
     Тепер, вперше у Києві з'явилося місце, де в інтер'єрі та стравах вдало переплетені мотиви Трипільської культури, можна побачити речі тих давніх часів, досконало відтворені із знахідок археологічних розкопок. Відчути себе у полоні сивої давнини, обрядів та звичаїв, спробувати вишукані страви стародавньої кухні.
     На вході до ресторану „Керама - Мама" гостей та журналістів зустрів фольклорний ансамбль “Коралі”. Гості ознайомились з процесом творення керамічних виробів, а також мали змогу самим спробувати виліпити вироби з глини. Виставка творів народного майстра України Людмили Смолякової відтворює стародавні зразки гончарних майстрів, повторює кожний штрих орнаменту предметів.
     Фотовиставка вбрання часів трипільської культури створює яскраве враження про одяг тих часів.
     Представлений під час презентації „живий хліб" Миколи Дмитрієва виготовлений за незвичною технологією і має особливий смак.
     Бальзам „Трипільське диво", створений академіком Євгеном Товстухою, вражає своїм дивним смаком та цілющою силою.
     Керамічні горнятка, з яких гості мали змогу продегустувати цілющий бальзам, зберегли справжній розмір, та розпис. Запам'яталось і те, що ресторан „Керама - Мама" запропонував кожному на згадку про цю акцію залишити горнятко собі.
     Після проведеної прес конференції гостям та журналістам було запропоновано перегляд тематичного короткометражного фільму (автор - Максим Бернадський), присвяченому 100-річчю відкриття Трипільської культури;
     Ресторан "Керама-Мама" започатковує нові форми роботи з клієнтами. Це один з небагатьох столичних ресторанів, який через нестандартний підхід до стилістики, дизайну та меню хоче залучити максимальну кількість туристичних груп.
     У ресторані відтепер працюватиме спеціальна сувенірна лавка, де кожен відвідувач зможе придбати копії керамічних виробів - глечики, горщики, обереги, сувенірні фігурки. Все, що відтворює колорит та стилістику трипільської культури. У лавці також можна буде придбати туристичні карти, путівники по всій Україні, відеофільми та компакт-диски на туристичну тематику.
     Ресторан "Керама-Мама" активно співпрацюватиме з українськими туристичними операторами в'їзного туризму. Для туристичних груп будуть встановлені спеціальні ціни і спеціальне меню.
     Під час прес конференції виступили:
     співвласник ресторану „Керама-Мама" - Ольга Башота. Саме власники ресторану взяли на себе витрати пов'язані з проведенням першої акції з проекту „Розкрий загадки минулого";
     архітектор-дизайнер Сергій Швець-Мошкара, який розповів про історію виникнення ідеї використання мотивів та предметів Трипільської культури у оздобленні та інтер'єрі ресторану "Керама-Мама";
     голова товариства „Коло-Pa" Олексій Трачук розказав про сьогоднішні історичні дані про життя, побут та вірування жителів прадавньої України; член Національної спілки художників України, старший науковий співробітник музею історичних коштовностей України - Зінаїда Васіна, яка розповіла про дослідження, що були проведені під час відтворення одягу періоду Трипілля; голова Київської народної спілки майстрів народної творчосіі Ігор Пошивайло, який розповів про дослідження керамічних виробів прадавніх часів та причини їх появи саме на тому етапі розвитку людства.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2192 оценки: 3 от 1
© Свидетельство о публикации № 1712
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика