Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Не верь, не бойся, не плати. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ХТО ПОРАДИТЬ СЕЛЯНИНУ?
Автор: Станислав Власенко      Дата: 16.06.2005 15:21


ХТО ПОРАДИТЬ СЕЛЯНИНУ?      З 7 по 10 червня 2005 року в с. Залізний Порт Херсонської області у форматі виїзного розширеного засідання ради Асоціації, за сприяння Канадсько-української програми реформування та модернізації сільськогосподарського сектору України та Канадської програми зміцнення кредитних спілок в Україні Канадського агентства міжнародного розвитку, Проекту аграрного маркетингу Агентства СІЛА з міжнародного розвитку, проекту ТАСІС «Покращання системи логістики та маркетингових каналів для малих і середніх підприємств у сільському господарстві» Європейської Комісії, компанії "Сканагрі Швеція" та інформаційної підтримки Українського освітнього центру реформ, у партнерстві з Херсонською обласною державною адміністрацією, науково-дослідними установами Української академії аграрних наук та сільськогосподарськими підприємствами Херсонщини, Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України проводила IV-y міжнародну науково-практичну конференцію "Проблеми та перспективи диверсифікації сільськогосподарського виробництва в Україні. Роль сільськогосподарського дорадництва".
     На конференцію були запрошені керівники 29 дорадчих служб-члени ради Асоціації та керівники усіх 25 регіональних Інститутів агропромислового виробництва УААН, представники національних громадських професійних об'єднань аграрного сектору, Національного аграрного університету, Херсонського державного аграрного університету та інших вищих навчальних закладів, Верховної Ради України, Секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політики України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства юстиції України, Державної податкової адміністрації України, Державного комітету статистики України, Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, посольств зарубіжних країн, програм і проектів міжнародної технічної допомоги, центральних, регіональних та місцевих засобів масової інформації.
     Участь у конференції взяли голова Херсонської обласної державної адміністрації та голови районних державних адміністрацій, начальник обласного управління сільського господарства і продовольства, інші представники органів місцевої влади.
     Учасники міжнародної конференції мали змогу обговорити сучасний стан диверсифікації сільськогосподарського виробництва у контексті національної аграрної політики, а також розглянути питання - актуальності, потреби та основних напрямків диверсифікації сільськогосподарського виробництва; оцінки ринку продовольства, потреб та вимог оптових ринків, переробних підприємств та супермаркетів до продукції рослинництва і тваринництва; економічної ефективності та ключових елементів технології виробництва високоліквідної продукції рослинництва і тваринництва у відповідності з потребами та вимогами ринку; розробки бізнес-планів та інвестиційних проектів, фінансового забезпечення диверсифікації; освітньої, науково-дослідницької та інформаційно-дорадчої підтримки диверсифікації сільськогосподарського виробництва; методичних підходів до розробки інвестиційної політики фермерських господарств з диверсифікації, почути про міжнародний досвід здійснення диверсифікації у сільському господарстві.
     Під час конференції учасники відвідали різні господарства Херсонської області, змогли побачити приклади диверсифікації сільськогосподарського виробництва (тваринництво, рослинництво, садівництво, виноградарство, переробка сільськогосподарської продукції, можливості сільського зеленого туризму тощо), взяти участь у дискусії на подіумі.
     Лариса Миколаївна Полозова презентувала кредитну спілку ГРОМАДА, яка розпочала свою роботу у 1996 році, та працює вже десятий рік. “За ці роки ГРОМАДА перетворилася на потужну фінансову установу. Має більше 3000 членів, 3,5 млн. активів, п'ятий рік успішно займається сільським кредитуванням. Ми маємо 13 сільських представництв та працюємо у 70 селах Херсонської області. За цей час ми видали близько 3000 кредитів на суму більше 10 млн.грн. Починали з дрібного кредитування (до 3000 грн.), поступово перейшли на середнє кредитування (до 30000 грн.), зараз працюємо й з великими кредитами -новий кредитний продукт „Трактор в кредит"(до 100000 грн). Якість кредитного портфелю в аграрному секторі є високою завдяки добре відпрацьованій процедурі кредитування, рівень прострочки складає не більше 2%.
     Коли ми почали кредитувати село, ми побачили, що у наших членів -сільських товаровиробників дуже низький рівень життя та багато проблем, які вирішити вони самостійно не можуть. Вони багато працюють, але вони не знають як зробити краще, їм бракує знань та інформації, у них немає доступу до дешевих кредитних ресурсів. Вони не мають гідного стану у суспільстві, а вони його будуть мати, тільки тоді, коли почнуть достойно заробляти. Чому вся молодь їде із села? -нема перспективи.
     Ми зрозуміли, якщо ми хочемо і надалі кредитувати село - необхідно шукати шляхи вирішення цих проблем. Чим важлива ДИВЕРСИФІКАЦІЯ для селян - наших позичальників? Вона зменшує кредитні ризики, людям легше повернути кредити.
     Аналізуючи всі ці потреби сільгоспвиробників, ми розробили таку модель кредитування, яка впливає не тільки на розвиток позичальника, а і розвиток всієї сільської громади.
     За 2 роки ці маленькі проекти розвинулися та перетворилися на потужні самостійні організації, які об,єднані однією метою — зробити сільськогосподарське виробництво та самого виробника престижними, та навчити селянина достойно заробляти. Важливо, щоби працювали усі ці програми у комплексі, бо це і є ДИВЕРСИФІКАЦІЯ всього сільськогосподарського виробництва.
     Такою успішною організацією ГРОМАДА стала завдяки допомозі своїх потужних партнерів.
     У 1997 році ми вперше почали співпрацювати з Канадською Агенцією Міжнародного Розвитку та отримали технічну допомогу від Канадської Програми Розвитку Кредитних Спілок в Україні. Завдяки цій допомозі ГРОМАДА відбулась як громадська організація та змогла розвинути кредитування для жителів міста.
     З 2001 року в Херсоні розпочав свою діяльність інший сильний партнер ГРОМАДИ - Проект Розвитку Агробізнесу Міжнародної Фінансової Корпорації.
     За період співпраці з Проектом ми мали можливість навчатися та співпрацювати з іноземними експертами зі Швеції та Канади. Ми обговорювали з ними конкретні питання та проблеми, які виникали при здійсненні тих чи інших проектів, завдяки чому уникали багатьох помилок та невірних кроків ще на етапі планування, перебираючи досвід канадських та шведських експертів по здійсненню аналогічних програм у їхніх країнах. Таким чином, найкращий світовий досвід нам вдалося адаптувати до наших українських умов.
     Саме з допомогою Проекту Розвитку Агробізнесу ГРОМАДА вперше розпочала дрібне сільське кредитування. Був розроблений абсолютно новий кредитний продукт СІЛЬСЬКА ПОЗИЧКА. Кредитний портфель зріс з 500 тис. у 2001 році до 3,5 млн. грн. у 2005 році. Секретом такого успіху співпраці Проекту та кредитної спілки ГРОМАДА був системний підхід до розробки та впровадження наших програм, чим зобов,язані ми Оксані Вароді - спеціалісту Проекту Розвитку Агробізнесу. Я хочу висловити вдячність їй за невтомну допомогу, цілеспрямованість задля успіху спільної справи по розвитку села.
     Спільно з Проектом Розвитку Агробізнесу був розроблений ПРОЕКТ РОЗВИТКУ СЕЛА ШЛЯХОМ КРЕДИТНОЇ КООПЕРАЦІЇ, який об,єднує всі наші програми. Після закінчення Проекту Розвитку Агробізнесу у Херсоні, кредитна спілка ГРОМАДА продовжує розвивати та впроваджувати спільну проект, та фактично виконує роль агенції регіонального розвитку, або великої дорадчої служби.
     За короткий термін - 3 роки, кредитна спілка пройшла шлях інтенсивного розвитку, завдяки фінансовій та технічній підтримці, без якої успішне здійснення всіх наших починань було би набагато важче, а в деяких випадках - практично не можливе із-за браку коштів, знань та досвіду.
     Тетяна Бривко, директор ТОВ "Донецькагроконсалт", віце-Президент Національної асоціації дорадчих служб "ДОРАДА ", керівник "Програми підвищення рівня життя сільського населення" в Донецькій області:
     З кінця 2001 року в 4 областях України працює Програма підвищення рівня життя сільського населення за підтримки Міністерства Великої Британії у справах міжнародного розвитку, яку в Донецькій області виконує наша дорадча служба. Завдяки підтримці Програми нами напрацьовано чимало практичних моделей підвищення доходів для сільського населення, реального поліпшення стану соціальної сфери, вирішення проблем зайнятості, кредитування, маркетингу продукції, тощо. Наша практика свідчить про ефективність наших напрацювань для вирішення багатьох проблем, тому прийшов час найкращий досвід передати якомога ширшому колу користувачів. Сьогодні за активного сприяння Національної асоціації дорадчих служб України є така можливість, і Протягом останніх декількох місяців пройшла серія відповідних семінарів в різних областях України. Ми приймали участь в таких заходах в Кіровоградській та Запорізькій областях, на черзі - Харків. Семінари визвали' інтерес з боку сільгоспвиробників, органів державної влади обласного та районного рівней, органів місцевого самоврядування. Тому є сподівання, що цей досвід буде дійсно внагоді для людей і дасть змогу селянам відчути полегшення та поліпшення їхнього життя.
     Програма підвищення рівня життя сільського населення, завдяки якій ми змогли накопичити більшість успішних доробків, завершується наприкінці 2005 року. Діяльність ця соціальне спрямована; вона надає реальну підтримку існуючим сільгосппідприємствам, фермерським, особистим селянським господарствам, підприємцям та простим сільським жителям.
     Ухвалений Верховною Радою в червні 2004р. Закон України "Про сільськогосподарську дорадчу діяльність" надає можливість такої підтримки за умов фінансування від повідних соціальне спрямованих послуг. Соціальне спрямовані послуги не є рентабельними, вони повинні надаватись суб'єктам господарювання в сільській місцевості за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. Водночас вони ефективні для реалізації державної аграрної політики в межах загальнодержавних інтересів. На жаль, цього року Національна програма дорадчої діяльності не була прийнята, і відповідно в бюджеті не було передбачено коштів на її виконання.
     Національна Асоціація "ДОРАДА" робить все можливе для того, щоб дорадчі служби в подальшому змогли виконувати саме соціальне спрямовану діяльність за рахунок коштів своєї держави, незалежно від існування програм технічної допомоги. А саме практикою доведено, що дорадча служба являє собою реальний ефективний інструмент ринкової інфраструктури, спроможний допомогти державним органам та місцевому самоврядуванню комплексно вирішити багато проблем...
     Тетяна Бривко підкреслила, що ТОВ "Донецькагроконсалт" - одна з перших дорадчих служб в Україні, створена навесні 2000 року, засновник Національної Асоціації дорадчих служб України "ДОРАДА".
     На сьогодні - це мережа 7 офісів - центрального в м. Донецьку та 6 регіональних в районах Донецької області (Волноваха, Красноармійськ, Мар'шка, Слов'янськ, Старобешеве, Шахтарськ), в кожному з яких працюють кваліфіковані дорадники: агроном, зоотехнік, юрист, бухгалтер, радник з розвитку громади. Їми щорічно надається понад 5тисяч консультацій.
     Всього за 2004 рік проведено 128 семінарів, які відвідали 1821 особа. Скористались послугами 2200 виробників, з них звертаються регулярно за консультаційною допомогою 823 клієнта. За підтримки Програми підвищення рівня життя сільського населення апробовано 53 технологічних моделі підвищення доходів - 31 в тваринництві та 22 в рослинництві, створено 8 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Надано допомогу в формуванні 221 неформальних маркетингових груп, у яких прийняли участь 11210 селян. Створено 7 сільських кредитних спілок, 392 сільських жителя отримали кредити на суму 825,3 тис грн..Створено понад 1700 сезонних та постійних робочих місць, залучених до виробництва сільгосппродукції. Сприяли в розгляді 1214 спорів в третейському суді. Започатковано серії публікацій для сільгоспвиробників дрібних господарств "Бібліотечка фермера" та для сільських жителів, органів місцевого самоврядування "Сільське питання". Щотижня виходить в ефірі обласного радіо передача "Бджілка" з технологічними порадами агронома та зоотехніка. В лютому-березні 2005року почала працювати Інформаційно - маркетингова система агропромислового комплексу Донецької області. Система містить потужний веб-ресурс, який поєднує торпвельну площадку, базу даних підприємств, агродовідник, аналітичні документи, новини, консультації в он-лайн режимі тощо, мобільний Інтернет-центр, який дає змогу на дальній відстані отримувати Інформацію навіть не маючи телефонного зв'язку, та друкований ціновий бюлетень, який щомісяця розповсюджується серед виробників регіону
     За цей час сайт відвідали понад 10 тисяч осіб, на торгівельній площадці розмістили об'яви більше 500 покупців - продавців сільгосппродукції, а база даних, що поповнюється щодня, на сьогодні містить 2100 підприємств області. Система перспективна, вона дозволяє, не гаючи часу, знаходити необхідні ресурси, заключати контракти, отримувати поради та прогнози фахівців
     Під час семінарів, клієнти, можуть безпосередньо отримати кваліфіковану відповідь фахівця на різноманітні питання. Крім демонстраційних навчальних спеціалізованих семінарів з технологій сільськогосподарського виробництва, розвитку кредитної та обслуговуючої кооперації, інформаційних та орієнтаціиних семінарів, сьогодні користуються попитом семінари, які надають найсвіжішу Інформацію з оподаткування, правового регулювання земельних відносин тощо.
     З початку 2005 року нову категорію семінарів відвідали понад 100 підприємств та підприємців міст Донецька Шахтарська, Слов'янська і отримали для себе корисні поради та інформацію.
     За підсумками конференції були запропоновані Уряду і Парламенту рекомендації формування політики з диверсифікації сільськогосподарського виробництва та агробізнесу, зайнятості сільського населення, ролі і можливостей сільськогосподарського дорадництва у розв'язанні цих проблем.
     Конференція рекомендує:
     з метою розширення можливостей розвитку диверсифікації сільськогосподарського виробництва, розробити цільові програми, які б передбачали створення сприятливих умов для приватної ініціативи з диверсифікації бізнесу у сільській місцевості;
     створити відповідну законодавчу та нормативно-правову базу для розвитку несільськогосподарських бізнесів;
     прискорити розробку та прийняття закону «Про сільськогосподарські гуртові ринки»;
     привести у відповідність нормативно-правову базу щодо наповнення реальним змістом неприбуткового статусу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, спрощеної схеми їх реєстрації;
     сприяти розвитку ринкової інфраструктури та логістики через механізми підтримки у створенні та функціонуванні сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, кооперативних агроторгових домів, сільськогосподарських гуртових ринків;
     розробити програму фінансово-кредитної та інвестиційної підтримки малого підприємництва на селі, яка спрямована на полегшення доступу до кредитів та зменшення відсоткової ставки.
     З урахуванням пропозицій і зауважень учасників конференції схвалити проекти:
     Державної цільової програми сільськогосподарської дорадчої діяльності на 2005 -2009 роки;
     Закону України «Про засади державної політики в галузі сільськогосподарської дорадчої діяльності»;
     Нормативно-правових актів на виконання Закону Укра'їни «Про сільськогосподарську дорадчу діяльність», зокрема:
     Постанови Кабінету міністрів України «Про затвердження положень про реєстри сільськогосподарських дорадчих служб та сільськогосподарських дорадників»;
     Постанови Кабінету міністрів України «Про порядок визнання та позбавлення статусу саморегулівної організації суб'єктів сільськогосподарської дорадчої діяльності»;
     Наказу Міністерства аграрної політики «Про затвердження положення про кваліфікаційне свідоцтво сільськогосподарського дорадника та сільськогосподарського експерта-дорадника»;
     Наказу Міністерства аграрної політики «Про затвердження порядку планування та моніторингу сільськогосподарської дорадчої діяльності»;
     Наказу Міністерства аграрної політики «Про затвердження програми навчальної дисципліни для підготовки сільськогосподарських дорадників і рекомендувати Вищим навчальним закладам для впровадження»;
     Спільних наказів Міністерства аграрної політики та Міністерства фінансів «Про затвердження порядків надання і використання державних цільових програм, спрямованих на розвиток сільського господарства та сільської місцевості», передбачивши в них фінансування дорадчої діяльності в розмірі не менше 5 відсотків коштів, передбачених для цих програм.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2369 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 1711
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика