Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Руководить - это значит не мешать хорошим людям работать. © Сергей Капица

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Пробація : дбаємо за безпеку громади!
Автор: Сергей Любченко      Дата: 02.11.2017 11:54


     2 лютого 2017 року у Києві в рамках українсько-норвезького співробітництва відбулася Перша національна конференція "Розвиток системи пробації в Україні". У ході заходу анонсується старт нового проекту NORLAU (Норвезька місія радників з питань верховенства права в Україні) на наступні три роки. У роботі Національної конференції взяли участь:Павло Петренко, Міністр юстиції України Уле Хорпестад, Посол Норвегії в Україні, Марін Воллан, Генеральний Директор Директорату Норвезької виправної служби, Наталія Севостьянова, Перший заступник Міністра юстиції України, Денис Чернишов, Заступник Міністра юстиції України.
     
     У заході взяли участь майже 100 представників від дипломатичного корпусу, міністерств, установ, міжнародних та громадських організацій, що опікуються питаннями впровадження пробації в Україні.
     
     Метою проекту є:
     - сприяння розвитку системи застосування альтернативних тюремному ув’язненню санкцій;
     - розвиток пробації за європейським стандартам і зменшення рецидивної злочинності в Україні.
     
     Анотація проекту NORLAU:
     "Підтримка реформування системи винесення вироків допоможе заохотити суди та суміжні правові інститути (прокурори, адвокати) до більш систематичного застосування альтернативних видів покарання, коли це є доцільним. Ефективне застосування таких альтернатив і заходів є одним з найважливіших інструментів попередження злочинів, реабілітації правопорушників, підвищення суспільної безпеки та зміцнення верховенства права. Також, проект сприятиме розвитку національної пробації в Україні відповідно до міжнародних стандартів та сучасного світового досвіду в цій сфері. Проектом передбачено сприяння відкриттю двох пілотних моделей офісів пробації в Харкові та Білій Церкві. До команди NORLAU увійдуть практикуючі норвезькі спеціалісти органів кримінальної юстиції Норвегії: прокурори, суді, працівники Виправної служби Норвегії." Подібні проекти норвезькою командою вже успішно реалізовано у Молдові, Румунії, Польщі і Чехії".
     
     Пробація України фактично розпочала свою роботу у 2017 році
     В 499 підрозділах пробації працює 3,4 тис. персоналу. Сьогодні на їх обліку перебуває майже 71 тис. осіб, щороку по обліку проходить в середньому до 180 тис. осіб.
     Створено правову базу і розроблено нові інструменти роботи з правопорушниками: в 2015 році прийнято євроінтеграційний Закон України "Про пробацію" з відповідними змінами у 2016 році, підзаконні акти щодо підготовки досудової доповіді, пробаційних програм, волонтерської діяльності, здійснення нагляду і соціально-виховної роботи з суб’єктами пробації, підготовки засуджених до звільнення інше.
     Створено проєвропейську систему навчання персоналу пробації - у двох Центрах підвищення кваліфікації (Білоцерківський та Дніпровський Центри) за новими навчальними програмами (в 2017 році навчено 550 працівників новим методикам і інструментам пробації, що застосовуються в Європі і Канаді).
     Унікальним для України є впроваджена новація судового процесу – складання та подання персоналом пробації досудової доповіді щодо обвинувачених. Метою цього інструменту є забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого та сприяє суду у призначенні справедливого покарання необхідного для виправлення правопорушника та попередження нових злочинів (протягом 9 місяців поточного року складено понад майже 12,5 тис. досудових доповідей, у яких брали участь майже 79% обвинувачених).
     Продовжується створення системи ювенальної пробації. За сприяння Уряду Канади відкрито вісім Центрів ювенальної пробації у Дніпрі, Житомирі, Києві, Львові, Миколаєві, Маріуполі, Одесі і Харкові для роботи з підлітками, які притягаються до кримінальної відповідальності, та перебувають відкритому суспільстві, зберігаючи при цьому соціально-корисні зв'язки з їх родичами (зараз на обліку пробації 1267 неповнолітніх, при тому, що у спеціальних виховних установах закритого типу залишається 206 неповнолітніх, для порівняння).
     Визначено чотири пілотних регіони для створення модельних офісів пробації у Кропивницькому, Луцьку, Полтаві і Черкасах. На базі цих офісів пілотуються нові моделі менеджменту пробацією і впроваджуються чотири проекти пробаційних програм: "Подолання агресивної поведінки", "Зміна прокримінального мислення", "Попередження вживання психоактивних речовин", "Життєві навички", що будуть реалізовуватися з 1 січня 2018 року.
     Для впровадження у практичну діяльність міжнародних стандартів з питань пробації установлено співробітництво з Радою Європи, ЄС, Канадою, Нідерландами і Норвегією.
     Стратегічні цілі і завдання впровадження пробації в Україні визначені: Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, Стратегією реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки, Національною стратегією у сфері прав людини, Середньостроковим планом пріоритетних дій уряду до 2020 року, Річною національною програмою під егідою комісії Україна-НАТО на 2017 рік та Стратегічним планом діяльності міністерства юстиції України до 2020 року.
     Сергій Любченко (за матеріалами конференції)
     


Автор: Сергей Любченко прочтений: 1048 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 16306
  Цена: 100 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика