Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Твоё только то, что ты понял. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

І Ви ще будете нам казати...
Автор: Станислав Власенко      Дата: 22.05.2002 15:42


     Ви не були в Бердичеві? Значить, Ви цілком нічого не знаєте, що таке місто Бердичів.
     Ми розповідаємо вам нашу історію.
     Місто, що утворилися з сивих давен, завжди жило своїм життям.Щоб нам хто не казав, але своє є своє.
     Ну, характер у нас такий. Що отут уже поробиш.
     Жили всі у купі. Один за одного стояли, чужинців і близько не підпускали.
     А як відчинили кордон, то кинувся наш народець по всьому світу . І тепер, куди не глянь, скрізь наші.
     А що таке наші? Де б ви ще бачили таке, - коли наш, але з Німеччини, дзвонить нашому меру і гпитає: “а що вам потрібно?...”
     Взагалі, хочемо вам по великому секрету сказати, ой, які в нас зв'язки...
     От завод «Прогрес». Колись ну дуже секретний. А тепер у нас демократія, гласність. Хто що захоче, тому й робимо. Норильский гірничо-збагачувальний комбінат. Не просто великий - дуже великий... І контракт солідний - на 3 мильйона долярів. Називається електрофільтратор. Це бочка така величезна, метрів 12 у висоту і 4 у діаметрі. Ви це собі представляєте? І зроблена з титану. А коштує він, між іншим, 15-20 долярів за кілограмчик. І в Україні не випускається. Але хіба це для нас проблема?
      А взагалі-то наш заводик цікавий. Нікому нічого не винний. І це в наш час! І грошики робітники справно одержують. У середньому по 250 гривень. Зовсім непогано. 60 % продукції за кордон йде. При цьому 30 % у дуже далеке зарубіжжя.
     А ви куштували наше пиво? Хоча, звідки ви про це можете знати? Наше пиво випивають, не встигаючи його вивезти за ворота заводу.
     Заводик невеличкий – всього 1 мільйон декалітрів пива на рік випускає. А вік солідний - побудований у 1846 році. Між іншим, чехами. І з тої пори майже нічого не змінилося. Пиво, запам’ятайте, вариться живе. Без усяких там хімікатів, добавок й іншої мерзотності.
     Лінію от нещодавно німецьку прикупили. Німець, коли побачив, куди її будуть ставити, плакав гіркими сльозами. А коли оглянувся та пива нашого скуштував – відразу заповажав. Експерти, теж іноземні, ходили. Кажуть, такого не може бути. Ми на цьому заводі жодного відхилення від технології не знайшли. От отож. Знай наших.
     А які меблі робимо. Ті ж американці беруть. І ой як беруть. І ще просять. Натуральне дерево, візерунчики. І ассортиментчик нічого - кожен щось вибрати до душі може.
     А ще з італійцями дружбу завели. Фабрику взуттєву побудували. Вони-то спочатку уму-розуму нас вчити намагалися. А тепер практично всю продукцію до себе забирають. Дуже ж вона їм приглянулася.
     А коли потрапляєш на наш молокозавод – йти звідти не хочеться. Взагалі-то назва ця в історію вже ввійшла. Основна продукція зараз - морозиво. А як усе це було? Хтось по старинці усе сподівався, що держава допоможе. А колгоспи тю-тю...
     І народець чомусь молочку, сметанці більше базарним віддає перевагу. Там і якість, начебто, краща, і дешевше (сьогодні люди кожну копійчину змушені рахувати).
     Отож, директор із головою виявився, зумів трохи наперед заглянути. Започаткував заздалегідь по селах пункти прийому молока, кіоски торгові. Ми вам продукти, товари - а ви нам молочко домашнє. І проблеми немає.
     А який смак у цього морозива! На домашньому ж молочці зроблено. Вся Україна купує: їдять малі й дорослі, не нахваляться.
     Ви не помітили у всьому цьому щось єдине? Відповідь сама проситься. Хазяїн є. З великої літери. Що в місті, що на заводах та фабриках. Хоча, ой як несолодко їм доводиться!
     Наприклад, закон новий наша шановна влада прийняла. Місту гроші практично лише від місцевих зборів залишили. А що таке місцеві збори? На дорожнє будівництво, приміром, 40 тисяч гривень на рік виходить. Доріжку навколо дому за ці гроші побудувати можна.
     А що робити з нашими служивими? Як розміщати, так будь ласка і ніхто і не запитає. А тепер скорочення, а проблеми - це ваші проблеми. Між іншим, найбільший в Україні навчальний центр був. А тепер зась, передисклоковуємо в центр “Десна”. А це, між іншим, четверта зона. Виходить, тут усе поріжемо. А там зелені, і не лише вони, а й всі батьки спитають - куди це наших дітей? В радіоактивну зону? І прикриють. Буде ні нашим, ні вашим. І залишиться наша могутня армія необученна. Щось тут дуже висока, але не зовсім далекоглядна, політика проглядається.
     І всі ці – великі і не дуже, сьогоденні і перспективні, проблеми лежать на чиїхось плечах. Вирішуй, мовляв, голова. Тебе обрали - от і розбирайся, керуй. Як пенсіонерів забезпечити, а їх в місті майже половина всіх жителів. Як проблеми безробітних вирішити? Кожен шостий в місті не має роботи, а відтак і заробити на прожиття…
     Проблеми, проблеми... Інші б вже усе кинули. Але в нас є і гідність, і почуття відповідальності перед людьми, прагнення хоча б трохи скрасити їм життя в наш скрутний час.
     От зону зі спеціальною інвестиційною діяльністю організували. І чого це нам коштувало? Правда, залишилася одна заковика. Щоб цей закон у силу вступив, треба один папірець у Кабінеті Міністрів прийняти. А вони - ні. От як це, за просто так? Ви дуже попросіть. Тоді, можливо, дамо... половину... колись...
     Та ми не здаємося.
     Журналістів от запросили. Щось своє показати, нехай людям добрим розкажуть про наше місто та його життя-буття. Та й в інших порад питати не чураємося.
     Отак і живемо. І вам добра-здоров’я щиро бажаємо.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 3360 оценки: 5 от 1
© Свидетельство о публикации № 161
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика