Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Культуру надо насаждать! Даже силой... Иначе нас всех ждет крах. © Сергей Капица

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ЛОБІ УКРАЇНИ - ХТО ВОНИ?
Автор: Станислав Власенко      Дата: 22.05.2002 15:41


     Основна економічна тенденція сьогоднішнього світу – переведення обігу будь-яких цінностей на міжнародний рівень і відповідне колосальне збільшення можливостей отримання вигоди. Вчасне включення до цієї системи – останній шанс для України наздогнати гідний рівень економічного розвитку. Принциповими критеріями здобуття свого місця під сонцем є оперативність і компетентність. Для цього і створюються Національні Комітети Міжнародної Торгової Палати.
     Як заснування такого Комітету на території України стало виявом визнання країни міжнародною діловою спільнотою, так і представництво суб’єктів українського ринку у зовнішній торгівлі під егідою Національного Комітету світової організації бізнесу має надавати їм іміджевої підтримки, будь то супровідний лист до комерційної пропозиції, факт членства при рекламі та переговорах, чи участь у складі зарубіжної делегації або групи приймаючої сторони від УНК МТП.
     Але щоб дійсно забезпечувати функцію гаранта авторитету і “ракетоносія” для ділових ініціатив, недостатньо марки МТП.
     По-перше, ще потребує розробки механізм підтвердження надійності партнерів, яких репрезентує МТП – сплата внесків як критерій платоспроможності не завжди відповідає реальній ситуації; потрібний вихід на державні та недержавні джерела інформації. І в цій активізації формування та використання баз даних про стан активів і історію дотримання законності певними суб’єктами МТП покладає велику надію на співпрацю з Головами відповідних Комісій.
     По-друге, до зарубіжного ринку підприємці мають входити підготовленими, поінформованими щодо його особливостей, як у глобальному, так і в локальному масштабі. Інтенсивний обмін візитами, характеризований тісною співпрацею з дипломатичними установами і діловими об’єднаннями, дозволяє накопичення по країнах банку даних з економічних питань. Певну проблему складає одержання спеціалізованих довідок від торгових палат світу; потребує інтенсифікації отримання і розповсюдження документів МТП. На жаль, значній їх частині бракує практичної конкретики. З тими ж, що містять підвищену інтелектуальну цінність, виникає багато тонкощів, таких як: баланс між їх розповсюдженням у цілях реклами авторитету УНК МТП і між резервуванням того, що приверне нових Учасників та виправдає витрати дійсних; баланс між вигодою, яку може отримати Учасник від їх використання, і сумою членського внеску, та й сплатою як такою; відсутність безкоштовного доступу до важливих матеріалів (попри сплату Комітетом значних внесків до Штаб-квартири).
     По-третє, необхідно розвивати мережу зв’язків, тих “воріт” на міжнародний ринок, забезпечуючи при цьому виявлення сегментів, де існує попит на український продукт.
     Кроки до цього вже робляться. Поступово розширюються зв’язки з іноземними Національними Комітетами та бізнесовими об’єднаннями, що має забезпечити початковий рівень надійності середовища та партнерів, до яких УНК МТП направлятиме своїх Учасників, а також надходження інформації щодо кон’юнктури ринків і навіть можливої підтримки на місцях.
     Так, встановлено безпосередні контакти з Департаментами державного і регіонального розвитку провідних регіонів Австралії - штатів Новий Південний Уельс та Вікторія, бізнес-колами їх української діаспори, Торгово-промисловою палатою роботодавців і Департаментом індустрії штату Вікторія, Австралійською Комісією з торгівлі, “Бізнес-клубом Австралія”; потужними бізнесовими організаціями Сирії, Лівії, Кіпру, Македонії, країн Бенілюксу. Свою готовність до обміну інформацією про ринки, компанії, товари і послуги України та Ірану висловила організація “Промислово-наукові послуги Тегерану”. Через Посольство отримано вихід на Міністерство торгівлі США, Бізнесову Раду "Україна - США", Національну асоціацію виробників США, Торгово-промислову палату США. Нова можливість УНК МТП – подавати вітчизняні ділові пропозиції до Служби ділової інформації щодо нових незалежних держав при Мінторгу США у рамках програм “Пошук партнерів у США”, “Торговельні Можливості”. Розпочато роботу щодо створення представництва УНК МТП у Вашингтоні на базі партнерства з місцевими діловими об’єднаннями (мережею розповсюдження маркетингової інформації mBLAST).
     Угоди про співробітництво направлено на розгляд Національних комітетів Австрії, Угорщини, Македонії, Хорватії, Сирії, Швейцарії, Швейцарської організації сприяння інвестиціям, Швейцарського Торгово-промислового об’єднання ФОРОРТ, Асоціації виробників Ізраїлю, Торгової палати “Ізраїль – Росія та СНД”. Оформлення договірних відносин поки досягнуто лише з НК Республіки Кіпр.
     Листи про УНК МТП для встановлення співробітництва з дипломатичними установами викликали активізацію притоку комерційних пропозицій із відповідних країн, при цьому відкритість до співпраці висловили Посольства і торгово-економічні місії в Молдові, Лівії, Індії, Ізраїлі, Аргентині, на Кубі, в Єгипті, зокрема ТЕМ України в США - готовність до розповсюдження пакету інформації про УНК МТП серед представників американських ділових кіл, які безпосередньо звертаються до них із запитами щодо сприяння у встановленні контактів з заінтересованими українськими сторонами. Особливо активне спілкування ведеться з Сирією, Швейцарією та ПАР. УНК МТП було запрошено на відкриття Торгового дому “Київ-Відень”, і МТП готова чинити все можливе для сприяння створенню та діяльності подібних організацій (серед яких планується, зокрема, голландська).
     Відносини з органами державної влади та управління мають критичне значення для лобіювання інтересів українського підприємництва на індивідуальному і макроекономічному рівні, як національному, так і міжнародному. Серед основних шляхів на сьогодні:
     1) Забезпечення відповідних структур інформацією про події, потреби і проблеми в бізнесі як в Україні, так і за кордоном, і надання їм можливості впливати на світову думку і, зокрема, нормативи МТП безпосередньо через участь їх представників у роботі Комісій, система яких кореспондує структурі МТП та за посередництвом УНК МТП.
     2) Участь у державних заходах економічного напрямку. Присутність Президента УНК МТП на засіданні чергової міжурядової українсько-швейцарської комісії з питань економічного і торгівельного співробітництва та врахування МТП і УСПП як учасника виконання досягнутих домовленостей поряд з Швейцарськими Організаціями сприяння інвестиціям, торгівлі, імпорту, Торговою палатою Швейцарія – Україна і Держкомпідприємництва, – приклад такої можливості, досвід, який належить удосконалювати.
     За сприянням УНК МТП, до складу українсько-угорської міжурядової комісії з питань торгово-економічного та науково-технічного співробітництва було включено заступника Голови Комісії УНК МТП з питань модернізації митних процедур, голову правління автопорту “Єврокапу” (Угорщина) С.Булаха, та Співголову даної Комісії, президента Міжнародної асоціації автопортів, генерального директора ЗАТ “Автопорт-Чоп” І.Артьомова. Ось приклад потенційної співпраці та інформаційного обміну між державою та бізнесом.
     3) Як приклади підтримки підприємців на владному рівні у поточних інтересах і проблемах, УНК МТП може назвати:
     - сприяння компанії “Укрінтеренерго” у виграші тендера щодо поставок турбін на Кубу;
     - організація реалізації за участю 5 українських підприємств ВПК контракту під егідою ООН на 4 мільйони доларів, спрямованого на підтримку законного уряду Сьєра-Леоне;
     - сприяння врахуванню ТОВ “Техінком” у постанові КМУ щодо постачальників комплектуючих за зовнішньоекономічним контрактом.
     Серед інших способів практичного забезпечення зовнішньоекономічних інтересів конкретних українських підприємців – організація ділових візитів, від робочих делегацій (так, у ході візиту до Республіки Кіпр для встановлення безпосередніх зв’язків з місцевим Національним комітетом, досягнуто домовленості про відкриття представництва компанії “Air Cyprus” в Україні та запровадження ремонту кіпрських літаків на базі заводу “Авіант”), до участі в заходах МТП найвищого рівня. Участь у таких заходах – це можливості доступу до найсучаснішої макроекономічної аналітики з найбільш актуальних питань, причетності до вироблення стратегії політико-економічної взаємодії, встановлення безпосередніх ділових контактів з керівництвом провідних зарубіжних бізнесових структур і керівництва МТП, інших потужних організацій. При цьому як Комітет, так і його Учасники отримують трибуну для презентації своєї діяльності і ділової компетентності, надавати живу та практично корисну інформацію про стан українського бізнесу, зокрема зовнішньоекономічної діяльності.
     Поступово від активної участі у круглих столах комітет переходить до співорганізації форумів безпосередньо під своєю егідою.
     За підсумками попереднього етапу співпраці з Швейцарією на підставі понад 150 інформаційних повідомлень економічного характеру, які передавалися через УНК МТП підприємствам України, під егідою комітету проведено ряд робочих візитів українських підприємців у Швейцарію, у т.ч. для участі у міжнародній виставці, 9 експортних та 3 імпортних операції на загальну суму 2 460 200 дол., створено СП в галузі телекомунікацій.
     Передумовами наступних успіхів після бернсько-цюріхських подій має стати беззаперечне підвищення ділового авторитету України, зокрема в контексті огляду загального поліпшення інвестиційного клімату в Україні, та взаємний інтерес, виявлений під час вільного спілкування учасників форуму. Триває готовність швейцарської сторони до експертної допомоги у вирішенні проблем українського бізнесу. Зокрема, Департаментом SOFI з операцій по країнах СНД запропоновано впровадження в Україні програм сітьового тренінгу менеджменту у фермерському господарстві для підвищення обсягів виробництва з використанням швейцарського обладнання та сільськогосподарської хімії під державне фінансування з наступною окупністю за рахунок врожаю.
     Розширення представництва України на форумах та в роботі структур МТП активно вітається Штаб-квартирою, про що періодично надходять відповідні запрошення. Що до семінарів, гальмівним фактором виступає плата за участь у них. Певним попитом при цьому користувалися до сьогодні теми правового захисту та арбітражу.
     Що до експертно-галузевої розбудови на рівні самого Українського Національного комітету, система Комісій остаточно приведена у відповідність до функціональної структури МТП, яка відображає пріоритетні напрями інтересів світового бізнесу.
     В цілому можна сказати, що УНК МТП готовий гідно представляти та захищати інтереси українського бізнесу на світовому ринку.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2510 оценки: 4.5 от 2
© Свидетельство о публикации № 160
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика