Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Культуру надо насаждать! Даже силой... Иначе нас всех ждет крах. © Сергей Капица

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ВРЯТУЙМО ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО!
Автор: Станислав Власенко      Дата: 24.03.2005 11:48


ВРЯТУЙМО ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО!      18 травня під егідою ЮНЕСКО щорічно відзначається Міжнародний день музеїв. Не виключено, що це свято у Івано-Франківську найближчим часом стане непотрібним і зайвим.
     Музейні працівники і творча інтелігенція міста вкрай стривожені розвитком подій навколо історико-архітектурного комплексу - колишнього палацу Потоцьких. Назріває драматична ситуація щодо майбутньої долі обласного Художнього музею. Точаться розмови про виселення у перспективі Краєзнавчого музею з ратуші. Занепадає загалом справа охорони і збереження історичного середовища міста. Після розформування військового госпіталю на території комплексу планувалося створити "музейне містечко" на базі колекцій Художнього, Краєзнавчого, Літературного музеїв, а також відкрити нарешті Музей історії міста. Цю думку підтримав колишній голова ОДА Михайло Вишиванюк. І раптом на зустрічі з представниками 3MІ прозвучала заява колишнього заступника голови Олега Пилип'юка про те, що "Переобладнувати приміщення військового шпиталю в обласному центрі під музейний комплекс недоцільно (?!). Та й ветерани Другої світової війни цього не бажають..." ("Галичина" 08.05.2004 р.). Знову, як у радянський період, чиїсь інтереси прикриваються думкою ветеранів. Цікаво знати, хто стоїть за згаданими ветеранами й чому наші шановні ветерани не бажають створення в Івано-Франківську культурно-духовного осередка? Дивує позиція влади, яка скрізь наголошує на пріорітетному розвиткові туристичної галузі в регіоні, але фактично ігнорує один зі стратегічних напрямків цієї сфери. Невже обличчя міста з його багатими історичними та художніми традиціями мають представляти перед світом забиті другосортним мотлохом, базари, пивнушки, і розцяцьковані фасади, а не музеї, які за відсутністю приміщень показують 1-2 відсотки своїх багатотисячних збірок? Палац Потоцьких - остання заповідна територія середмістя, яку ще не встигли переділити і знівечити в комерційних цілях. Іншого місця для створення музейного центру у Івано-Франківську не буде.
     Ситуація ускладнюється, бо існує пропозиція про поетапну передачу колишнього колегіального костьолу XVII ст. на майдані Шептицького, в якому тепер знаходиться Художній музей римо-католицькій громаді. Є підстави вважати, що при подібному цинічному й недалекоглядному ставленні до музейних проблем, цей культурно-освітній заклад припинить своє існування. "Відновлення історичної справедливості", як трактує повернення храмових споруд релігійним громадам президентський указ, на основі якого з'явився документ за підписом колишнього віце-прем'єра з гуманітарних питань Д. Табачника, може стати черговою розправою над святинями української культури. Зараз у колишньому костьолі діє унікальна експозиція реставрованих ікон та барокової скульптури XV-XVIII ст. Художній музей, особливо останнім часом радує жителів і гостей міста цікавими виставками, акціями, концертами духовної музики. Це чи не єдиний культурно-мистецький осередок європейського рівня, куди не соромно привести туристів. Тут молодь Івано-Франківська відкриває для себе скарби минулого, усвідомлюючи, що крім дискотек та ігрових автоматів є зовсім інша система духовних та естетичних цінностей. Потрібно запам'ятати просту істину: тільки в музеях, люди можуть реально бачити та оцінювати потужне багатство культурно-мистецької спадщини Прикарпаття. Повноцінна діяльність музею паралізована відсутністю виставкових площ за межами колишнього храму. Його п'ятнадцятитисячна збірка творів образотворчого і народного мистецтва лежить мертвим грузом у фондосховищі, яке також підлягає передачі, якщо до того часу витримає зазіхання "крутого" бізнесу. Експозиція сакрального мистецтва в колегіаті, яка діє вже десять років - є символом української Незалежності. Адже вона представляє те, що методично знищувалося в комуністичні часи — реставровані коштом держави твори релігійного мистецтва, відновлену архітектуру і фрески споруди. Руйнування цієї- експозиції - це злочин, якими б благими намірами він не прикривався.
     Мешканцям міста непотрібна ще одна жертва у переліку втрат, яких зазнали музеї та колекції міста у повоєнний період, коли була знищена і розкрадена збірка європейського живопису Покутського музею, вивезені до російського Ермітажу рідкісні зразки старовинної зброї, спалені дерев'яні хрести, розбиті на друзки багато гуцульських ікон на склі та кераміки з християнською символікою, розпорошена рідкісна бібліотека митрополита Андрея Шептицького, яку він заповів Станіславській єпархії у 1901 році.
     Культура та історична самобутність міста не повинні бути заручниками чиїхось меркантильних інтересів та чиновницької сваволі!
     Передача комплексу колишнього палацу Потоцьких управлінню культури з метою створення у ньому музейно-туристичного заповідника є справою честі і совісті владних структур.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2001 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 1518
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика