Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Альтернатива лжи не другая ложь, другого размера и другой формы, а истина. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ГЕНЕРАЛЬСЬКА “ПОЗИЦІЯ”
Автор: Станислав Власенко      Дата: 10.02.2005 09:45
Міняється світ і життя блискавично... Ще у Долі багато складних перехресть, На яких нам важливо не втратити вічне: Совість, Віру, Надію, Порядність і Честь!

     8 лютого 2005 року відбулася презентація книжки „Позиція" генерал-полковника у відставці, колишнього першого заступника голови СБ України Горбатюка Василя Степановича.
     Міняється світ і життя блискавично... Ще у Долі багато складних перехресть, На яких нам важливо не втратити вічне:
     Совість, Віру, Надію, Порядність і Честь!
     Навіть цей невеличкий, але промовистий уривок з вірша Василя Горбатюка свідчить про позицію людини і професіонала, свідоме життя і діяльність якої були і залишаються прикладом високої моральності і чесного служіння Батьківщині.
     Гортаючи сторінки книжки Василя Степановича Горбатюка, доходиш висновку: це видання конче потрібне тепер, коли у людей з'явилася нарешті надія на довгоочікувані демократичні перетворення в Україні, надія на моральну політику і гідне життя для достойної європейської нації. Такої нації, що народжувала і народжує людей, для яких гідність, порядність і честь - не просто слова.
     Зі сторінок збірки, де вміщено документи, спогади друзів, учнів, колег, численні журналістські матеріали, постає неординарна постать людини, якій притаманні особлива природна шляхетність, високий інтелектуальний рівень, добре почуття гумору та сила особистої позиції. Такої позиції, яка давала змогу генералові Горбатюку бути у житті впевненим, але не самонадійним;
     цілеспрямованим, але не у будь-який спосіб; виявляти рішучість, не опускаючись до розправ; припускатися іронії, не принижуючи опонентів і підлеглих. Він - особистість нестандартного мислення і дій.
     „Маю тверду впевненість у тому, що рано чи пізно настане час, коли Служба безпеки України буде оперативно-розшуковим органом, який займатиметься лише розвідкою та контррозвідкою і буде позбавлений всіх каральних обов'язків". А ось інше: „Думаю, що не перебільшу, якщо скажу так: національне примирення, злагода в державі не менш важливі ніж економічна стабільність... А українці й далі вишукують ворогів з поміж своїх співвітчизників і надто нині, під час передвиборної кампанії". І що цікаво - наведеним цитатам вже понад 10 років, проте звучать-вони цілком актуально.
     За цими тезами чітка позиція Василя Горбатюка, який пройшов тернистий шлях від лейтенанта до генерал-полковника. Обіймаючи високі посади заступника голови - начальника Управління СБ України у Львівській області, радника та двічі першого заступника Голови СБУ, Василь Степанович Горбатюк стояв біля витоків національної спецслужби, був одним з ідеологів перетворення її „силового" обличчя у правовий формат деполітизованої структури демократичного суспільства. За його плечима не лише активна участь у формуванні нормативно-правової бази органів безпеки, концептуальних засад діяльності, а й керівництво відповідальними оперативно-розшуковими заходами, повсякчасна турбота про зміцнення позитивного іміджу і довіри людей до Служби безпеки України.
     І хоч би яку посаду він обіймав, завжди йшов по життю з високо піднятою головою, маючи власну позицію, свій погляд на розв'язання існуючих проблем національної безпеки, на гідні роль і місце правоохоронного органу спеціального призначення в демократичному суспільстві. У складні періоди державного будівництва генерал Горбатюк брав особисту участь у недопущенні конфліктного розвитку ситуації на Заході та Сході країни, а також у Криму.
     Він не писав класичних мемуарів, віддавши перевагу матеріалам з особистого архіву і спогадам людей, з якими в різні роки звела його доля. Левова частка опублікованого — це відбиток у дзеркалі преси подій минулого. Увагу читача напевно привернуть листи Миколи Голушка і Василя Горбатюка, надіслані відповідно до Голови Верховної Ради України Леоніда Кравчука (1991 рік) і Президента України Леоніда Кучми (1994 рік), підписане Вячеславом Чорноволом подання щодо затвердження Миколи Гориня на посаду начальника Управління Служби національної безпеки України по Львівський області (1991 рік), витяги з промов генерала перед представниками політичних партій та рухів Галичини, народними депутатами Львівської облради, низка світлин та деякі інші оригінальні матеріали.
     Неупереджені думки Василя Степановича Горбатюка, його оцінки й висновки, великий життєвий досвід, безперечно, є цінними не лише для молодої генерації оперативних працівників, але й для представників нової політичної і журналістської еліти України, які у відкритому спілкуванні з автором знайдуть, можливо, відповіді на ті питання, що потребують свого нагального вирішення.
     Книжку видано за підтримки Комітету сприяння правоохоронним органам України. Упорядник і редактор Сергій Шевченко. Художнє оформлення: Володимир Стрельніков.
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 1353 оценки: 4 от 1
© Свидетельство о публикации № 1410
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика