Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Власть не средство, она - цель. © Дж.Оруэлл

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

НАК “Нафтогаз України” подав заявку на участь у тендері на придбання газового бізнесу MOL
Автор: Станислав Власенко      Дата: 02.09.2004 10:52


     Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” надіслала угорському нафтогазовому концерну Magyar Olaj-és Gázipari Rt. (MOL) заявку на участь у тендері по приватизації підприємств MOL з транспортування та зберігання природного газу – MOL Transmission та MOL Storage. Заявка містить цінову пропозицію “Нафтогазу України” щодо придбання газового бізнесу угорської компанії.
     
     26 серпня угорська сторона надіслала “Нафтогазу України” лист підтвердження про отримання заявки. Результати тендеру будуть повідомлені “Нафтогазу України” після розгляду пропозицій усіх учасників конкурсу.
     
     “На даному етапі розвитку “Нафтогаз України” повністю готовий до повноцінного виходу на європейські газові ринки, – зазначив Голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Бойко. – Об’єднання потенціалу української та угорської газотранспортних систем дозволить суттєво підвищити рівень надійності та безпечності газового транзиту та відкриє шлях до створення нових маршрутів транспортування природного газу у Центральній Європі“.
     
     Довідка: Газовий бізнес MOL розділений на три незалежні один від одного напрямки, в кожному з яких MOL належить 100% статутного капіталу:
     - Зберігання (компанія MOL Storage);
     - Транспортування (MOL Transmission);
     - Оптова торгівля, маркетинг і реалізація (Wholesale, Marketing & Trading) разом з 50% часткою спільного підприємства «Панрусгаз», іншими акціонерами якого виступають «Газпром» (40%) і «Інтерпроком» (10%).
     Газові підрозділи компанії сьогодні функціонують як незалежні юридичні особи і отримують замовлення на надання послуг MOL.
     
     MOL Storage є єдиним власником і оператором об'єктів по зберіганню природного газу Угорщини. Інфраструктура зберігання газу створена на базі п'яти вичерпаних родовищ, розташованих поблизу основних регіонів споживання. Загальна потужність п'яти ПСГ Угорщини становить 3.38 млрд. м3 газу, максимальна добова продуктивність – 44.4 млн. м3. У пікові періоди споживання ПСГ функціонують на повну потужність. В даний момент MOL Storage працює над збільшенням добової продуктивності ПСГ «Зсана» з 18 до 21 млн. м3. Закінчення робіт очікується до початку опалювального сезону 2005/2006 років.
     
     MOL Transmission є єдиним власником і оператором газопроводів високого тиску на території Угорщині. Компанія управляє інтегрованою газотранспортною системою. Угорська ГТС довжиною 5226 км забезпечує газом розподільчі компанії, електростанції та великі промислові підприємства. До системи входять 389 газорозподільчі станції. MOL Transmission володіє ексклюзивною ліцензією на управління газотранспортною системою Угорщини.
     
     Газ поступає до Угорщини з двох напрямків:
     - з України (потужність на вході близько 11 млрд. м3 в рік);
     - і з Австрії (потужність на вході 4.4 млрд. м3 в рік).
     У зимовий період газотранспортна система на вході з України функціонує на повну потужність, з Австрії на 75%. На виході система потужністю 6 млрд. м3 в рік може подавати газ до Сербії та Боснії.
     
     Стратегічне положення Угорщини в Центральній Європі забезпечує потенціал по збільшенню транзиту газу на ринки південно-східної Європи, зокрема Хорватії, Румунії та Словенії.
     
     У травні 2004 року НАК “Нафтогаз України” оголосив про намір взяти участь у тендері з приватизації газового бізнесу MOL. З 28 червня по 2 липня робоча група спеціалістів Компанії працювала в "кімнаті даних" MOL, де претенденти на придбання газового бізнесу угорської компанії мали можливість ознайомитися з фінансовими і технічними показниками MOL. Зокрема, була проаналізована фінансова звітність MOL Transmission та MOL Storage, стан їх активів, заборгованість, наявність ліцензій. Інша робоча група відвідала безпосередньо виробничі об'єкти MOL Transmission та MOL Storage та ознайомилась з їх технічним станом.
     
     Придбання газового бізнесу MOL відповідає стратегії НАК “Нафтогаз України” щодо перетворення в транснаціональну компанію та виходу на зовнішні ринки.
     
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2342 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 1208
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика