Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Руководить - это значит не мешать хорошим людям работать. © Сергей Капица

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

ДУША ЗЕМЛІ УКРАЇНСЬКОЇ
Автор: Станислав Власенко      Дата: 02.09.2004 10:52


ДУША ЗЕМЛІ УКРАЇНСЬКОЇ      Черкащину по праву називають Шевченковим краєм: Т.Г. Шевченко народився у Моринцях, а на Чернечій горі поблизу Канева знайшов свій вічний спочинок. Дбайливо зберігаються ті святині, які залишилися, та відновлюються об'єкти, пов'язані із життям та діяльністю Великого Кобзаря. Серед них хата у Моринцях, де народився Т.Г. Шевченко (відтворена у 1989 р.); хата дяка у Шевченковому, де в 1824-1827 pp. навчався грамоті майбутній поет; будинок у Будищах Звенигородського району, в якому 1829 року юний Тарас був слугою-козачком у поміщика Енгедьгардга; в Канові пам'ятник на могилі Т.Г. Шевченка на Тарасовій (Чернечій) горі. Плідну роботу щодо вшанування пам'яті видатного українського поета, художника-мислителя проводять Шевченківський історико-культурний заповідник "Батьківщина Тараса Шевченка" та Канівський національний заповідник. Більшість численних пам'ятників Т.Г. Шевченку на території Черкаської області мають не лише історичну. а й мистецьку цінність.
     Черкащина тісно пов'язана і з Ім'ям Богдана Хмельницького. Тут, у с. Суботів Чигиринського району, яке було власністю його батька, козацького сотника Михайла Хмельницького, майбутній гетьман України провів свої дитячі роки. У своїй гетьманській резиденції у старовинному місті Чигирині Богдан Хмельницький приймав послів із багатьох держав Європії, зокрема. Швеції, Венеції, Туреччини. Із Чигирина гетьман керував збройними силами у Визвольній війні українського народу середини XVII ст.. Тут він підписував свої універсали до народу. У Суботові в Іллінськіи церкві гетьмана і поховано. У 1995 році до 400-річчя від дня народження Богдана Хмельницького у Чигирині відкрито музей, а у Суботові і Черкасах - пам'ятники гетьману, у Корсунь-Шевченківському історичному музеї - діораму Корсунської битви 1648 року.
     Черкаський край е батьківщиною багатьох відомих людей, серед яких - археолог. етнограф, мистецтвознавець, академік М.Ф.Біляшівськнй. генетик і селекціонер, академік 1.Є.Глушенко, скульптор і живописець 1.М.Гончар, поет і байкар П.П.Гулак-Артемовськнй, оперний співак, композитор, актор і драматург С.С.Гулак-Артемовськин, гетьман П.Д.Дорошенко, письменник Іван Ле, живописець і графік І.С.Їжакевич, письменник-драматург О.Є.Корнійчук, письменник Лесь Гомін, вчений-природознавець, історик. фольклорист, письменник, перший ректор Київського університету М.О.Максимович. письменник І.С.Нечуй-Левицький, живописець і графік І.І.Падалка, спортсмен і професійний борець І.Піддубннй, зоолог і палеонтолог, академік І. Г.Підоплічко, вчений помолог і плодовод Л.П.Симиренко, письменник, театральний і культурно-громадський діяч М.П.Старчцький, композитор, хоровий диригент, музично-громадський діяч К.Г.Стеценко. хореограф В. Аавраменко, генерал армії 1.Д. Черняховський та ін.
     Розмаїтість архітектурних стилів, велика кількість оригінальних пам'яток на території області не може залишати байдужими тих, хто цікавиться архітектурою. Па Черкащині знаходиться 132 об'єкти регіонального (церкви, житлові та промислові будівлі тощо) та 37 об'єктів загальнодержавного значення (культові споруди, садиби, замки та ін.).
     Найвизначнішими серед культових споруд, які вирізняються не тільки архітектурною унікальністю, а мають й історичну, наукову та художню' цінність є Георгіївський (Успенський) собор у Каневі (1144 р.), Іллінська церква у с.Суботов Чигиринського району (1653 р.), Преображенська церква в Кіровому Корсунь-Шевченківського району (1738 р.), Преображенська церква Красногірського монастиря Золотоніського району, Успенський костьол в Умані (1827 р.), Преображенська церква в Мошнах-Черкаського району (1830-1840 pp.), Троїцька церква в Гельмязеві Золотоніського району (1841 p.), Олександрівська церква в Лебедівці Кам'янського зайону (1843 p.). Михайлівська церква в Городищі (1844 p.). Успенська церква в Жаботчні Кам'янського району (1851 p.).
     Серед пам'яток громадської архітектури Черкащини вирізняються садиба в Козацькому Звенигородського району (XVII1-XIX ст.), садиба Давидових у Кам'янці (XV1II-XIX ст.), садиба Лопухіних в Корсунь-Шевченківському (80-ті роки XVIII ст.), садибний будинок у Добрій Маньківського району (початок XIX ст.), торгові ряди в Умані (1780 р.), корчма в Рогах Маньківського району на давньому чумацькому шляху (друга половина XV1I1 ст.), мисливський замок у Тальному (1896-1903 pp.) та інші.
     Велика кількість на території області пам'яток промислової та військової архітектури, серед яких останній із побудованих в Україні заклепковий міст через Дніпро в напрямі Черкаси-Золотоноша, цукроварня (1838 p.) графа Бобринського у Смілі, де у 1848 році було впроваджено паровий спосіб, залишки фортеці (XVI-XV1I ст.) на Богдановій горі в Чигирині тощо.
     У селах Черкаського краю туристи знайомляться з місцевими звичаями, духовними та культурними традиціями, різними народними художніми промислами - гончарством, ткацтвом, килимарством, плетінням, виробами з дерева, предметами матеріальної культури (хатами, одягом, посудом тощо).
     Дія тих, хто звик до активного туризму, природні особливості Черкаської області сприятимуть чудовому відпочинку та оздоровленню, адже тут багато водних ресурсів, лісів, чудові краєвиди, лікувальний клімат. Територією Черкащини протікає 1037 річок, узбережжя яких майже повсюдно використовуються для відпочинку. Самі ж водні артерії застосовуються для рибальства, судноплавства, водного туризму. В області знаходиться південна частина Канівського та більша частина Кременчуцького водосховища, узбережжя та острови, які використовуються для відпочинку. Велика кількість водосховищ і ставків (понад 2 тисячі) мас не лише господарське, а й рекреаційне значення.
     У межах області знаходиться понад 400 об'єктів природоохоронних територій загальною площею близько 40 тис. га., де зосереджені особливо унікальні неповторні ландшафти. Серед найцінніших природних комплексів Черкаської області - один з найдавніших в Україні Канівський природний заповідник. Унікальність рельєфу, неповторна краса ландшафтів, величезне біорізноманіття дивом збереглися в самому центрі України. Заповідник був створений у 1923 році. Нині його площа становить понад 2 тис. га. Національним багатством є Черкаський бір - найбільилій масив (понад 28 тис га.) дубово-сосновних лісів лісостепової зони України. У лісах області зустрічаються лось, олень плямистий, козуля, кабан, а з хижих -борсук,лисиця,куниця та ін.
     Загальнодержавне значення мають такі пам'ятки садово-паркового мистецтва, як Тальнівський, Козацький, Корсунь-Шевченківський, Соснівський парки, парк декабристів у Кам'янці. У Черкаському зоопарку утримується 124 види тварин із різних куточків земної кулі, з яких 13 видів занесені до Червоної книги України.
     Сьогодні на туристичному ринку Черкащини працюють 22 ліцензованих підприємства, якими за І півріччя 2004 року було надано послуг на суму 2 288, 458 тис. грн., обслуговано 14205 туристів, кількість туроднів склала 37032, надходження до бюджету 289,02 тис.грн. Пріоритетними напрямками розвитку туризму на Черкащині е виїздний та внутрішній туризм. Набуває розвитку сільський (зелений) туризм. До послуг туристів понад 30 готелів, мотелів, кемпінгів, туристичних баз. Гостинно запрошують кафе, чисельні ресторани, бари, казино, бістро, кафе, обладнані за європейськими стандартами. Вам запропонують подорожі Черкащиною на будь-який смак з урахуванням різних інтересів, віку та стану здоров'я.
     Черкащина має великий туристсько-рекреаційний потенціал, який може задовольнити, як потреби населення області, так і запропонувати туристські маршрути державного і міжнародного значення. Потенціал області дозволяє розвивати на її теригорії майже всі види сучасного туризму - автомобільного (особливо в зв'язку зі створенням міжнародних транспортних коридорів), пізнавального, наукового, спортивного (кінного, пішохідного, водного, велосипедного) і зеленого з проживанням у місцевого населення.
     Організації туристичних маршрутів і рекреаційної діяльності сприяє наявність розгалуженої транспортної мережі та можливіть забезпечення потенційних туристів та рекреантів екологічно чистими продуктами харчування. Розвиток туристсько-рекреаційної діяльності сприяє одержанню коштів для збереження та відтворення значного природного та історико-культурного потенціалу регіону, стимулює відродження народних ремесел та промислів, обслуговуючі та переробні галузі економіки. Як показує час, для Черкаської області індустрія туризму вже сьогодні стає однією з провідних галузей.
     КРАСУНЯ ЗЕМЛІ ЧЕРКАСЬКОЇ
     Місто Умань, в якому на території 4787 га проживає 87.9 тис. населення, розташоване в центральній частині України.
     Місто Умань має давню історію, багату на знаменні події. Воно гармонійно поєднує в собі старовину і сучасність. Перша відома нам писемна згадка про Умань як місто датується 1616 роком. Умань належить до небагатьох міст на території України, яким було надано "Магдебурзьке право"(1760).
     Умань чи не найбагатша у Черкаському краї на історико-культурну спадщину. Близько 20 відсотків усіх пам'яток архітектури Черкаської області зосереджено в м.Умань. Постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2001 року № 878 м. Умань занесено до списку історичних населених місць України.
     Уманський державний дендрологічний парк «Софіївка» НАН України є шедевром світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII — початку XIX століть. Парк розкинувся на площі понад 170 гектарів на околиці старовинного міста Умані Черкаської області. Це зразок пейзажної паркової композиції води, землі, архітектурних споруд і скульптур.
     Заснований парк у 1796 році багатим польським магнатом Станіславом Щенським Потоцьким на честь дружини — красуні-грекині Софії і був подарований їй до дня іменин у травні 1802 року. Ідея спорудження парку в романтичному стилі з використанням римської та грецької міфології належала самій Софії.
     Автором топографічного і архітектурного проекту, а також керівником усіх робіт по будівництву «Софіївки» був талановитий польський військовий інженер Людовиг Метцель, який зумів на полотно природи і людської праці покласти образи безсмертних героїв гомерівських «Одісеї» та «Іліади». Творцями парку були українські селяни-кріпаки Фелікса Потоцького. Щодня на будівництві працювало близько 800 чоловік. У стислий термін був створений цей шедевр, що понад 200 років вражає відвідувачів своєю красою. Дивні пейзажні, екзотичні рослини, античні скульптури, водойми, каскади, фонтани, кам'яні гроти — все це можна побачити, відвідавши парк.
     В 1929 році «Софіївку» оголошено Державним заповідником, їй надається самостійний статус, і до 1955 року вона кілька разів перепідпорядковуеться різним відомствам і міністерствам. З 1955 року парк підпорядковується Академії наук України. В 1991 році йому надається статус наукової установи АН УРСР і відтоді він називається «Уманський державний дендрологічний парк «Софіївка» АН УРСР».
     Нині «Софіївка» — найбільший центр з інтродукції та акліматизації рослин правобережного лісостепу України, де налічується понад дві тисячі таксонів різноманітних рослин. У дендропарку працюють чотири наукові відділи.
     В 1995 році «Софіївка» брала участь в Міжнародному конкурсі «Європа Ностра» і отримала всі відзнаки: медаль, диплом і барельєфну дошку — за роботу з відновлення парку після стихійного лиха 1980 року, а також за збереження пам'яток історії та культури.
     У вересні 1996 року «Софіївка» святкувала 200-річчя від дня свого заснування. Докорінних змін зазнала західна частина парку, де на площі понад 45 гектарів створено практично новий парк з трьома ставками, органічно вписаними в ландшафт тальвегу Грекової балки. З боку вулиці Київської організовано нову вхідну зону в парк з усіма інфраструктурами, призначеними для обслуговування відвідувачів.
     На території парку розташований готельно-туристичний комплекс, до складу якого входить двозірковий готель на 35 місць, сауна, ресторан на 100 посадкових місць. кафе на 40 місць та літня площадка на 30 місць. На будівництво даного об'єкту затрачено близько 3 млн. грн. коштів з Державного бюджету. В 2003 році на ремонтно-реставраційні роботи спрямовано 500 тис.грн. бюджетних коштів. З початку цього року на ремонтні роботи вже використано 450 тис.грн.
     Доля міста пов'язана з брацлавськими хасидами-однією з гілок іудаїзму. Саме сюди щорічно приїздять і будуть приїздити тисячі туристів-віруючих з понад 30 країн світу помолитись на могилі свойого духовного провідника-цадика Нахмана, яка знаходиться в Умані.
     В даний час ведеться будівництво Синагоги по вул. Пушкіна. 43а - однієї з найбільших- в світі молитовень, яка буде вміщувати до 5 тисяч віруючих. На сьогодні освоєно 10.5 млн.гри інвестицій за рахунок Міжнародного благодійного фонду імені Рабі Нахмана з Брацлава. Для закінчення будівництва об'єкту буде залучено ще 28 млн.грн. коштів Фонду.
     Для обслуговування іноземних туристів-паломників, які прибувають для відвідування могили Рабі Нахмана, а також інших вітчизняних та зарубіжних туристів в місті побудовано готель "Шаарей Ціон" на 212 місць за рахунок іноземних інвестицій з коштів Міжнародного благодійного фонду Брацлавських хасидів. Освоєно понад 2 млн. грн. Крім того, 700 тис.грн. Фонду використано для прокладання майже 2 км водоводу від автовокзалу до місця паломництва хасидів.
     Крім вище згаданих готельних комплексів в місті налічується ще 6 готелів різних категорій, в тому числі двозірковий готельний комплекс дорожнього сервісу Черкаського "Доркомплекту". Загальна місткість в цих готелях складає 340 місць.
     В місті добре розвинена мережа ресторанного господарства. На території Умані діє біля 90 різного роду кафе. кафетеріїв та барів, а також 3 ресторани на 172 посадкових місця.
     ШПОЛА - ГЕОГРАФІЧНИЙ ЦЕНТР УКРАЇНИ
     23 липня 2004 року фахівці з Києва та Черкас остаточно визначили географічний центр України. Цим місцем стало поле, що знаходиться за фермами у селі Мар'янівка Шполянського району. Після того, як закопали капсулу, що свідчить при міцезнаходження центру України, голова Шполянської райдержадміністрації Сергій Володимирович Гребенюченко забив репер. На цьому місці планується встановити пам'ятний знак. Яким він буде - визначить комісія після оголошення Всеукраїнського конкурсу.
     Бути містом георгафічного центру України як почесне, так і відповідально. Ця значимість відчутна не лише для Черкаського краю, краю Тараса Шевченка і Богдана Хмельницького , а й для держави в цілому. Крім того, цей важливий факт своєрідно доповнив палітру 50 - річного ювілею Черкащини та 80 - річну історію Шполянського району. Тож творити обличчя міста, яке має власні успіхи і набутки, вагомі перспективи на майбутнє, - обов'язок кожного шполянина заради гідного майбутнього нащадків краю, які по праву гордитимуться тим, що народилися і живуть в самому серці України
     Багата історія, добрі традиції, чудова природа нашої землі є джерелом натхнення для жителів Шполянщини в їх повсякденному житті. Таку землю не можна не любити.
     БЛАГОСЛОВЕННИЙ ШЕВЧЕНКІВ КРАЙ
     Історія Звенигородщини сягає сивої давнини. Археологічні знахідки на території району свідчать про поселення людей тут те за часів кам'яного віку. В результаті розкопок 1996 року Великого Рижанів-ського Кургану було знайдено унікальне поховання скіфської доби, вік якого майже дві з половиною тисячі років. На території району с також сліди Трипільської і Черняхівської археологічних культур.
     Перша літописна згадка про місго Звенигород датується 1394 роком. У середині XVI ст. Звенигородщина підпала під владу Речі Посполитої. На її землях відбулося повстання, відоме під назвою "Коліївщина" (1768 р.).
     На Звенигородщині (с. Русакове) 23 квітня 1917 року був започаткований Всеукраїнський рух Вільне козацтво. В історії України відоме і Звснигородсько-Таращанське повстання (03.06.1918 р.).
     Через район смертоносним смерчем на початку та в кінці Великої Вітчизняної війни пройшли запеклі бої. 28 січня 1944 р. у Звснигородці було замкнуто кільце "другого Сталінграду" (Корсунь-Шевченківської операції), відбулося з'єднання військ 1 -го та 2-го Українських фронтів.
     Розташований у самому центрі України, Звенигородський район багатий, засамперед, своїми працьовитими, мудрими та гостинними людьми, котрі щоденними наполегливими зусиллями творять власний добробут і злагополуччя, активно трудяться на славу рідної землі. Землі, де кожен куточок заповнений історією. Землі, яка подарувала нам таких особистостей, як геніальний поет, мислитель Тарас Шевченко, академік, вчений, філолог, ;ходознавець Агатангел Кримський, бібліотекознавець Левко Биковський, іоолог і палеонтолог Іван Підоплічко, зоолог-фауніст професор Іван Криницький, диригент, хормейстер Олександр Кошиць, генерал-хорунжий війська Української Народної Республіки, журналіст, кіносценарист Юрко Тютюнник, політик, громадський діяч, Герой України В'ячеслав Чорновіл.
     На Звенигородщині знаходиться святиня українського народу історико-культурний заповідник "Батьківщина Тараса Шевченка".
     ІСТОРИЧНА І ДУХОВНА СКАРБНИЦЯ УКРАЇНИ
     Чигиринщина - своєрідна історична і духовна скарбниця України, перша столиця часів гетьмана Богдана Хмельницького, колиска державності і національно-визвольної боротьби Українського народу за свою незалежність і свободу.
     Тут кожен клаптик землі дихає історією, на кожному кроці оживають давні звичаї і традиції. Чигиринщина дала світу яскраву низку відомих імен, історичні постаті роду Хмельницьких, Лавріна Капусти і Петра Дорошенка, Максима Залізняка, Мцхайла Грушевського та інших.
     Осередком відродження історико-культурних надбань краю є створений у 1989 році історико-культурний заповідник "Чигирин". У 1995 році Указом Президента України йому надано статус Національного.
     З кожним роком ці святі історичні місця відвідує все більша кількість людей, що є свідченням зацікавленості у пізнанні історії нашого краю.
     Торік Національний історико-культурний заповідник "Чигирин" відвідало 37500 осіб. З кожним роком потік туристів збільшується. Майбутнє Чигирина, вважаємо, за створенням туристичної зони з побудовою туристичного комплексу, облаштуванням вже наявних маршрутів для туристів.
     
     


Автор: Станислав Власенко прочтений: 2258 оценки: 5 от 2
© Свидетельство о публикации № 1202
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика