Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Альтернатива лжи не другая ложь, другого размера и другой формы, а истина. ©

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Молоді постановники отримають шанс показати себе на великій сцені
Автор: Open World      Дата: 20.03.2016 17:35
У Києві проходить конкурс для молодих режисерів

Молоді постановники отримають шанс показати себе на великій сцені      У Києві проходить конкурс для молодих режисерів
     
     «Приходьте із чистим серцем і спробуйте себе в сфері музичного театру, у театральному мистецтві. Ми створимо всі умови, щоб ви могли реалізувати свої творчі ідеї», — такими словами художнього керівника Національної оперети України Богдана Струтинського розпочалася прес-конференція 15 березня, присвячена Міжнародним конкурсам постановок молодими режисерами.
     
     Так, 15 лютого розпочався Збір заявок на участь у Міжнародному конкурсі постановок молодими режисерами в жанрі малі театральні постановки «Small Theater Productions» та Міжнародному конкурсі постановок молодими режисерами в жанрі оперети/мюзиклу/опери-буф «Musical Art Project».
     
     Богдан Струтинський як голова оргкомітету висловив сподівання, що цей проект викличе інтерес серед молодих режисерів, адже Україні потрібний такий рух, який зможе зрушити з мертвої точки критичну ситуацію в українських театрах.
     
     Стас Жирков, один з організаторів конкурсів, художній керівник Київського експериментального театру «Золоті ворота» також звернув увагу, що сьогодні в Україні дуже мало вистав, які ставлять молоді режисери.
     
     «Якщо з цієї лабораторії вийде одна якісна музична вистава і одна-дві малі драматичні вистави – це вже буде наша перемога. Якщо одне-два нових імені з’являться після проекту, або затвердяться нові режисери, які вчора ще були студентами, а зараз вже мають змогу зробити постановку на національній сцені і на якихось інших сценах – це вже буде успіхом!», – запевнив Стас Жирков.
     
     Подібний проект минулого року стартував в Одесі, і він перевершив всі сподівання, адже надійшло 59 заявок із 7 країн світу. Щоправда, він не стосувався музичних постановок та малих театральних форм. Та за переконанням куратора та керівника Продюсерського Центру OpenDoors Ірини Аверіної, проекти, започатковані цього року – це вже вища сходинка: «Я дуже рада, що театри відгукнулися, що проект буде в Україні. Це шанс і для театру – нова кров, це шанс для молодих режисерів показати себе, і я думаю це буде цікаво глядачам».
     
     Також до організації проекту долучилася Державна агенція промоції культури України, і як зазначила завідувач відділу міжнародних культурних зв’язків агенції Олена Іщенко, конкурсом вже зацікавилися не лише в Україні, а й за її межами: «Коли ми розповсюдили інформацію, почало надходити дуже багато запитань, відгукнулися навіть наші грузинські колеги, які запропонували ідею, що найкраща постановка молодого українського режисера отримає можливість презентуватися в Грузії, в одному з тбіліських театрів. Відгукнулася українська діаспора, молоді і талановиті наші режисери з українських театрів з-за кордону, які хочуть показати у Києві на сцені театру оперети свої розробки».
     
     Пояснюючи умови участі, організатори запевнили, що вони у даному випадку є умовними, як наприклад, вікове обмеження. За словами Ірини Аверіної, практика показує, що є режисери, які здобувають другу освіту, які у 35-40 років вступили на режисерський факультет. І вони також вважаються молодими режисерами, яким потрібна підтримка.
     
     Організатори заходу запевняють, що умови для учасників Міжнародних конкурсів постановок молодими режисерами,– це ті рамки, за які не лише можна, а й потрібно виходити.
     
     «Хочемо побачити нові цікаві ідеї. Одна з умов – не стримувати себе у фантазії. Існує стереотип, що у музичному театрі є непохитні канони. Коли ми дивимося на розвиток європейського або американського музичних театрів, то ми розуміємо, що вони багато експериментують. Задача полягає в тому, щоб зняти канони. Можливо, це буде зінгшпіль, який у нас не заявлений, чи музично-драматична вистава. Все залежить від бачення конкурсанта. Разом з тим, якщо людина хоче ставити класику, то ми це підтримаємо», – говорить художній керівник Національної оперети, народний артист України Богдан Струтинський.
     
     Конкурс проходитиме у три етапи: прийом заявок, відбір Експертною Радою найкращих заявок та визначення режисерів, яких буде запрошено до м. Києва для участі в лабораторії, та безпосередньо лабораторія для молодих режисерів та показ відібраних заявок.
     
     Творчі умови проведення Лабораторії включають репетиції молодих режисерів відповідно затвердженого графіку, майстер-класи, семінари та показ. Так, 07-11 вересня у Київському національному академічному театрі оперети проходитиме лабораторія для молодих режисерів, які працюють за напрямом мюзикл /оперета, опери-буф. 25–30 жовтня у Мистецько-концертному центрі ім. Івана Козловського та ТВЗК «Київський експериментальний театр «Золоті ворота» – лабораторія для молодих режисерів за напрямком малі театральні постановки.
     
     «Ми хочемо, щоб у ці дні театр перетворився на велику репетиційну площадку. Я націлюю весь наш театр, всі наші цехи на те, що режисер має право задіяти у проекті будь-якого актора. Звісно, складно вивчити твір за дуже короткий час, адже все буде з чистого листа. Головне, щоб була концепція, каркас, і тоді постановка житиме на сцені театру. Тобто ми даємо режисеру великий бонус і створимо все для того, щоб він міг реалізуватися в жанрі музичного театру», – зазначив Богдан Струтинський.
      #OpenWorld


Автор: Open World прочтений: 1455 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 11353
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика