Независимое аналитическое интернет-издание "Искра" это ваше право на информацию.

Gens Una Sumus. (лат. "Мы все одна семья.") © лозунг FIDE

На главную страницу

Парольный вход для авторов.

автор: c до

Театр оперети представив балет неймовірної краси «МОЦАРТ UNDERGROUND…»
Автор: Open World      Дата: 05.03.2016 18:32
26 та 27 лютого у Національній опереті України глядачам представили нове бачення творів Моцарта через втілення музики генія у танці

Театр оперети представив балет неймовірної краси «МОЦАРТ UNDERGROUND…»      26 та 27 лютого у Національній опереті України глядачам представили нове бачення творів Моцарта через втілення музики генія у танці
     
     У театрі відбулась прем’єра балету «Моцарт underground…».
     
     Представляючи новий театральний проект, художній керівник Національної оперети, н. а. України Богдан Струтинський зазначив, що зараз в Україні багато говорять про Моцарта, але мало що про нього знають.
     
     Разом з тим, він зауважив, що «Моцарт underground…» не схожий на попередні проекти: «Він інший, має витриманий стиль у всьому. Тут немає відданості стереотипам, ми показали Моцарта так, як ми його відчували. Театр завжди у пошуку нових форм, а сьогоднішній проект і є цією новою формою. Так ми розширюємо межі нашого театрального діалогу».
     
     Ідейним натхненником та режисером-постановником проекту є головний балетмейстер театру, з. а. України Вадим Прокопенко. За цікавим збігом обставин прем’єра балету відбулася у рік, коли виповнилося 260 років з дня народження видатного композитора. Та балет не про самого композитора, а про вічне почуття – кохання.
     
     «Ми не граємо виставу про Моцарта. Під геніальну музику композитора ми граємо про кохання, про почуття, яке існувало і буде існувати у всі часи, поки існує людство», — розповідає Вадим Прокопенко.
     
     Над сценографією постановки на запрошення театру працював відомий сценограф, з. д. м. України Олександр Білозуб, роботами якого щиро захоплюються як в Україні, так і за кордоном.
     
     «Моцарт – класична основа, незмінна у всі століття, вершина музики в театрі, а її живе виконання – це надзвичайно цікаво. Приємно, що театр звертається до різних жанрів. Я думаю – це сучасна історія», – сказав Олександр Білозуб.
     
     «Моцарт underground…» – це неймовірна хореографія, яскрава сценографія та прекрасна музика. І музиці у постановці відведено особливу роль. Диригент-постановник Володимир Врубльовський, наголосив, що оркестр із великим задоволенням грає твори Моцарта, музику, яка водночас і сонячна і драматична: «Працюючи з такою музикою, я відчуваю і натхнення, і задоволення, і відповідальність. Музика Моцарта – це така музика, за якою не можна заховатися. Грати її погано не можна. Оркестр має бути високого рівня. Ми робимо все, аби відповідати цьому статусу».
     
     Цікавим є той факт, що одна і та ж музика великого композитора під час вистави звучить у двох різних виконаннях: класичному та сучасному. Так, у другій дії балету музика Моцарта звучить по-новому. Над цим попрацював молодий та надзвичайно обдарований артист оркестру театру, піаніст та композитор Богдан Решетілов. Він розповів, що унікальний підхід до музики класиків зробив свого часу французький піаніст Жак Лусьє: «Він пристосував музику Моцарта до сучасного джазового звучання, додав нові інструменти такі, як ударна установка, бас-гітара та переосмислив роль рояля. Додав імпровізації. Я ж зафіксував його гру, тобто, зробив транскрипцію з аудіозапису, зробив партитуру, партію музикантам, сольні партії для фортепіано, ударних, бас-гітари».
     
     Соло на роялі у постановці виконують Анастасія Лук’яненко та Анна Поліщук. За задумом постановників інструмент знаходиться над сценою – на висоті більше 3 метрів. Піаністки діляться враженнями, що у цьому проекті умови не прості.
     
     «Все на відчуттях. Ми маємо бути в унісон з оркестром і балетом, в одному енергетичному колі, дихати разом», — каже Анна Поліщук.
     
     Вона розповіла, що фантазія, яка звучить у другому відділенні постановки, написана Моцартом у дуже ранньому, навіть дитячому віці.
     
     Над вбранням артистів, які перевтілювалися у героїв часів бароко та сучасності, працювала художниця з костюмів Ольга Левченко. Вона створила цілу галерею яскравих образів. Кожен костюм – ніби справжня картина, неповторна і унікальна, оскільки навіть найменша деталь створювалася вручну. Окремо було створено парики, головні убори тощо.
     
     «Ми задоволені тим результатом, який у нас вийшов. Вистава про любов, а вона вічна, як і сам Моцарт. Час змінюється, але любов лишається. А костюми допомагають артистам вжитися в образи», – переконана Ольга Левченко.
     
     У перший день прем’єри головні ролі Амелії та Лукаса виконували талановиті артисти балету Дар’я Цигіпа та Михайло Боцок. Солістка розповіла, що роль Амелії їй близька: «Вона – дівчина з вищого світу із високою самооцінкою, яка звикла до уваги. Але в душі вона залишається вразливою, м’якою і, мабуть, як і кожна жінка, хоче любові та тепла. І вона зустрічає того єдиного, але хлопець виявляється із іншого, нижчого суспільного прошарку. Проте, мою головну героїню це зовсім не бентежить».
     
     А для Михайла постановка стала відкриттям: «Я ще не працював у такій постановці, де поєднано різні стилі: класичний та сучасний. Для мене це свого роду щось нове, а тому надзвичайно цікаве. Думаю, глядачам обов’язково все сподобається. Через танець, пластику ми розповідаємо про вічні речі».
     
     Ще однією парою головних виконавців, які грають в інші дні, є Анна Шарабуріна та Борислав Коломієць.
     
     «Мені дуже близький образ Лукаса, адже я сам у душі романтик. У цій постановці надзвичайно багато реального сучасного життя. Червоною ниткою через сюжет проходить тема кохання. Тож не важливо, у якому часі ми всі живемо, ми все одно любимо! Кохання завжди поза часом», –переконаний Борислав.
     
     Анна ж вірить у те, що кохання завжди перемагає: «Через постановку «Моцарт Underground…» хочемо донести людям, що любов – це прекрасне почуття, яке завжди поза часом. І ніякі перепони ніколи не стануть йому на заваді».
     
     Прем’єра мала успіх у публіки, а це значить, що балет «Моцарт Underground…» ще не раз збиратиме повні зали. Нова постановка у Національній опереті України ще раз довела, що слова зайві, коли говорить кохання.
     #OpenWorld


Автор: Open World прочтений: 1566 оценки: 0 от 0
© Свидетельство о публикации № 11325
  Цена: 1 noo



Ваши комментарии

Пароль :

Комментарий :

Осталось символов

Доступна с мобильного телефона
Чат
Опросы
Музыка
Треки
НеForМат
Академия
Целит
Юрпомощь


О сервере


О проекте
Юмор
Работа
О нас

Earn&Play
Для контактов
skype:noo.inc


Этот сайт посвящен Георгию Гонгадзе, символу борьбы за свободу, журналисту, патриоту, человеку... Ukraine NBU Hrivnya rate
Russian ruble rate
Noo Web System



Редакция за авторские материалы ответственности не несет
стать автором
Micronoo Links Neformat Links Noo Links Chess Links Forex Links Bloodway

Идея и разработка
компании NOO
На сайт разработчика